Soru çalarak memur olanlar yandı

Şebekenin 2007 yılından bu yana sürdürdüğü faaliyetlerde, haksız yere kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilmesini sağladığı kişilerin tespiti için her ilde ayrıntılı inceleme çalışması yapıldığı bildirildi.

VAN 3.01.2014 17:10:45 0
Soru çalarak memur olanlar yandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin girmesini sağladıkları iddia edilen şebekeye yönelik İzmir merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 10 kişi, adliyeye sevk edildi.

İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Sahtecilik Büro Amirliği ekiplerinin, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS, YGS, ALES, KPDS, ÜDS gibi sınavlara, adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin girmesini sağladıkları ileri sürülen şebekeye yönelik 6 ilde düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 10 kişinin, emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, "Çeşitli sınavlara adayların yerine para karşılığında sahte belgelerle 'joker' olarak adlandırdıkları başka kişilerin girmesini sağladıkları, hak etmeyen kişilerin üniversite ya da kamu kurumlarına yerleştirilmesini sağladıkları, bu yolla haksız kazanç elde ettikleri" iddialarıyla adliyeye sevk edildi. Zanlılardan 2'sinin terör örgütü PKK üyeliğinden kaydının bulunduğu, 3'ünün kamu kurumunda memur, 2'sinin ise eczacı olduğu öğrenildi.

Adayın yerine sınava "joker" giriyor

Operasyonda, şebeke üyelerinin adayların yerine sınavlara "joker"lerin nasıl girmesini sağladıklarına ilişkin ayrıntılar da ortaya çıktı. Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, şebeke üyelerinin sınava girecek adaya "kayıp kimlik" baş yaptırdığı, kimlik yenileme esnasında ise adayın değil "joker"in fotoğrafını vererek, gerçek bilgiler üzerine sahte fotoğrafla kimliğin çıkartılmasını sağladığı, "joker"in de bu kimlikle sınava girdiği bildirildi.

Diplomaların iptali, maaşların iadesi istenecek

Şebeke üyelerinin bu yöntemle 2007 yılından bu yana çok sayıda kişinin yerine sınavlara girerek, üniversiteye yerleştirme ya da kamu kurumlarına personel alımına etki ettikleri ileri sürülürken, bu yöntemle üniversiteye yerleştirilen kişilerin diplomasının iptali, kamu kurumlarına yerleştirilenlerin ise işten atılması ve aldığı tüm maaşların iadesi yönünde davaların açılacağı kaydedildi.

Sınav öncesi yenilenen kimlikler inceleniyor

Öte yandan, İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin son olarak 3. dalga operasyonu gerçekleştirdiği şebekenin, 2007'den bu yana benzer faaliyetler yürüttüğünün tespit edildiği, ÖSYM'nin 2007'den bu yana düzenlediği sınavlara girenlere ilişkin kayıtlarda inceleme yapıldığı bildirildi. Polisin, sınavlar öncesi yeni kimlik çıkartan yaklaşık 200 bin kişinin kayıtlarını incelediği, gerçek fotoğrafları ile çıkarttıkları kimlikler üzerindeki fotoğrafları karşılaştırdığı öğrenildi.

İzmir Mali Suçlarla Mücadele ekiplerinin, İzmir'de sürdürdüğü bu incelemeyi diğer illerdeki birimlerin de gerçekleştirmesi amacıyla, her ilden İzmir'e davet edilen polislere kayıtların incelenmesinde dikkat edilecek noktalarla ilgili "analiz" eğitimi verdiği kaydedildi. Eğitim alan polislerin, görev yaptıkları illerde 2007 yılından bu yana sınava giren kişiliren kayıtlarını inceleyerek, şebeke tarafından haksız yere kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilen kişiler tespite çalışacağı kaydedildi.

Operasyon

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin sınava girmesini sağladığı" ileri sürülen şebekeye yönelik 2012 yılının temmuz ve kasım aylarında da 2 farklı operasyon gerçekleştirmiş, iki operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 55 kişiden 27 kişi tutuklanmıştı.

"Sınav Çetesi"ne yönelik takibi sürdüren polis, İzmir, Erzurum, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak'ta 3. dalga operasyonunda 3'ü kamuda görevli, 2'si eczacı toplam 10 kişiyi gözaltına almıştı.

Zanlıların, adayların yerine sahte belgelerle "joker"lerin sınavlara girmesini sağlayarak, çok sayıda kişinin haksız yere kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilmelerini sağladıkları, bu yöntemle 1 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri öne sürülmüştü.