SP’den 'Van Çevreyolu ihalesi' eleştirisi

Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Çevre Yolu ihalesinin yapılış şekliyle ilgili eleştirilerde bulundu.

VAN 26.09.2021 14:07:38 0
SP’den 'Van Çevreyolu ihalesi' eleştirisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Büyükşehir İş Merkezi’nde bulunan parti binasında açıklama yapan SP Van İl Başkanı Özay İlhan, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz bitmeyen çevreyolu!” dedi.
Yapımı uzun yıllara yayılan yolun şimdi de yapılan ihale ile gündeme geldiğini söyleyen İlhan, “Yapımına başlanmasından kısa bir süre sonra durdurulan ve uzunca yıllar atıl vaziyette kalan, kamulaştırma ve 18. madde uygulanması tartışmalarıyla ilimiz gündeminden düşmeyen Van Çevreyolu, sessiz sedasız yapılan ihaleyle yine ilimiz gündeminde öncelikli konuma yerleşmiştir” ifadelerini kullandı.
İhaleyle ilgili eleştirilerini de dile getiren İlhan, şunları söyledi:
“2010 yılında 43 milyon bedelle ihalesi yapılan yol, 2011 yılında Erciş yolunun 18. Km’sinden başlanarak 10 km yol yapılmış ve yol 10 yıldır aynı şekilde durmuştur. Her yıl, Van Çevreyolunun yapımına başlandı masalları anlatılan ilimizde yapılmayan çevreyolu, 18. madde uygulamasındaki ısrar nedeniyle birçok vatandaşımızı da mağdur etmiştir. Tüm bu gerçeklerin yanında geçtiğimiz salı günü sessiz sedasız yapılan bir ihaleyle Van çevreyolu yaklaşık yapım bedeli olan 600 milyon üzerinden 11’lik kırımla 534 milyon civarında bir rakamla kalan 31 km’lik kısmı ihale edilmiştir. İhaleden Van’da bu işi yapabilecek konumda olan birçok firma temsilcisinin haberi bile olmamıştır.”
İhalenin Van’da da duyurusunun yapılması gerektiğini kaydeden İlhan, “Van çevreyolu ihalesi yapılmadan ilimizde de mutlaka duyurusu açıkça yapılmalıydı ve ihale ilimiz yerel medyasında yayınlanmalıydı. Van Çevreyolu ısrar edilen 18. madde uygulamasıyla çevreyolu kenarında arazisi olan birçok kişiyi mağdur etmiş, sessiz sedasız yapılan ihalesiyle de bu şehirdeki yatırımcıların yok sayılmasına sebep olmuştur.” ifadelerini kullandı.
İlhan, şu soruları sordu:
“Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak sormak istiyoruz.
1-Birçok ilimizde kamulaştırma yapılırken; Van’da niçin 18. madde uygulamasında ısrar edilmiştir?
2- 11 yıl önce yapılan ihalede 41 km’lik yol ihale bedeli 43 milyonken şu anda 31 km’lik kısmı 534 milyona ihale edilmiştir. Neden bu kadar büyük fark vardır?
3- Van Çevreyolu ihalesi niçin sessiz sedasız yapılmıştır?”