ŞimdiVanzamanı

Son günlerde 'koronavirüs' salgını nedeniyle tedbir amaçlı İran'la sınır kapılarının kapatılması ve kentte de salgınla ilgili oluşturulan yanlış algı nedeniyle, İranlı ve yerli turistlerin gelmediği Van'da, esnafl

VAN 9.03.2020 09:12:26 0
ŞimdiVanzamanı
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Otellerdeki doluluk oranının düşmesi, yerli ve yabancı turistlerin kente gelmemesi nedeniyle sosyal medyanın etkisinden faydalanmak isteyen Vanlılar, özellikle iç turizmde hareketlilik yaratmak amacıyla, Twitter'da #ŞimdiVanzamanı hashtag'i ile, paylaşımlar gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin Van fotoğrafları ile paylaşım yaptığı ve #ŞimdiVanzamanı dediği Twitter'da, Van, TT (Trending Topics) listesine girdi, yani Türkçe karşılığı ile 'popüler başlıklar' kısmında kendine yer bularak gündem oldu.

Koronavirüs salgınının ardından kentte bu konunun gereğinden fazla gündem olması, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen, sosyal medyada asparagas paylaşımların gerçekleştirilmesi gibi nedenlerle Van'da sanki bu virüse rastlanmış gibi bir yanlış algı oluşturulması kent turizmini oldukça etkiledi. Bu yanlış algıdan kaynaklı, iç turizmde durgunluk yaşanırken, tedbir amacıyla İran'la sınır kapılarının kapatılması da, bu ülkeden turist beklentisini de şimdilik boşa çıkardı. Durum böyle olunca, kentte otellerdeki doluluk oranları oldukça düştü, nevruz bayramında çok sayıda İranlı turistin Van'a geleceğini hesap ederek giyim malzemesini ona göre stoklayan esnaflar sıkıntıya düştü, turizme bağlı olan sektörler, beklentiler gerçekleşmeyince zor günler yaşamaya başladı.
Durum böyle olunca Vanlılar çözüm arayışına girdi. Ve sosyal medyayı etkili kullanmayı bilen Vanlılar, çözümü de sosyal medyada kent tanıtımı yapmakta buldu. Kente yeni bir dinamizm katmak, yerli turistleri kente çekmek, Van'da virüse dair sorun olmadığını anlatmak isteyen Vanlılar, kentin göz kamaştıran güzellikteki fotoğraflarını Twitter'da paylaşarak, Van'ı 'gündem' başlıklarında sıralamaya koymayı başardı.

Van Kedisi'nden Akdamar Adası'na, Van Kahvaltısı'ndan Hoşap Kalesi'ne, Muradiye Şelalesi'nden  gün batımına, Van Gölü'nden tarihi mekanlara kadar bir çok görseli paylaşan Vanlılar, #ŞimdiVanzamanı başlığı ile insanları Van'a davet etti.

Van'ın turizm elçisi olarak isimlendirilen Yusuf Konak da, aynı başlık altında yaptığı paylaşımda; “Kültür ve turizmin cennet şehri şirin Van'a gelmenin, gezmenin tam zamanı” derken, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, “#ŞimdiVanZamanı diyerek fotoğraf paylaşma zamanı!” twiti ile, Van fotoğrafları paylaşma daveti yaptı.

Yerel turizmciler de, paylaşımlara kayıtsız kalmadı. Bir çok turizmci de Van paylaşımı yaptı. Bunlardan biri olan Ayanis Tur; “Van'ı keşfetmek için bir çok sebep; Van Gölü, Akdamar Adası, Van Kalesi, Urartu Müzesi, Nemrut Krater Gölü, Hoşap Kalesi, Çavuş Tepesi, Muradiye Şelalesi ve tabiki Van Kahvaltısı...” paylaşımı yaparken, Elite World Otel Genel Müdürü Oktay Aksoy da, “Doğu'nun incisi Van” başlıklı fotoğraflar paylaştı. 
Haber: Umut Tarhan