Sivil Toplum Örgütleri

2014 yılı tamir yılı olsun

VAN 4.01.2014 11:17:07 0
Sivil Toplum Örgütleri
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van'daki bazı sivil toplum örgütleri ilin 2013 yılında yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, 2014 yılının bu sorunların çözüldüğü yıl olması gerektiğini söyledi.



Haber: Adil HARMANCI

Türkiye´de 2013 yılı da siyasi tartışmaların gündem belirlediği bir yıl oldu. Bu tartışmalardan özellikle Van gibi büyük göç alan ve istihdam sorunu olan iller olumsuz etkilendi. İktidar ve muhalefetin karşılıklı atışmaları vatandaşın yaşamının ne düzeyde olduğunu bir yerde gizledi denilebilir.
Van´daki bazı sivil toplum örgütleri bu karmaşaya dikkat çekerek, 2013´te yığılan sorunların 2014´te de yaşanacak siyasi kavgalara kurban edilmemesi gerektiğini söylüyor.

OLAYLAR AYDINLATILMALI
İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Hamdi Bayhan bölgenin tamamını olduğu gibi Van´ı da ilgilendiren sorunların 2013´te hasıraltı edildiğini ifade etti.
İnsan hakları bağlamında 2013´te örnek bir çaba gösterilmediğini ifade eden Bayhan, bunun yeni dönemde tamir yoluna gidilmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"Başbakanın açıkladığı demokrasi paketi beklenenden uzak ve sürece hizmet etmekte yetersiz olmakla beraber yeni paketler olacağı söylemi sürece karşı umutkar olmayı getirdi. Ancak Roboski ve Gever olayları ile Sündüz Yaylası katliamında takipsizlik kararının çıkması karanlık bir tablonun oluşmasına neden oldu. Diğer yandan orantısız güç kullanmaya devam edildi. Fransa´da 3 Kürt siyasetçinin öldürülmesinin üzeri de açılmadı. Bu olayların 2014´te açığa çıkması ve 2013´te yapılan hataların tekrar edilmemesi gerekir. Çünkü bu sorunların devam etmesi ilimizi de huzursuz ediyor, bazı nahoş durumlara vesile oluyor."

ÇEVREYE DUYARLILK ARTMALI
Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEV-DER) yöneticisi Ali Kalçık da, çevre kirliliğine dikkat çekti.
Van´ın yıllardır sorunu olan çevre kirliliği sorununun 2013 yılında da devam ettiğini hatta arttığını belirten Kalçık, şunları söyledi:
"2013´te de Van ve ilçelerde tıbbi atıklar korsanca yakıldı. Evsel atıklar doğayı tahrip etmeye devam etti. Kalitesiz kömür kış boyunca Van´ı kirletti. Van gölüne günde 4 bin 750 metre küp kanalizasyon suyu aktı. Halen bir arıtma tesisi yok. Belediyeler önlem almadı. 100 civarında taş ocağı ve kum ocağı kapalı sisteme geçmeleri gerekirken, yasalara meydan okurcasına çevreyi kirletmeye devam etti. Hükümetçe HES´ler dayatıldı, yapılan yerlerde doğal su kaynakları ve burada yaşayan canlılar olumsuz etkilendi. 2014 yılı tüm bu yanlışlıkların ve tahribatın tamir yılı olmalıdır, biz dernek olarak bunun mücadelesini vereceğiz, ancak toplum ve yöneticilerimiz de bu konuda duyarlı olmalı ve sorunların üzerine yatmamalıdır."

KISMEN MEMNUNUZ
Bu arada 2013 yılından kısmen memnun olanlar da var. Van´da görme engelli sorunlarının kısmen çözüldüğüne inanan Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Şahabettin Kayhan da, yeni yılda görme engellilerin diğer tüm sorunlarının giderilmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle belediyenin bazı adımlar attığını ifade eden Kayhan, şunları kaydetti:
"2013 yılı kısmen iyiydi diyebiliriz. Sportif faaliyetlerimiz oldu. Konya´da turnuvalara katıldık. Belediye görme engellilere dönük bazı çalışmalar yaptı. Engelli memur alımında iyileşmeler oldu. Ancak yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Sadece kamu değil özel sektörün de ilgi göstermesi lazım. 2014´te bunların da giderilmesini bekliyoruz ve insan haklarına saygılı, engelli haklarına saygılı bir toplum bir yönetim bekliyoruz."