SOKAĞA SAÇILAN ATIKLAR

Van'da küp peyniri halen büyük bir ilgi görürken, taze peynir de piyasaya çıktı. Peynirci esnafı, her iki peynirin de tercih edildiğini söyledi.

VAN 26.03.2015 09:33:26 0
SOKAĞA SAÇILAN ATIKLAR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Peynirciler Çarşısı'nda eskiyen ama halen tazeliğini koruyan otlu peynirin yanında şimdi inek sütünden yapılan yeni peynir de satılıyor.
Ehmedê Hani Parkı yanında bulunan çarşıda eski ve taze peynir ile yağ, kaymak, bal, keşkek ve birçok süt ürününün yanı sıra bölgede ismi siyabo, sir olarak bilinen otlar da satılıyor.
Bahar aylarında dağlık alanlarda çıkan ve peynirin içinde kullanıldığı gibi ayrıca da yenilebilen ve yemeklerde kullanılan siyabo otu da canlılığından bir şey kaybetmemiş halde vitrinlerde yerini alıyor.

İRANLILAR TUZSUZ İSTİYOR
Gazetemize konuşan Befre Bal sahibi, küp peynirinin çok tercih edildiğini söyledi. Şimdilik taze peynirin de yavaş yavaş geldiğini belirten işyeri sahibi, şunları söyledi:
"Yeni peynir geldi ama eskisi de tercih ediliyor. Müşterilerimiz arasında son günlerde Van'a gelen İranlılar da var, onlar da otlu peynir alıyor ama daha çok tuzsuz olanını tercih ediyorlar, tuzlu hiçbir şey almıyorlar. Bizde her türlü süt ürünü, bal ve yenilen ot çeşidi var. Otlar tuzda saklandığı için canlılığını aynen koruyor."

"ET KOKUSU RAHATSIZ EDİYOR" 
Bir başka peynir satıcısı ise, etin de aynı mekânda satıldığına dikkat çekti ve bunun kendilerini ve gelen müşteriyi rahatsız ettiğini söyledi.
Peynirci esnafı, "Aslında onların burada bulunması bir yönüyle de bize yarıyor. Müşterileri dolayısıyla bize de uğruyorlar, ama yayılan koku çevreyi olduğu gibi bizi ve müşteriyi de rahatsız ediyor." Diye konuştu.

SOKAĞA SAÇILAN ATIKLAR
Öte yandan Peynirciler Çarşısı'nda çevreye yayılan kokunun yanı sıra önemli ölçüde çevre kirliliği de gerçekleşiyor. 
Birçok esnaf etleri üç tekerlekli araçlarla taşıdığı için çarşının etrafındaki kaldırımlara kan, et ve deri parçaları sıçrıyor.