STK temsilcileri kentin sorunlarını konuştu

Van'ın en önemli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldıkları televizyon programında Van'ın sorunlarını dile getirdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Faruk Biner, Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Ber

VAN 22.02.2019 20:18:46 0
STK temsilcileri kentin sorunlarını konuştu
Tarih: 01.01.0001 00:00

      Kanal M'de Gazeteci Baki Karaca'nın hazırlayıp sunduğu 'Sahipsiz Mikrofon' programına konuk olan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kentin önemli sorunlarına dikkat çekti.


       BİNER: ÇEVRE YOLU BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR
Van TSO Başkanı Faruk Biner, şehrin en önemli sorunlarından birinin Çevre Yolu olduğunu belirterek, "Bu yolun bağlantılı yollarla birlikte kenti önemli bir noktaya taşıyacağını düşünüyorum. Çünkü İpekyolu dışında önemli bir yolumuz yok. Bazı ilçelerin bağlantı noktaları da bu çevre yolu ile sağlanabilir. Bunu çok önemsiyoruz. Yine Kuzey Van Gölü Demir Yolu projesi yıllardır tartışılıyor, ama bir türlü hizmete girmedi. Bu şehrin zenginliklerini birlikte paylaşacağız sonuçta. Bunlar da şehri zenginleştirecek projeler. Bizim duble yollarımız şu an iyi düzeyde. Bize beş yıl bu yolları yapmasalar, harcama yapmasalar da üzülmeyiz. Öncelik çevre yolu olsun istiyoruz" dedi.


        Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentin tanıtımı konusunda fuarlara katıldıklarını anlatan Biner, "Birçok fuara gidip Van'ın tanıtımını yapmaya gayret ediyoruz. Ama geri dönüşler istediğimiz seviyede değil. Fakat İranlı turistler konusunda son yıllarda önemli gelişmeler oldu. Çok sayıda turist geliyor. Ama sadece İran'a bağlı kalmamak lazım. Irak bölgesindeki vatandaşları, Azerbaycan'daki vatandaşları bu bölgeye çekebiliriz. Bunlar örf adet olarak bize uzak olmayan insanlarımızdır. Yine iyi bir lobi ile başka yerlerden turist çekilebilir. Dediğim gibi bizim iyi bir lobimizin olması gerekiyor. Van'da iyi bir lobi kurarak Kapıköy Sınır Kapısı'nı modern bir hale getirdik. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Kent merkezinde çok sayıda hayvan barınağı olduğunu da ifade eden Biner, "Bu hayvan barınakları şehirden çıkartılmalı. Olmuyorsa biz şehirden çıkalım, onlar kalsın" şeklinde espri yaptı.


       Biner, kentin en önemli sorunlarından birinin de genç nüfusa iş bulamamak olduğunu ifade ederek, "Yeni istihdam alanlarının oluşturulması gerekir. Tekstilkent'in devamları hizmete açılmalı. Hayvancılık ve turizm konusunda da yeni adımların atılmasını arzuluyoruz" diye konuştu.


        ASLAN: ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜM BULMALI
Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan ise ulaşım sorununa değinerek, "Ulaşım sorunu içerisinde; çevre yolumuz yıllardır ilin gündemini meşgul etmekte, maalesef çözümü konusunda da ciddi bir irade ortaya konulmamaktadır. Artık nerdeyse bizler tarihi yerlerimizi sayarken, Tarihi Van Çevre Yolu diye tarihi varlıklarımız içerisinde sayacak duruma geleceğiz. Şehrimizin ana ve transit ana arteli olan İpek Yolu üzerindeki köprülü kavşaklar tamamlanamadı. Şehir içi ulaşım ağı şu an için ilin şehir içi trafiğini taşıma kapasitesinin çok altında" diye konuştu.


        Aslan kişi başına düşen yeşil alanın azlığına da vurgu yaparak, "Şehrin içinde kamuya ait araziler ve arsalar butik parklara ve yeşil alanlara dönüştürülmelidir. Sebze ve Meyve Halimiz halkın rahat ulaşabileceği ve konforlu alışveriş yapabileceği bir alana taşınmalıdır. Mevcut yer kültürel ve sosyal bir etkinlik alanına çevrilmelidir. Stadyumumuzun belirlenen yerlerden birine bir kompleks tarzında yapılıp ilimizin sporuna ve sportif faaliyetlerinin hizmetine sunulması elzemdir. Şu anki yerinde de millet bahçesi yapılmalıdır. Otobüs terminalimizin uygun bir alana taşınıp ilimize yakışan bir otogar tasarlanmalı ve inşa edilmelidir" ifadelerini kullandı.  


         BERGE: YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULMALI
Van Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Başkanı İsa Berge ise, kentteki önemli sorunlardan birinin işsizlik olduğunu belirterek, "Van'da mutlaka yeni istihdam alanları oluşturmalıyız. Yeni caddeler imara açılmalı. Buralarda iş alanları oluşturulmalı. Van'ın tanıtımı çok daha iyi yapılmalıdır. Turizm önümüzdeki süreçte Van'ın en fazla kalkınmasına yol açacak olan bir sektör bence. Bu şehre daha fazla nasıl turist çekebiliriz bunun hesabını yapmamız lazım" dedi.


         Sınır ticaretinin geliştirilmesi konusunda da açıklama yapan Bergen, "Akaryakıtın sınır ticareti kapsamına alınmasını istiyoruz. Böyle bir uygulama ile herkes kazanır. Bunun dışında güneşten çok fazla faydalanan, ama bunu değerlendiremeyen bir şehiriz. Güneş enerjisinden elektrik enerjisini üretebiliriz" ifadelerini kullandı.
Van'da yer altı kaynaklarının çıkartılması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini de vurgulayan Berge, "Van perlit rezervi açısından çok büyük bir kapasiteye sahip. Bu rezervin yaklaşık yüzde 55'i Van'da. 3 milyar 133 milyon 900 bin tonu Van'da. Bu da dünya rezervinin önemli bir bölümüne denk geliyor. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı. Yine Van Gölü'ne yaklaşık 50 bin ton uranyum olduğu belirtiliyor. Bunun da araştırılmasını istiyoruz" dedi.


         SÜER: TARIM VE HAYVANCILIĞI GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ
Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer ise tarım ve hayvancılığın kentin en önemli kalkınma unsurlarından biri olduğunu belirterek, "Ben de çevre yolunun önemine katılıyorum. Kesinlikle bu yol yapılmalıdır. Van uzun yıllardır tarım ve hayvancılık şehridir. Bu konuda üreticilere gerekli destekler sunulmalı. Bakın 90'lı yıllarda kişi başına 90 küçükbaş düşüyordu. Ama şimdi kişi başına 3-4 küçükbaş hayvan düşmüyor. Bildiğiniz gibi eskiden bizim Van-Et tesisimiz vardı. Bizim Van Süt fabrikamız ve yem fabrikalarımız vardı. Bunlar devlete aitti. Ama hepsi kapandı. Eskiden Türkiye'nin her şehrine ve başka ülkelere hayvan gönderiyorduk. Önce küçükbaş hayvanın nereden geldiği soruluyordu, özellikle Norduz Koyunu dendi mi, herkes hemen alıyordu. Şimdi ise dışarıdan bu şehre et geliyor. Eskiden bir ailede 50 küçükbaş hayvan varsa, o ailedeki en az 10 kişi hayvanlarla ilgileniyordu. Şimdi hayvancılık azaldığı için işsizlik de artmış oluyor. Yine turizm konusunda da daha iyi adımlar atılmasını arzuluyoruz. Çok önemli bir denizimiz var, bunun değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.