Soğuklar arttı, hastalıklar çoğaldı

Van’da soğukların artmasına paralel olarak, soğuk algınlığına dayalı hastalıklar da artış gösterdi. Rahatsızlanan ve bu riski taşıyan vatandaşlar bir yandan hastanelerin acil servislerine başvururken, bir yandan da aktarlara hücum ett

VAN 23.01.2018 10:00:37 0
Soğuklar arttı, hastalıklar çoğaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Aktarlar, gelenlere soğuk algınlığına karşı çeşitli içecek ve baharat türü önerirken, doktora giden de hastalığına göre ilaç tedavisi alıyor. Ancak bazı vatandaşların da doktora gitmeden, kafasına göre ilaç alabildiğini belirten uzmanlar, bunun son derece yanlış olduğuna vurgu yapıyor.

Şuana kadar havaların mevsim normallerinin üstünde geçtiği Van’da, son birkaç gündür soğuk sayılabilecek havalar yaşanıyor. Kar yağışının ardından sertleşen ve geceleri zaman zaman eksi 10 dereceye dayanan soğuklar, beraberinde çeşitli hastalıkları da getirdi. 

Baş gösteren hastalıklar nedeniyle hastanelerin acil servislerinde ve polikliniklerinde yoğunluk yaşanırken, birçok vatandaş da çareyi baharatçılarda aramaya başladı.

 

“MÜŞTERİ SAYIMIZ ARTTI”  

Gazetemize konuşan Velibaba Baharatçısı sahibi Salim Dedeoğlu, son günlerde müşteri sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirterek, “Soğuklarla birlikte bitkisel ürünlere ilgi biraz daha arttı. Genelde tarçın, ıhlamur, zencefil, kış çayı, bir de soğuk algınlığı için zencefilli macunlar var, onlar çok tüketiliyor. İnsanlar rahatsız olduğu zaman genelde bize uğruyor, kimyasal ilaçlardan bulamadığı şifayı bitkisel ve doğal ürünlerde arıyor. Vatandaşlara tavsiyem soğuk havalarda vücudu sıcak tutacak ve enerjisini yüksek tutacak bitkileri kullanmalarıdır.” dedi.  

 

KIŞ ÇAYI: HER DERDE DEVA

Hacıbaba Baharat sahibi Yılmaz Hacırüstemoğlu da, soğuk algınlıklarına karşı önlemleri anlattı.
“Kış çayı” olarak adlandırılan çayın birçok hastalığa iyi geldiğini önü süren Hacırüstemoğlu, “Havaların soğumasıyla beraber vatandaşların çeşitli hastalıklara yakalanması doğal bitkisel ürünlerin satışında bir artışın olmasına sebep oldu. Son 10 gündür işlerimiz arttı, vatandaşların ürünlerimize talebi de yüksek, bu gibi durumlarda en çok tercih edilen ürünler kış çayı, zencefil, ıhlamur, zencefilli macun. Ürün fiyatları uygundur, mesela tercihe göre 5 TL veya 10 TL, miktarınca ürün alıyorlar, kış çayı paketi 10 TL. Vücuda zarar vermeyen ve tamamen doğal olan bu tarz ürünlerin tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu çay çeşitlerini kaynatıp içmeleri gribe, nezleye ve öksürüğe birebirdir.” diye konuştu.

 

TERLETEN ÜRÜNLER  

Öz Sultan Baharat sahibi Özkan Aybar da, soğuklardan kaynaklanan hastalıklara vücudu terleten baharatların iyi geldiğini ve vatandaşların özellikle bu gibi baharatları tercih ettiğini söyledi.

Hastalara terledikten sonra dışarı çıkmamalarını da öneren Aybar, şunları söyledi:

“Bizim ürünlerimiz tamamen doğal bitkisel ürünlerdir. Bu soğuk havalardan etkilenen ve hastalanan müşterilerimize ıhlamur, zerdeçal, zencefil, hibisküs çiçeği karışımlarını veriyoruz. Bu karışımları 10-15 dakika kaynatarak 5 dakika demini aldıktan sonra içsinler, öksürüğü birebir keser, göğüs hırıltısını keser ve zencefille balı karıştırıp sabah, akşam aç karna içilince çok faydası olur. İş yerimize gelen müşterilerimiz genelde kuşburnu ve kış çayı alıyorlar. Vatandaşlara tavsiyem terli bir şekilde dışarıya çıkmasınlar. Her sabah çay yerine ada çayı veya ıhlamur kaynatıp içebilirler. Bitkisel ürünlerin fiyatları uygun; ıhlamurun kilosu 150 TL., zerdeçal, zencefil ve tarçın 40 TL. Bizim sattığımız özel karışımlarımız da bulunmakta; macun içeriği hibisküs, zencefil, tarçın, çubuk tarçın, kök tarçın karışımı şişesi 15 TL, ıhlamur, ada çayı, hibisküs çiçeği, papatya, yeşil çay, zencefil, zerdeçal, kök tarçın, çubuk tarçın bulunmakta, bunun da fiyatı 15 TL.”

 

UZMANLAR UYARIYOR: KAFANIZA GÖRE İLAÇ ALMAYIN

Bu arada uzmanlar, bazı hastalıkların tedavisi için doktora başvurmadan ilaç kullananların olduğunu, bu durumun doğru bir davranış olmadığını söylüyor. Uzmanlar, hastalıkların tedavisinde hastanelere başvurulmasının önemine dikkat çekiyor.

Özel Haber: M. Selim KURT / Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: