Sınav öncesi altın öğütler

'Ölüm kalım meselesi yapmayın'!

VAN 21.03.2014 09:45:59 0
Sınav öncesi altın öğütler
Tarih: 01.01.0001 00:00
Pazar günü yapılacak ve yaklaşık 2 milyon öğrencinin gireceği Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Kavram Dershanesi Müdürü ve Rehberlik Öğretmeni Lokman Tekin, öğrencilere altın değerinde öğütlerde bulunurken, sınavın da ölüm kalım meselesi yapılmaması gerektiğini söyledi.




Pazar günü yapılacak ve yaklaşık 2 milyon öğrencinin gireceği Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Kavram Dershanesi Müdürü ve Rehberlik Öğretmeni Lokman Tekin, sınavın başarılığı veya başarısızlığının hayatın başarısızlığı olarak algılanmaması gerektiğini kaydetti.

´YGS´YE GİRECEK
ADAYLAR RAHAT OLMALI´
YGS´de başarılı olmanın en önemli yolunun YGS gününü sıradanlaştırmak olduğunu belirten Kavram Dershanesi Müdürü ve Rehberlik Öğretmeni Lokman Tekin, "YGS´de bir öğrencinin başarılı olabilmesi için son günlerini sanki YGS´deymiş gibi geçirmelidir. YGS´ye girecek adaylar son günlerde kendi deneme sınavlarının yanı sıra 2012 ve 2013 yılında YGS´de çıkmış soruları çözmelidir. YGS adaylarının bugünden sonra ders çalışmayı tamamıyla bırakması gerekiyor. Cumartesi günü ise psikolojik ve teknik bilgiler almaları ve kendilerini daha çok rahatlatabilecek, sohbet edecek birilerini bulmaları gerekiyor. Ya da bol enerji alabileceği, motive olabileceği kişilerle bir araya gelmelidirler. Sigaralı ortamlardan kesinlikle uzak durmalıdırlar. Yeme ve içmelerine dikkat etmelidirler. Bunun dışında sınava girecekleri okulu gidip görmeleri de çok önemlidir. Hatta bu öğrencilerin lehine olacaktır. Sınav arifesinde öğrenciler yatmadan önce mutlaka sınava giriş belgesini ve nüfus cüzdanını kontrol etmelidir. Nüfus cüzdanı olmayan bir öğrenci sadece pasaport ile sınava girebilir. Sınav saatine kadar da Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bürosu açıktır. Eğer giriş belgesini alamayan yada belge almada problem yaşayan öğrenciler ÖSYM bürosuna gidip yetkililerle görüşebilirler. Öğrenciler sınav saatinden yarım saat önce sınava gireceği okulun önünde hazır bulunmalıdır" dedi.

´SINAV BAŞARISIZLIĞI HAYATIN BAŞARISIZLIĞI DEĞİLDİR´
Yaklaşık 2 milyon adayın girdiği bir sınavda öğrencilerin heyecanlanmasının doğal olduğunu ifade eden Tekin, "Adayların heyecanlarını kötüye yormamaları gerekir. Çünkü bütün öğrencilerde bu heyecan vardır. Öğrencilerin sınav esnasında iki duyguya girmesi çok önemlidir. Bunun birincisi; öğrenciler bilgilerine olduğunca güvenmeli, sabırlı olmalı ve kendisinden kuşku duymamalıdır. İkincisi ise; öğrenciler sınav esnasında yeni bir bilgi öğrenemez. Bu nedenle öğrenciler olan bilgiyi doğru kullanmalı, bu da çok önemlidir.
Sınav başarısızlığı hayatın başarısızlığı değildir. Öğrenci sınava hayatın bir basamağını aşmak için giriyor. Geleceğe bir adım atabilmek için engellerden birini aşmaya çalışıyor. Bunu hayatın ölüm kalım meselesi yapmamak gerekir. Öğrenciler barajı aşamayabilir. Oturup bir sonraki yıl için çalışması gerekir. Ama burada öğrenciler kendi kendilerine yargısız infaz yapmasınlar. ´Ben başaramadım, artık ne yapsam da başaramam´ demesinler. Sınav barajını aşıp güzel bir puan alan öğrenciler de şımarmadan Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) hemen hazırlanmalı" şeklinde konuştu.

AİLELERE UYARI!
Öğrencilerin ailelerine de önerilerde bulunan Tekin, anne ve babaların öğrencilerini çok iyi tanıması gerektiğini söyledi.
Ailelerin, çocuklarının neyi başarıp neyi başaramayacağını da çok iyi bilmeleri gerektiğini kaydeden Tekin şunları söyledi: "Çocuklarının henüz barajı aşma noktasındayken çocuklarından yüksek bir puan beklemeleri onları hayal kırıklığına uğratacaktır. Bu kesinlikle abartıdır ve çocuklarına da haksızlıktır.
Çünkü öğrenciler deneme sınavlarında kaç puan alıyorlarsa YGS sınavında da ona yakın ve ya ondan biraz daha iyi puan alabilir. Aileler çocuklarını koşulsuz sevmelidir. Çocukların sağlığını, huzurunu sınavın başarısına bağlamamalıdırlar." dedi.

ÖĞRENCİLERİN EĞLENMESİ, STRES ATMASI FAYDALI OLABİLİR
Sınav arifesinin nevroz gününe denk geldiğini de belirten Tekin, "Öğrenciler bilgi düzeyinde hazırlanması kadar psikolojik düzeyde hazırlanması da çok önemlidir. Kendilerini çok yormadan ve fazla güneş altında kalmadan nevroza gidip eğlenmeleri de onlar için faydalı olabilir" ifadelerini kullandı.


Haber: Fazıl ERÜŞ