Sonuç bildirgesi açıklandı

Van Çevre Ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) tarafından gerçekleştirilen “Van’ın Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı”nın sonuç bildirgesi açıklandı.

VAN 10.08.2021 11:24:54 0
Sonuç bildirgesi açıklandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Çev-Der tarafından sahada yapılan çalışmalar neticesinde Van’ın çevre sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren yaklaşık 60 sayfayı bulan bir rapor hazırlandı.
Söz konusu rapor iki hafta önce Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda düzenlenen ve kentteki siyasi parti, sendika, oda ve dernek yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ele alındı. 
Toplantıda katılımcılar, oluşturulan rapor çerçevesinde düşüncelerini dile getirerek çözüm önerilerini, oluşturulan Divan’a sundu.

TOPLANTI SONUÇ BİLDİRGESİ
Toplantı ardından elde edilen görüş ve öneriler ışığında bir sonuç bildirgesi hazırlandı.
Sonuç bildirgesi, Van Gölü kıyısında yer alan Yalı, İskele ve Bardakçı Mahallesi Muhtarları ile dernek yöneticilerinin katılımıyla açıklandı.

KÜRESEL DEĞİŞİKLİĞE
DİKKAT ÇEKİLDİ
Sonuç bildirgesini açıklayan Van Çev-Der Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalçık, dünya genelinde yaşanan iklim değişikliklerine dikkat çekerek, “Son dönemlerde dünyada yaşanan iklim değişikliği nedeniyle, küresel ısınmalardan kaynaklı dünyamızda, ülkemizde, bölgemizde ve ilimizde ciddi doğal olaylar yaşanmaktadır. Görülmemiş boyutlarda kuraklıkların yaşandığı, görülmemiş sel felaketlerinin yaşandığı, çok büyük oranda orman yangınlarının yaşandığı, sulak alanların kuruduğu, denizlerde, göllerde çekilmeler yaşandığı, buzulların eridiği, heyelanların yaşandığı bir dönemde ekolojinin önemi herkes tarafında hissedilir boyutlara ulaşmıştır. Dünyada yaşanan felaketler de bize göstermiştir ki bu durum ertelenemez, bekletilemez, hayati öneme haiz bir durumdur.” dedi.  

KURAKLIK SORUNU
Bölgede ve Van’da yaşanan kuraklığın ileri boyutlara ulaştığını, bu nedenle göl, gölet ve barajların kurumaya yüz tuttuğunu belirten Kalçık, şöyle devam etti:
“Özellikle bölgemizde yaşanan kuraklığın hayatı tehdit eden boyutta olduğu, sel felaketinin yaşandığı, su kaynaklarında çok hızlı azalma yaşandığı, ilimizde bulunan birçok göl, gölet, baraj, akarsuyun kurumaya yüz tutuğu, Van Gölünde büyük oranda çekilme yaşandığı görülmektedir. Dünyada yaşanan ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferanslarından alınan özelikle Paris Antlaşması olarak anılan kararların dünyada ve özellikle de Türkiye’de uygulanması gerekmektedir.”
ENERJİ KONUSU
Van’ın gün boyunca güneşin en fazla etkisini sürdürdüğü il olduğunu, bu nedenle enerji konusunda farklı arayışlar yerine güneşten faydalanılması gerektiğini aktaran Kalçık, şunları söyledi:
“Küresel ısınmalara neden olan fosil yakıtlardan vazgeçilerek yenilenebilir enerjilere yönelmesi hem çevreye karşı duyarlılık açısından hem ülkemizin temiz enerji kaynakları bakımından mevcut zenginliği ile ön plana çıkması sağlanmalıdır. Buna en önemli örneği geçtiğimiz günlerde Muğla-Milas Kemerköy Termik Santrali yangınında şahit olduk. Termik santralin oluşturacağı çevre felaketi ve beraberinde oluşacak asit yağmurlarının çevreye vereceği tahribat tüm canlılar ve dünyamız için acı tahribatlara neden olacaktı. Bu nedenle bu tür yatırımlardan vazgeçilip yenilenebilir enerji kaynaklarına dönülmelidir. Van en fazla güneş alan il olarak bu avantajı iyi değerlendirmelidir."

VAN GÖLÜ’NÜN KORUNMASI
Van Gölü’nün kirletilmesinin önüne geçilmesi için kurumlar başta olmak üzere her vatandaşın konuya hassasiyetle yaklaşmasının zaruri olduğunu ifade eden Kalçık, “Suyu kirleten uygulamalardan vazgeçilmesi, üretim yapılan her alanda çevreye, canlı organizmalara zarar vermeyecek şekilde üretim yapılması, yönetmeliklere uyulması gerekmektedir. Tek başına bir artıtma tesisi yetmeyeceği için Van Gölü’nün kanalizasyon atıklarından tamamen arındırılması için ilave tedbirler alınmalıdır.” diye konuştu.  

KOMİSYON KURULACAK
Toplantıda tespit edilen sorunların çözümü noktasında bir komisyon kurulmasının da kararlaştırıldığını belirten Kalçık, şunları kaydetti:
“İlimizde faaliyet gösteren siyasi partiler, STK’lar, Odalar ile yapılan görüşme ve toplantılarda katılımcılar ile yapılan değerlendirmeler ve başta Van Gölü olmak üzere ilimizde yaşanan çevre sorunları tartışılmış, çevre raporu tüm bileşenlere mail yoluyla gönderilmiştir. Toplantıda sunulan öneride bir komisyonun kurulması, çevre sorununa çözüm olma noktasında çalışma yürütmesi kabul görmüştür. Mail ile konuya itiraz edilen konular veya ilaveler ile rapora eklemeler sonrası her kurum yetkilisinden oluşacak bir komisyonun kurulması ile çalışmalara start verilecektir.” 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi