Suriye konusunda Rusya’ya güvenilir mi?

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV

VAN 24.11.2018 10:12:44 0
Suriye konusunda Rusya’ya güvenilir mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Uzun zamandır Suriye için Amerika ile Rusya, “buranın geleceği konusunda anlaştı” yorumlarına rastlamaktayız. Gerçi son zamanlar Zaharova’nın beyanları bu tür yorumları birazcık azalttı. 

Amerika’ya yakın durmak”, ne olursa olsun “Batı ile hareket etme arzusu”, bu nedenle Türkiye’nin aydın kesiminin esas kısmının çok inanarak yaptığı yorumlardır. Oysa günümüzün jeostrateji ve siyaset altyapısı, kimseyi kimseye sonsuza kadar mahkûm bırakan bir altyapı değil. Hatta günümüz dünyasında, “mahalle mahalle konu başlıklı” meselelerde anlaşıp, anlaşmamak gibi durumlar söz konusudur. 

Neredeyse 2 asırdır elimize geçmeyen veya elimizden alınan fırsatlar, şimdi şimdi konjonktürel olarak önümüze gelmekte. Ve ne büyük lütuf ki; bu tarihi dönemde, siyaset aklı kullanan ve ilmi siyaseti devreye sokan bir Türkiye var sahnede. 

İşte tam bu nedenle konumumuza ve konularımıza layık düsturla devam etmek zorundayız. 

Rusya; “Suriye kozunu” nasıl bir akılla kullanıp, dünyadaki dışlandığı masaya yeniden geri dönebildiyse, aynı üslup ile her krizi fırsata dönüştürebilecek ortamı oluşturmalıyız! 

Amerika’nın, özellikle Trump’ın Kaşıkçı cinayeti konusundaki tutumuna gıpta ile bakıp, neredeyse Trump’ın her şeyi para üzerinden okuyup, ülkesinin güya menfaatini güderek “kazanarak çıktı” yorumunu yapanlara diyecek bir söz yok tabii ki. Oysa günün sonunda, durumdan cebine ne kadar para sokarak çıkanlar değil, para üzerinden hesap yapanlarıntarih sahnesinden nasıl zarif zarif çıkarıldığını göreceğiz! İşte tam o gün, ilmi siyasetkullanıp, insan odaklı olayı yorumlayanların zaferini, hep beraber kutlayacağız. Çünkü Türkiye; bu zaferin esas mimarı olarak, yeni tarihin yeni sayfasına imza atmış olacaktır. 

Rusya-Amerika arasındaki gerilime gelince…

Suriye konusunda anlaşmak isterler mi? Tabii ki evet! Peki, neden anlaşamıyorlar? 

Amerika, Rusya’nın burnunun dibine kadar genişlemiş durumda. Ukrayna ve Baltık ülkelerindeki hesaplar, Rusya açısından “felaket” anlamı taşımaktadır. Rusya okyanuslara elini uzatmış durumda. Amerika kıtasının sınır sularına kadar genişlemiş bir Rusya söz konusudur! Trump’ın feraseti ile nükleer silahsızlanma sözleşmesinden geri çekilme durumu var. Arjantin’de, Putin ile Trump’ın bir araya gelmesi, bir şeyleri değiştirir mi? Bakacağız! Ukrayna’dan her iki taraf da vazgeçmiyor. Geçerse, birinin siyaseten sükûtusöz konusu olur. Suriye’de neye anlaşıp, anlaşmayacaklarına; Baltık Denizi etrafından veyahut Karadeniz sahillerinden bakmakta yarar vardır. Suriye’de anlaşmak, ikisinden birinin Baltık ve Ukrayna civarındaki konumundan vazgeçmesi anlamını taşıyor. Evet, bu durumda Suriye’de anlaşırlar. Peki, vazgeçerler mi? İşte bu soruya cevapta saklı, meselenin özü...