Sıra sivil generallerde

28 Şubat soruşturması kapsamında bugünkü gözaltılar, sıranın yargı brifinglerine geldiğini gösteriyor. İşte Haber10’un elde ettiği yeni bilgiler.

VAN 27.02.2013 12:03:14 0
Sıra sivil generallerde
Tarih: 01.01.0001 00:00

28 Şubat'ta hâkim ve savcılara verilen brifingleri hazırlayan ve sunum yapan emekli generaller bugün gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Eski Harp Akademileri Komutanı Güner ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Ceylanoğlu ile tümgeneral Başpınar da yer aldı. Haber10’nun edindiği bilgiye göre brifinglere katılan üst düzey yargı mensupları hakkında ise “görevi kötüye kullanma” ve Karargahtan talimat alındığı gerekçesiyle “kuvvetler ayrılığı ilkesini çiğneme” soruşturması açılacağı öğrenildi.

28 Şubat soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısının konu hakkında incelemelerinin devam ettiği öğrenilirken, son dalganın brifingci paşalara ulaşması iddiaları doğruladı. 28 Şubat döneminde Genelkurmay’ın irtica brifinglerine katılan hakim ve savcıların isimlerini tespit etmeye çalıştığı öğrenilirken, Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş, Yekta Güngör Özden, Nuh Mete Yüksel, Sabih Kanadoğlu, Orhan Karadeniz ve Metin Çetinbaş’ın da ifadeye çağrılması bekleniyor…

TBMM Darbe Komisyonu, Genelkurmay karargahında verilen meşhur "irtica brifingleri"nde ifade edilenler ile, dönemin Türk Yargısının iktidardaki Refah Partisi'ne açtığı kapatma davasının iddianame gerekçelerinin birebir aynı olduğunu belirlemişti. Buna göre Genelkurmay'da yüksek yargı mensupları başta olmak üzere çeşitli kamu görevlileri, sendikacılar, en önde oturan "bir kısım medya"nın bugün iktidarı övme yarışındaki köşe yazarı ve yayın yönetmenlerine verdiği brifinglerde Refah Partisi'ne yöneltilen suçlamalarla dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından hazırlanan iddianamedeki kapatma gerekçelerinin kopyala-yapıştır yöntemiyle hazırlandığı ortaya çıkmıştı.

Hülya Özkan