Sürpriz iddia! HDP yakın zamanda bölünebilir

AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı sürpriz bir iddiada bulunarak HDP'nin yakın zamanda bölünebileceğini söyledi.

VAN 6.07.2015 13:06:53 0
Sürpriz iddia! HDP yakın zamanda bölünebilir
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiyelileşmek istediği mesajını veren HDP'nin Kobani cephesinden gençlerin cenazelerinin gelmesiyle etnik kimliğin siyasal hareketine dönüştüğünü belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Bostancı, "Daha solda bir siyasal hareketle, etnik kimliğin bayraktarlığını yaptığı bir hareketin ayrışabileceğini söylemek mümkün" dedi

Siyaset, geride bıraktığımız 7 Haziran seçiminin ardından Ankara yapılacak Meclis Başkanlığı seçimine kilitlenmişti. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen seçimle birlikte AK Parti'nin adayı Meclis Başkanlığı görevine geldi. Kulislerde çeşitli koalisyon seçeneklerinin ve erken seçimin konuşulduğu bir dönemde Yenişafak muhabiri, AK Parti Grup Başkan Vekili Prof. Dr. Naci Bostancı'ya kritik sorular yöneltti.

7 Haziran seçimiyle ilgili çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. Siz sandıktan çıkan neticeyi nasıl değerlendirisiniz, halkın tercihi ne yönde oldu?

Ortaya çıkan tabloya baktığımızda oy kullanan seçmenin yüzde 85 oranında yerli yerinde durduğu görülmekte. Yer değiştirenlerin civarı yüzde 13-14 civarında. Seçmenin büyük çoğunluğunun partilerinin siyasetinden memnun olduğu anlaşılıyor. Diğer yer değiştiren seçmenin de tabloda oluşturduğu bir değişiklik oldu. Bu değişim MHP ve HDP oylarının artması neticesini doğurdu, AK Parti ve CHP'de ise bir miktar oy kaybına sebep oldu.

SANDIĞI ÇÖZÜM SÜRECİ ETKİLEDİ

Bu değişimin temel etkeni neydi? Bu noktada Çözüm Süreci karşımıza çıkıyor. MHP, kategorik olarak karşı olduğunu başından beri ifade ediyordu. HDP ise Çözüm Süreci'yle ilgili kafa karışıklığı yaşayan bir parti. Kendi kitlelerini mobilize etmek için heyecan verici bir tarzda etnik kimliği öne çıkardığınızda ve bunu yerleştirmeye çalıştığınız insan hakları evrensel normları bağlamı zayıf kaldığında siz ateşli milliyetçi bir parti olursunuz. Son seçimde özellikle Suriye'de yaşanan olaylar ve Doğu'dan Kobani cephesine giden gençlerin cenazelerinin dönüşü HDP'yi daha aşkın bir biçimde etnik kimliğin bir siyasal hareketine dönüştürdü.

HDP KAFA KARIŞIKLIĞI YAŞIYOR

HDP'nin nasıl bir kafa karışıklığı vardı? HDP, Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana Türkiyelileşmek istediği mesajını veriyor. Öte yandan özellikle marjinal grupları kendi çatısı altına toplamak istiyor. Bunu yaparken diğer yandan da Syriza'ya benzer popüler bir reddiye cephesi olarak solda da esaslı bir duruş sahibi olmak istiyor.Bütün bu farklılıkları bir siyasal yapının çatısı altında nasıl toparlayacak ben de merakla bekliyorum doğrusu.

HDP, SOL VE ETKİN KİMLİK KANADI OLARAK İKİYE BÖLÜNEBİLİR

Bunun mümkün olamayacağı imasında bulunuyorsunuz. Neden HDP bu unsurları bünyesinde barındıramaz? Çünkü bunlar aynı zamanda içinde uzlaşmaz çelişkiler barındıran unsurlar. Belki güçlü bir siyasi yapıya muhalefet ederken işe yarayabilir ama iş yapıp etmeye geldiğinde çatlamaların olacağı bir toparlama gibi görülüyor. Geleceğe doğru baktığımda HDP'nin içinde daha solda bir siyasal hareketle, etnik kimliğin bayraktarlığını yaptığı bir hareketin ayrışabileceğini söylemek mümkün. Erken bir kehanet gibi görülebilir ama şartlar bunu hazırlıyor gibi görünüyor.

HDP'nin kendi lehine işlettiği bir süreci MHP nasıl kendi lehine işletti? MHP ise bu süreçten ne olur ne olmaz diye endişelenen bir kesimin oyları ile büyüdü. Özellikle HDP için barajı aştı aşıyor ifadelerinin kullanılması MHP için kanatlandırıcı bir etki yaptı. Aynı tema üzerinde ama çelişkili bir tarzda yükselen siyasi hareketler birbirlerinden etkilenirler ve paralel bir gelişme gösterirler.