Sokakta çalışan çocuklarla ilgili anket yapıldı

Van Büyükşehir Belediyesi, 'Van'da sokakta çalışan ve yaşayan çocukların tespiti, sosyal ağlarla destekleme projesi' kapsamında sokakta çalışan ve yaşayan 237 çocuklara yaptığı ankette ürkütücü sonuçlar elde etti. Çocukların yü

VAN 1.04.2015 17:07:21 0
Sokakta çalışan çocuklarla ilgili anket yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
                Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Psikolojik Danışmanlar Derneği (PD-DER) tarafından "Van'da sokakta çalışan ve yaşayan çocukların tespiti, sosyal ağlarla destekleme projesi" kapsamında sokakta çalışan ve yaşayan 243 çocukla anket yapıldı. 

           Ankette çocukların çalışma nedenleri, içinde bulundukları koşulları ve demografik özellikleri ile sokakta yaşadıkları sıkıntılarla ilgili dikkat çekici bilgiler ortaya çıktı. Ankette ayrıca çocukların belediye ve kurumlardan beklentileri ve nasıl sosyal projelerin geliştirilmesi ile ilgili önemli ipucular da elde edildi. Çalışma üniversite öğrencileri de destek sundu. 

        'Çocukların en önemli çalışma alanı: sigara satıcılığı'
            Sokakta çalışan çocukların yüzde 56'sının 14-17 yaş aralıklarında, yüzde 33'ünün 11-13 yaş aralığında olduğu, yüzde 9.1'inin ise 8-10 yaş aralıklarında olduğu belirtildi. Ankete katılan 243 sokakta çalışan çocuğun yüzde 99.2'sinin erkek yüzde 0,8'nin ise kız çocuğu olduğu ortaya çıktı. Sokakta çalışan ve ankete katılan çocukların yüzde 76,5'nin okula devam ettikleri yüzde 23,5'nin ise devam etmediği belirtilirken, okula devam eden çocukların yüzde 62,9'unun ortaokul yüzde 27,4'ünün  lise ve %9,7'sinin ise ilkokula devam ettiği ortaya çıktı. Sokakta çalışan ve yaşayan çocukların çalışma ve barınma durumları ile ilgili bölümde ise çocukların yüzde 23.5'nin sigara satıcılığı, yüzde 20.6'sının mendil satıcılığı, yüzde 11.5'nin tartıcılık, yüzde 8.6'nın eşya yükleme-indirme, 5.8'inin çaycılık, 4.1'nin dilencilik, yüzde20'sinin diğer ve 1.6'sının ise ekmek dağıtıcılığı yaptıklarını belirlendi. Ankette sigara satıcılığının yüksek oranda çıkması büyük bir tehlike olarak belirlendi. 243 çocuğa sorulan neden sokakta çalışıyorsunuz? sorusuna ise yüzde 46'sı ailemin geliri yok ondan çalışıyorum, yüzde 35'i ailemi ekonomik destek sunmak için çalışıyorum, yüzde 15.6'sı ise kendi paramı kazanmak istiyorum cevabı verdi. Çocukların yüzde 4'ü ise ailesinin kendisini zorla çalıştırdığını söyledi. Anketin en önemli verileri ise sokakta çalışmaya başlama yaşı. Ankete katılan çocukların yüzde 48,6'sı 8-10 yaş aralığında başladığı, yüzde 28,4'nün 11-13 yaş aralığında sokakta çalışmaya başladığı, yüzde 16,0'ının ise 5-7 yaş aralığında sokakta çalışmaya başladığı, yüzde 5,3'ünün ise 14 ve üzeri yaş aralığında sokakta çalışmaya başladıkları ortaya çıktı. 

        Çocukların yüzde 98'i aileleri ile birlikte yaşıyor
         Ankete katılan çocuklara yöneltilen Geceyi sokakta geçirdiğin oldu mu? Sorusuna, çocukların yüzde 74,1' i hiçbir zaman olmadı, yüzde 24,7'si bazen cevabını verirken, çocukların yüzde 98'i ailesinin yanında yaşadığını söyledi. Babalarının yaptığı işe ilişkin sorulara ise katılımcıların yüzde 44'ü babasının işsiz olduğunu, yüzde 11,9'u babasının inşaatta çalıştığını, yüzde 5,3'ü babasının esnaf olduğunu, yüzde 3,3'ü babasının çiftçi olduğunu, yüzde 0,4'ü babasının memur olduğunu, yüzde 0,4'ü babasının emekli olduğunu, yüzde 31,7'si ise babasının farklı iş alanlarında çalıştığını belirtti. Çocukların yüzde 99'u ise annelerinin ev hanımı olduğunu söyledi. Anketin en çarpıcı sonuçlar ise çocukların çalışan veya yaşayan çocukların geçmiş travmaları ve sokakta neler yaşadıkları ile ilgili veriler. Sokakta çalışan ve yaşayan 237 çocuğa yöneltilen sokakta şiddette maruz kaldınız mı? sorusuna yüzde 48.6'ı evet, yüzde 49'u ise hayır cevabını verdi. Sokakta kim tarafından şiddete maruz kaldınız sorusuna ise çocukların yüzde 60.2'si polis tarafından, yüzde 15.3'ünün zabıta tarafından şiddete maruz kaldığını, yüzde 17.8'i sokakta çalışan diğer çocuklar tarafından şiddete uğradığını, 1.7'si ise esnaftan şiddet gördüğünü söyledi. Çocukların yüzde 76.7'si madde kullanan arkadaşına eşlik ettiğini söyledi. Ankete katılan çocuklara madde kullanılan ortamda hiç bulundun mu? sorusuna yüzde 49.4'ü evet, yüzde 46'sı ise hayır cevabını verdi. Madde kullanımına eşlik ettin mi? sorusuna ise ürkütücü cevaplar verildi. Bu soruya çocukların yüzde 76.7'si evet madde kullanılan ortamda yer aldım, yüzde 23.3'ü is hayır yer almadım cevabını verdi. Yine ankete katılan çocukların yüzde 87'si sigara kullandığını, yüzde 13'ü ise uyuşturucu madde kullandığını söyledi.  Sigara ve uyuşturucu madde kullananlara yöneltilen Hangi sıklıkta kullanıyorsunuz? sorusuna ise çocukların yüzde 63.6'sı hergün kullandığını, yüzde 26'sı ise 2-3 günde bir kullandığını yüzde 11'e yakını ise ayda yada haftada bir kullandığını söyledi. 

       Çocuklara 'Ne Tür Çalışmalar Olsun İstersiniz' sorusu soruldu
            Anketin sonunda ise Van'da Çocuklara Yönelik Ne Tür Çalışmalar Olsun İstersiniz? sorusuna ise çocuklar; Spor salonlarının arttırılması, El sanatları kurslarının açılması, Sosyal etkinliklerin arttırılması, Kürtçe-Türkçe eğitim verilmesi, madde bağımlılığını önleyici çalışmalar yapılması, oyun alanları ve yeni okulların açılması, çocuk sineması kurulması, çocuk kütüphanesinin kurulması, yüzme havuzunun oluşturulması, Çocuklara yönelik kurslar açılması ve bedava halı sahaların açılması istedi. 

              Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan bu sonuçlar ışığında sokakta yaşayan ve çalışan çocukların ailelerine yönelik, riskten koruma, ailelerin bilinçlendirilmesine dönük çalışmalar, çocuklara meslek edindirme kursları ve okullaştırılmalarına katkı sağlayacak yeni projeler geliştirecek. Anketin sonuç bölümünde ise; Van'ın Büyükşehir olması sebebi ile hızlı bir şekilde göç alması ve 2011 yılı depremleri ile ailelerin yaşadığı ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunların aile üyelerini özellikle de çocukları olumsuz olarak etkilediği belirtildi. 

                Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların üzerinde en önemli unsurun ailelerin ekonomik yapıları olduğu belirtilen anket açıklamasında "Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların içinde bulundukları durum ile ebeveynlerinin eğitim seviyesinin düşüklüğü mevcuttur. Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların madde kullanımın yaygın olduğu ortamlarda bulunması, hem çocukları teşvik edici durumda hem de sorunun giderek derinleştiğini göstermektedir" denildi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi