Taburede Saç kesimi olmaz`

Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, yeni kanunda, `işyerlerinde tekerlekli tabure bulundurulacak` maddesine tepki göstererek taburede saç kesimimin mümkün olmayacağını söyledi.

VAN 20.02.2013 20:27:46 0
Taburede Saç kesimi olmaz`
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, en az bir çalışanı bulunan bütün işyerleri için risk değerlendirmesi zorunluluğu getirirken Çalışma Bakanlığı da bu kapsamda apartmanlar dışında 50 civarında sektör belirledi. Bu sektörler arasında, oto tamircileri, kasaplar, temizlikçiler, kuru temizlemeciler, emlakçılar, seyahat acenteleri de var. Belirlenen kapsama kuaförler de eklenirken bir çalışanı bulunan kuaförler bakanlık tarafından hazırlanacak risk değerlendirmesi formlarını dolduracak. eskişehir bayan escort Bu formun doldurulmamasının cezası ise 3 bin TL… Kanun, bunun yanında ayakta saç kesme ve fön çekmenin de önüne geçerken bunun yerine saç kesimi sırasında çalışanların kullanması için tekerlekli sandalye bulundurma zorunluluğu getirecek.


Kanun ayrıca, ellerin sürekli ıslak kalması nedeniyle kuaförde krem bulundurma, saç kesmeden önce tüm takıların çıkarılması, kesilen saçların derhal süpürülmesi, ıslak paspas yerine kağıt havlu ve kaymaz özellikli zemin tercih edilmesi gibi maddeleri de içeriyor.
Tüm bu maddeler hakkında görüşünü aldığımız Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, yasanın birçok maddesinin uygulanabileceğini; ancak taburede saç kesimin mümkün olamayacağını söyledi.

Saç kesimi ve fön çekmenin taburede zor bir işlem olacağını söyleyen Koç, "esnaflarımız devamlı, müşterimizin ekseninde 20-30 derece dönüp durmak zorunda. Taburemizi bir ayağımızla getirip götüremeyiz. Taburede saç kesmek olmaz. Bence denenmesi de mantıksızdır" dedi.
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`ndaki diğer maddeleri de değerlendiren Koç, "Bizim zaten bütün kuaförlerimizde cilt kremi mevcuttur. Bu maddenin sebebi de herhalde biraz hijyen bakımından, eller soğuk ve sıcakla temas ettiğinden yıpranmaması ve kabuklanmaması içindir. Bunda bir sıkıntı yok. Takılar bölümü de bence mantıklıdır. Esnafımızın birçoğunda alyans vardır, yüzükler, künyeler veya bilezikler vardır. Bunlar bazen, pratik çalışan kişilerde müşterinin cildine, saçına zarar verebilir. Risk değerlendirmesi formları diyor. Bu konu hakkında bize herhangi bir bilgi gelmedi. 1`den fazla çalışanı olmayanı himaye altına almak güzel bir şey. Ne kadar sağlıklı olur onu da bilmiyoruz. Çalışma esnasında dökülen saçlar zaten çıraklar tarafından temizleniyor. Bu hem kaymayı önlemek hem de hijyen açısından önemli. Ayrıca kanunda geçen kağıt ve bez paspasları da kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni kanunla beraber kaymaz özelliğe sahip zemin tercih edilmesi maddesini de eleştiren Koç, bu maddenin esnafları için maddi külfet oluşturacağına dikkat çekti. Koç, "İş yerinin daha elit görünümü açısından birçok esnafımız işyerini granit, mermer tipi kayabilir zeminden yapmıştır. Bunları tekrardan kaldırıp kaymayan zemin yapma biraz zordur. Küçük ölçekli esnafız biz. O açıdan esnaflarımıza maddi külfet oluşturur; ama bu saatten sonra yeni açılan işyerlerine böyle bir kanun uygulanırsa daha faydalı olur" şeklinde konuştu.
(Fırat Arslan-İLKHA)