Sömürülen sorunlar ve HDP’nin hedef kitlesi

Ali Nur Kutlu

VAN 6.11.2016 11:36:33 0
Sömürülen sorunlar ve HDP’nin hedef kitlesi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Siyaset yapıyorsanız bir hedef kitleniz olmak zorunda. Siyasetin hangi kulvarında yer alıyorsanız, o kulvarın sonunda varacağı bir hedef kitle belirlemek gerekir. 
CHP sosyal demokrat insanları hedef kitle olarak seçmiştir mesela. MHP Türk milliyetçileri hedef kitle olarak belirlemiştir. AK Parti muhafazakar, dindar, milliyetçi insanların partisidir.
Hedef kitle seçmek neden önemli? Çünkü, ona göre siyaset yapar, ona göre konuşur, ona göre plan yaparsınız. Yani hedefiniz, o kitleye ulaşmak, o kitleyi etkilemek ve o kitlenin oyunu almaktır. 
HDP'nin hedef kitlesi gerçekten Kürtler mi?
Peki HDP'nin siyasetteki hedef kitlesi nedir? Hepimizin aklından Kürt halkı diye geçiyor değil mi? 7 Haziran'da Türkiye partisi sloganı ile hedef kitlesini büyüttü, genişletti ama sonuçta ana hedef kitlesi Kürtler gibi gözüküyor.
Peki HDP hedef kitlesi olan Kürtleri merkeze alan bir siyaset mi yapıyor? Kürtlerin sorunlarını dile getiren rapor, basın açıklaması, sempozyum, konferans sayısı kaçtır mesela?
Kürtlerin Cumhuriyet dönemi boyunca yasaklanan, gasp edilen, verilmeyen haklarını dile getirerek, bunu bayraklaştırarak siyasi ve silahlı bir hareket haline geldi HDP çizgisi. Lakin bu sorunların hiçbirini çözemedi/çözmedi, hepsini AK Parti ortadan kaldırdı. 
HDP ve PKK Kürt halkının yıllardan beri yaşadığı sorunlarını sömürdü, oradan beslendi ama onlar için bir şey yapmadı. Buna rağmen geçmişte yaşamaya takılmış şizofrenler gibi, hala eski sorunlar varmış gibi, hala doksanlı yılların Türkiye'si gibi, Kürt halkının acı çekmiş hatırasını sömürmeye çalışıyor.
HDP ile Kürt halkının hedefleri aynı değil
Son yıllardaki tüm HDP konuşmalarını ve PKK açıklamalarını çıkartıp bakın, hedef kitleleri olan Kürtlerin dertleri, sorunları, sıkıntıları var mı inceleyin. Ne konuşuyorlar? Özerklik, öz yönetim, hendek siyaseti, komün yapı ve hiçbir Kürdün ve Türkün anlamadığı nice sosyalist artığı köhne kavramlar... 
Diyarbakır sokaklarında herhangi birini çevirin, HDP ve PKK'nın söylemiyle, uzaktan yakından ilgisi olmadığını görürsünüz. Onların derdi işsizlik, ekonomi, şehirleşme, güvenlik, bölgesel kalkınma, gelir dağılımındaki adaletsizlik... HDP/PKK ise fantezi peşinde, hendek kazarak dört mahallede komün hayat kuracağını düşünüyor. 
Utanmadan bir de hendekler ve işgal edilmiş sokaklarda mağdur olan Kürt halkının sıkıntıları üzerinden siyaset yapmaya kalktılar. Cevabını da aldılar vatandaştan. Gittikleri her yerden kovuldular. 
İşin doğrusu şu: Kazandıkları belediyeler, halkına hizmet götürmek yerine, hendek kazmaya yardım etti. Meclis'teki siyasetçileri de temsil yerine, terörist cenazesine katıldı. Bir de hukuk tanımayarak, ifade vermeyerek kendilerini tutuklatıp sansasyonel eylemler yaptılar. 
HDP'nin hedef kitlesi Avrupa mı?
O zaman şu soru akla geliyor: HDP/PKK hedef kitleleri gibi gözüken Kürt halkı için bir şey yapmıyorlarsa, gerçek hedefleri nedir peki?
HDP'nin dayandığı güç, hedef kitlesi kesinlikle Kürt halkı değil artık. Onların hedef kitlesi, Avrupa ve Amerika'dır. Sorun yaşadıklarında onlardan yardım ister, açıklama yaparken onları etkilemeyi hedef alır, politikalarını ona göre belirlerler. 
Milletvekilleri tutuklandıktan sonra ortama bakın. Diyarbakır başta, hiçbir şehirde sokaklara dökülen Kürt halkı göremezsiniz. Milyonlarca oy aldı ama bu tutuklamaya tepki gösteren kimse olmadı. 
Bunun yerine, Avrupa şehirlerinde, ABD'de diasporada yaşayan Kürtler döküldü sokağa. Avrupa'daki siyasetçiler, açıklama üstüne açıklama yaptı. 
Yani HDP yaptığı eylemde etkilemek istediği hedef kitlesini harekete geçirmeyi başardı. Bu yüzden, HDP ve PKK'nın artık Kürt halkıyla, onların sorunlarıyla bir ilgileri kalmamıştır. 
AK Parti için önemli bir görev
HDP bu tutuklamaları kullanarak Avrupa kamuoyunda gündem olacak, ilgi görecek, bunu bir mağduriyet olarak gösterip, sömürecek ancak hiçbir zaman Kürtlerin teveccühünü yeniden kazanamayacaktır. 
Dolayısı ile siyasette, bu sahada büyük bir boşluk da doğmuştur. AK Parti Kürtlerin tamamen gönlünü kazanmak, HDP'den duygusal kopuş yaşayan halkı kazanmak istiyorsa, hemen harekete geçmeli.
Akıllı ve stratejik hareket ederek, Türkiye'nin geleceğine çok etki edecek bu gönül kazanmayı gerçekleştirmelidir.