SU DEĞİL ZEHİR İÇİYORUZ!

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz ay açıkladığı 2014 yılı Türkiye Çevre Sorunları Raporu’nda suyu en kirli iller sıralamasında üst sıralarda yer alan Van’da su dört bir yandan kirletilmeye devam ediyor.

VAN 23.03.2015 10:19:49 0
SU DEĞİL ZEHİR İÇİYORUZ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tarih boyunca su şehri olarak da anılan, suyu ve doğası ile dillere destan olan Van şehri son yıllarda suyu en kirli iller arasında yer alacak kadar kirletildi. Atıkları göle akan, dereleri çöp akan kentte sular adeta zehirli akmaya başladı. Bazı çevrelerin sorun yok demesine rağmen su kirliliğinde gelinen noktayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da onayladı. Bakanlığın 2014 yılı raporunda Van için; “Doğu Anadolu Bölgesinde 14 il bulunmakta olup bunlardan 6’sında (Bingöl, Erzincan, Hakkari, Malatya, Tunceli, Van) su kirliliği birinci öncelikli çevre sorunudur. Bölgede önceki dönemde baskın olan sorun atıklar olurken bu kez su kirliliği ön plana çıkmıştır.” Denildi. Bu kirlilik ürkütücü boyutlara varırken suyu ile dillere destan olmuş Çatak ilçesinde karşılaşılan manzara da bu kirliliğin nedenini bir kez daha ortaya koydu. Zira Van ve birçok ilçede olduğu gibi Çatak’ta da çöpler büyük kaynaklardan akan derelere rastgele boşaltılıyor.

 

BAKANLIK KİRLİLİĞİN RAPORA DÖKTÜ!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iki yılda bir hazırladığı Türkiye Çevre Sorunları Ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'nu yayımlandı. Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin Ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı Veri Değerlendirme Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı 126 sayfalık raporda, Türkiye'deki çevre kirliliğine ilişkin önemli verilere yer verildi. Bakanlığın taşra teşkilatından elde ettiği bilgilere göre, çevre sorunlarının neler olduğuna genel olarak bakıldığında 32 ilde su kirliliğinin, 27 ilde hava kirliliğinin, 19 ilde atıkların, 2 ilde gürültü kirliliğinin, 1 ilde erozyonun öncelikli çevre sorunları olduğu tespiti yapıldı. Raporun Van ile ilgili boyutları ise gelinen noktadaki tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Zira Van Bingöl, Erzincan, Hakkari, Malatya, Tunceli ile birlikte su kirliliğinin öncelikli çevre sorunu olan iller arasında yer aldı.

 

VAN’IN ÖNCELİKLE ÇEVRE SORUNU SU OLDU!

Bakanlığın raporlarında Van’ın suyu ile ilgili iç açıcı bilgelere verilmezken aynı zamanda kentteki çevre sorunlarında kirliliklerin etki sıralamasına da paylaşıldı. Bakanlık ‘su kirliliği’nin Van’daki çevre kirliliğinin ilk sırasını oluşturduğunu açıklarken, diğer faktörler ise sırasıyla şu şeklide oluştu: “Su kirliliği, Atıklar, Toprak Kirliliği ve Hava Kirliliği.” Öte yandan atıklarla ilgili olarak ikinci büyük sorun olmasında şu faktörlerin şunlar olduğuna yer verildi; “Sanayiden kaynaklanan atıklar ve bu atıkların geri dönüşümünü ya da bertarafını sağlayacak tesislerin olmaması, düzensiz depolama.” Denildi. Kentteki su kaynaklarının kirlenme nedenleri ise evsel atıklar, katı atıklar ve zirai atıklar olarak belirlendi. Çevre sorunun olduğu bölgelerde sudaki arsenik oranının yüksek çıkmasına neden olduğu da önemli bir tespit olarak öne çıkarken, Van’ın su değil zehir içtiği de bir kez daha ortaya konuluyor.

 

HES VE BARAJI PROTESTO EDERKEN DERELERİ KİRLETMEK!..

Su kirliliğinin tehlikeli bir boyuta ulaştığı kentte HES ve barajlar da suları yok etmeye devam ediyor. Toplamda 19 dereden atıkların Van Gölü’ne aktığı kentte mevcut arıtma tesislerinin işlev görmemesinin yanında çöp akan dereler en büyük tehlikeyi yaratırken, baraj ve HES’leri protesto etmek için toplanılan Çatak’ta karşılaşılan manzara da bakanlığın raporunu bir kez daha doğrulamış oldu. Zira kirliliğin her geçen gün arttığı kentte özellikle çöp akan dereler önemli tehlike olarak görülürken ilçede evsel ve diğer atıklar derelere gelişi güzel dökülüyor.

 

Geçtiğimiz hafta içinde DTK Ekoloji Komisyonu Bileşenleri, Çatak Belediyesi ve Çatak halkı Dalbastın’da yapılması planlanan güvenlik barajını protesto etmek için Dalbastın Mahallesinde bir araya geldi. Dalbastın Mahallesinde baraj istemediklerini hatta buna izin vermeyeceklerini belirten Çatak Belediye Eş Başkanı Celal Bartu, “Biz Çatak’ta ve Dalbastın’da baraj istemiyoruz. Bize gelen tüm imzaları da geri çevirdik ve istemediğimizi dile getirdik ve dile getirmeye de devam edeceğiz.” Sözlerine yer vermişti. Ancak Dalbastın dönüşü dere kenarında çöp boşaltan belediye aracı ise kafaları karıştırdı. Yıllardır Çatak ilçesinin çöplerinin döküldüğü dere tam bir çevre katliamı yaratıyor. Yıllardır dereye dökülen çöpe engelle olamayan ve halen bir arayış içinde olan belediyenin kısa sürede sorunu çözmemesi durumunda bu görüntü daha büyük sorunlara sebep olacak gibi duruyor.

 

BARTU: ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDEYİZ

Konuyla ilgili Dalbastın dönüşü görüştüğümüz Çatak Belediye Eş Başkanı Celal Bartu bu çöpün 50 yıldan beridir oraya döküldüğünü bunun için bir arayış içinde olduklarını ve sorunu kısa zamanda çözeceklerini söyledi. Bartu şu ifadelere yer verdi: “Bu 30-40 yıllık bir sorunudur. Bizleri de ciddi anlamda etkileyen bir sorundur. Biz şu anda Van’da yapılacak olan geri dönüşüm tesisini bekliyoruz. Bu tesis yapılması halinde biz bu çöpleri artık oraya taşımayı planlıyoruz. Dere alanı dışında farklı bir yere taşıma imkanımız zor. Çünkü ilerisi hepsi ormanlık alandır. Buda daha riskli olur. Çünkü çöp sürekli yanar bir vaziyette olduğu için bu seferde ormanlık alana zarar vermiş ve yangına mahal vermiş oluruz. Bu bizde rahatsızlık yaratıyor biz bunun üzerinde çokta düşündük fakat biz halen bir arayış içerisindeyiz. İleri ki dönemlerde Van yolu üzerinde faal ve görsel olmayan bir dere var. Biz şu an için araç bekliyoruz araç gelmesi durumunda biz bu çöpü artık oraya taşıyacağız. Orası da kapalı bir alandır ve gözle görülür bir yerde değil. Burada sorun 50 yıldan beridir var olan bir sorundur. Oraya dökülen çöpleri de biz haftada bir çukurlara döküyoruz. O çöpler dere ile karışmıyor. Çok yakında da biz yerini değiştireceğiz ve bu sorunu çözeceğiz.”    ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖNDER ALTINAL