Suriye Sınırındaki Kimyasal Önlemler

Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü KBRN ekiplerince Akçakale Gümrük Kapısına kurulan dekontaminasyon ünitesi, Suriye'den ülkeye giriş yapan kişi ve araçlarda dezenfekte işlemi gerçekleştiriyor AFAD Birim Sorumlusu Eltutan: 'Suriye sınır?

VAN 5.09.2013 17:58:44 0
Suriye Sınırındaki Kimyasal Önlemler
Tarih: 01.01.0001 00:00

NECAT HASAR - Van Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü KBRN ekiplerince Akçakale Gümrük Kapısına kurulan dekontaminasyon ünitesi, Suriye'den ülkeye giriş yapan kişi ve araçlarda dezenfekte işlemi gerçekleştiriyor.

Akçakale Gümrük Kapısına kimyasal temizleme çadırı kuran Van AFAD Müdürlüğü, Suriye'den gelen yaralılar üzerinde gerekli kontrolü yaptıktan sonra hastanelere sevk ediyor, diğer vatandaşlar üzerinde ise yine gerekli kontrolleri sağlıyor.

KBRN tespit ve arındırma aracıyla da ülkeye giren araç ve teçhizatı dezenfekte eden AFAD ekipleri, kimyasal maddeye maruz kalmış personel, kişi, araç ve arazi üzerinde ölçüm yapıyor.

Van AFAD Birim Sorumlusu Taner Eltutuan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dekontaminasyon ünitesinin kurulmasının ardından sınırdan giriş yapan kişi ve araçlar üzerinde çalışma yaptıklarını belirterek, "Suriye sınırında kimyasala maruz malan vatandaşlarımız ile Suriyelilerin ülkemize girişi söz konusu olduğunda, hastanelere sevk edilmeden önce dezenfekte işleminin yapılması gerekmektedir. Biz de Van AFAD KBRN ekibi olarak bunu sağlamakla görevliyiz" dedi.

Eltutan, çalışmalarını 24 saat sürdürdüklerini vurgulayarak, sınır kapısındaki 100 metrekarelik alanda yapılan ölçümlerle de havadaki kimyasal gaz oranını belirlediklerini ifade etti.

Olası kimyasal saldırıya karşı Akçakale Gümrük Kapısında hazır halde beklediklerini anlatan Eltutan, şöyle konuştu:

"Ülkemize giriş yapan kişi ve araçlarda yapılan ölçümlerde şu ana kadar herhangi bir kimyasala rastlamadık. Ama sorun yaşanmaması açısından araç ve teçhizatlardaki dezenfekte işlemlerini sürdürüyoruz. Sistemimizi hazır tutmak için de araç ve personel dekontaminasyonu yapılıyor. Ayrıca küçük çaplı tatbikatlar gerçekleştirerek personelimizi sürekli hazır kıta bekletiyoruz."