Taha Akyol: Ermenilere tehcir kararı yanlış değildi

Gazeteci yazar Taha Akyol, 1915 Ermeni tehcirinin doğru bir karar olduğunu savundu...

VAN 26.02.2013 12:27:46 0
Taha Akyol: Ermenilere tehcir kararı yanlış değildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Taha Akyol, tarihi konjonktür açısından bakıldığında Osmanlı Devleti'nin Ermeniler için aldığı "tehcir" kararının yanlış olmadığını savundu. Akyol'un sözleri üzerine araya giren Balçiçek İlçer "Tabi siz tarihçi gözüyle bakıyorsunuz, ben ise insan hakları açısından bakıyorum" şeklinde bir çıkış yaptı.

İşte Akyol'un o açıklamaları;

"TÜRKLER HOYRAT DAVRANMADI"

Balkan savaşları öncesi yaşananlara değinen Taha Akyol şunları söyledi:

"Türklerin Balkan Savaşı'nda ve I. Dünya Savaşı'nda hoyrat davrandığını kabul etmiyorum. Bir tek Ermeni meselesi vardır tartışmaya açık. Cumhuriyet döneminde, uluslaşma sürecinde oldu. Bir faciadır, ama soykırım değildir."

Balçiçek İlter'in, "Bu hoyrat değil mi?" sorusuna, Taha Akyol şöyle cevap verdi: "Hoyrattır kabul ediyorum. Ama orada şu var; Balkanları kaybetmişlerdi ve Balkanların kaybında homojen bir nüfus olmamasını sebep olarak gördüler. Karşılarında iki tehdit vardı: 1-Rumlar'a dayanarak Yunanistan'ın Ege'yi alması ve 2-Ermeniler'e dayanarak Rusya'nın da Doğu Anadolu'yu alması...

"TEHCİR KARARI YANLIŞ DEĞİLDİ"

"Tehcir kararı savaş çıkar çıkmaz alınmadı. Osmanlılar 1914'te savaşa girdiler. Tehcir kararı 1915'in mayıs ayında alındı. O arada Çanakkale devam ediyor, 90 bin şehit var. Sarıkamış faciası yaşanmış. Kanal harekatı devam ediyor, Filistin'de çarpışmalar devam ediyor. Van'da Ermeni komiteleri isyan çıkarıyorlar, Rus ordusunu davet ediyorlar. O bölge Rusların eline geçiyor. Bunun üzerine tehcir kararı alınıyor."

MODERATÖR MÜDAHALE ETTİ 

Bunun üzerine araya giren Balçiçek İlter, "Siz tabi tarihçi gözüyle ve konjonktürel bakıyorsunuz. Ben insan hakları açısından ve daha duygusal bakıyorum." diye konuştu. Taha Akyol ise şöyle cevap verdi: "Tarihçilik konjonktürel bakmayı gerektirir. Yanlış olan tehcir kararının alınması değil, tehcir sırasında Ermeniler'in yaşadığı facialardır."

AKYOL: ERMENİ TEHCİRİ YANLIŞ DEĞİLDİ