'Tahran yönetiminin bilgisi dahilinde camilerde IŞİD'e yardım toplanıyor'

İRAN KDP'Sİ: IŞİD'İ KÜRDİSTAN'A YÖNLENDİREN İRAN'DIR'

VAN 13.10.2014 10:28:06 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, Tahran yönetiminin bilgisi dahilinde camilerde IŞİD propagandası yapıldığını ve örgüte yardım toplandığını iddia etti.

BasNews Soranca Haftalık Gazetesi’ne konuşan İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, “İran devleti, IŞİD’in yönünü Bağdat’tan Kürdistan Bölgesi’ne çevirdi” dedi. Hicri, “İslam Cumhuriyeti yöneticilerinin bilgisi dahilinde Doğu Kürdistan’daki camilerde IŞİD’e yardım toplandı” iddiasında bulundu.

IŞİD’in İran tarafından kurulmadığını ancak IŞİD’e sızarak örgütün Irak ve Suriye yönelik eylem ve kararlarında etkili olduğunu belirten İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Hicri, konuşmasının devamında şöyle dedi;

“Musul’un işgalinden sonra IŞİD’in hedefinde Bağdat’a yönelmek vardı. Fakat, İran İslam Cumhuriyeti’nin IŞİD’e yazılı emir verdi ve bağımsızlıktan bahseden Kürdistan Bölgesi’nin cezalandırılmasını istedi.”

Bu iddiasına gerekçe olarak İran Dışişler Bakanı Yardımcısı Emir Abdullah’ın yaptığı açıklamayı gösteren Hicri, Emir Abdullah’ın, IŞİD Kürdistan’a yönelmeden önce, “Kürdistan Bölgesi yürüttüğü politikadan vaz geçmeli ve bu politika nedeniyle pişman edilmeli” dediğini aktardı.

Bağımsız bir politika güttüklerini, insan hakları ve özgürlüklerden yana olduklarını dile getiren Hicri, İran, Rusya ve Hizbullah’ın politikalarına uzak olduklarını da söyledi.

İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri ile yapılan söyleşinin ayrıntıları haftalık BasNews Soranca Gazetesi’nin bu haftaki sayısında yayımlanacak.