Şimşek: Süreç bıçak gibi kesti

Kültür Bakanlığı'ndan sertifikası bulunan 'devlet sanatçısı' unvanlı taş oyma sanatçısı Ferhat Şimşek, işlerinin turizm ile bağlantılı olduğuna dikkat çekerek, 'Suruç'tan bu yana bütün işler bıçak gibi kesildi.' dedi.

VAN 17.08.2015 10:57:56 0
Şimşek: Süreç bıçak gibi kesti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van Kalesi yanında, gümüş ve taş işlemeciliği üzerine atölyesi ve sergi mağazası bulunan taş oyma sanatçısı Ferhat Şimşek, şimdi de Urartu dönemine ait tanrı-kral, savaş sahneleri ve çivi yazısının yer aldığı figürleri taşlara işleyerek yeni eserler ortaya çıkarıyor.

50 TANE HAZIR

Gazetemize konuşan Şimşek, yeni çalışmasından 50 adet eser ürettiğini söyledi.

Amacının kaybolmaya yüz tutmuş kültürü ortaya çıkarmak olduğunu belirten Şimşek, "Benim buradaki amacım eski kültürü yaşatmaktır. Şimdiye kadar çok sayıda eser ortaya çıkardım, son zamanlarda farklı 50 adet daha yaptım. Bu çalışmalar turizmin de önünü açar ancak ne yazık ki resmi kurumlardan ve yerel yönetimlerden gereken ilgiyi göremiyorum." dedi.

ÖNYARGILAR KIRILDI

Yaptıkları çalışmanın turizme katkı anlamında en önemli çalışma olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Seçim öncesinde yoğun bir ilgi vardı. Batıdan insanlar işyerime çok geliyordu. Gelen yerli turistlerin ön yargıları yıkıldı. Bölge halkıyla kaynaşma gerçekleşti, halkı tanıdıktan sonra düşünceleri değişti. O nedenle de doğru bilgileri veren işletmecilerdir, yerel yönetimler ise Van'ı bir materyal olarak tanıtıyor, oysa kültürel anlamda bizim gibi el sanatkârları tanıtıyor."

ZANAATKÂRLAR ÇARŞISI

El sanatlarının turizme daha iyi katkı yapması ve tekelleşmemesi için kent müzesi ya da çarşı gibi bir yere ihtiyaç olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Van'da turizmin tanıtımı tekelleşmiştir. Özellikle gümüşçülükte tekelleşme var. Bu tekelleşmenin ortadan kalkması için Kent Müzesi, Tarihi Van Çarşısı ya da Zanaatkârlar Çarşısı adı altında bir yerin yapılması lazım. Yerel yönetimlerle bu konularda görüşme talebimiz olmasına rağmen halen görüşemedik. Bölgede olayların tırmandığı bir dönemde yerel yönetimler sanki halkın geçim kaynağı sanayi imiş gibi turizm ve turizm yatırımlarını görmezden geliyor. Aslında bölgenin istihdam kaynağı sanayi değil, turizmdir, bunu özellikle belirtmek istiyorum."

İŞLER KESİLDİ

Şimşek, bölgede olayların tırmanmasıyla birlikte işlerinin de bıçakla kesilir gibi kesildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Urfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamadan bu yana iş yapamıyoruz. Suruç işlerimizi bıçak gibi kesti. Bütün işler durdu. Tabi bunda hükümetin kurulmamasının rolü de var. Şimdi Diyarbakır, Mardin, Urfa oralar 45-50 derece ile resmen yanıyor. İnsanlar bu olayların öncesinde Van gölünde serinlenmek için gelirlerdi, bize de uğrarlardı. Ama yol güvenliğinden dolayı, aramalardan şundan bundan dolayı artık kimse gelmiyor. Bu da haliyle bölge turizmine büyük bir darbedir."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı