Sosyal medya ayakta: Seyretme! #529KardeşineSahipÇIK

Mısır'da 529 darbe karşıtına şiddete teşvik suçundan verilen idam cezasına dünyanın kayıtsız kalması tepkilere neden oldu. Sosyal medyada idam kararlarına ve sessizliğe tepki yağıyor.

VAN 8.04.2014 10:01:01 0
Sosyal medya ayakta: Seyretme! #529KardeşineSahipÇIK
Tarih: 01.01.0001 00:00

Mısır’da tarih tekrar tekerrür ediyor. Musa’nın özgür toprakları tutsak yine… Zulüm katlandı. Dün Firavun vardı, bugün küresel Firavunlar belirdi. Mısır'daki Firavun’nun adı Sisi, cellâtlığa başladı yine. Adı değişse de yaptıkları değişmiyor, Firavun’un. Dün denize sürülüyordu müminler, bugün idam sehpasına... Dünya Firavunları birleşti. 529 Musa denize sürülmek üzere, dünya Musa’ları nerde?

Mısır'da, darbe karşıtı 529 kişiye verilen idam cezasına müslümanlar başta olmak üzere dünyanın sessiz kalması eleştiri konusu oldu. İdam kararı yakın zamanda gerçekleştirilecek olmasına rağmen şu ana kadar sözde "müslüman ülkelerden" caydırıcı bir tepki gelmedi. Bu arada İslam İşbirliği Teşkilatı adlı oluşumun ne işe yaradığı da merak konusu oldu.
"DÜNYA MISIR'DAKİ KATLİAMA SESSİZ" KAMPANYASI
Sosyal medyada da "Dünya Mısır'daki katliama sessiz" hashtag'i ile protesto kampanyası başlatıldı. Hashtag, kısa sürede çok sayıda paylaşım aldı.
ŞİDDETE TEŞVİKLE SUÇLANDILAR
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre; Minya Ceza Mahkemesi, darbe karşıtı 529 kişi hakkında "şiddete teşvik suçlamasıyla" idam cezası verilmesini ve dosyalarının müftüye sevk edilmesini kararlaştırmıştı.
DAVADA SANIKLARIN AVUKATI BULUNMUYORDU
Duruşmada aynı suçtan yargılanan 16 kişiye de beraat kararı verilirken, Minya Avukatlar Sendikası Başkanı Tarık Fude yaptığı açıklamada, duruşmada kararın okunması sırasında herhangi bir sanığın ve avukatının bulunmadığını belirtmişti. Söz konusu karar 3 Temmuz'da gerçekleşen darbenin ardından, darbe karşıtları aleyhinde verilen ilk karar olmuştu.
DAKİKADA 26 İDAM KARARI
Duruşmada verilen idam cezasının, ön karar olma özelliğini taşıdığı ve temyiz yolunun da açık olduğu ifade edilirken, 20 dakika süren duruşmada, dakikada 26 idam kararınının verildiği açıklanırken, kararla ilgili son hükmün 28 Nisan'da okunacağı belirtilmişti.

Şâhitlik edene ve şahitlik edilene andolsun ki, (mü’minleri yakmak için) hendek kazıp (içinde) alevli ateş yakanlar lânetlenmiştir. Burûc / 4-5