Shopping Fest start alıyor

Van'da bu yıl 5’incisi düzenlenecek Shopping Fest Alışveriş Festivali’nin lansmanı Vali Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla yapıldı. Söz konusu festivalin startı,Cuma günü kortej yürüyüşüyle verilecek. Festival süresince çe?

VAN 13.03.2019 18:32:30 0
Shopping Fest start alıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ı geçmişi ve güzellikleriyle tanıtmak gerektiğini belirten Bilmez, "Eski Van'ı yeniden ihya etmek istiyoruz. Bütün renklerin, çiçeklerin kardeşçe bir arada yaşadığı kenti özlüyoruz. Van'a gelen İranlı misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız. Misafirlerimizin hayal ettiği, umduğu imkanları sunmak zorundayız. 'Misafir umduğuyla değil, bulduğuyla yetinsin' dersek, İranlı turistler Van'ı transit geçer" dedi.

Van'da hoşgörü kültürünün egemen kılınması gerektiğine dikkat çeken Vali Bilmez, Türkiye’de ekonomik olarak en kaliteli  turistin İran’dan gelen turist olduğunu vurguladı.

      
Vali Bilmez konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlimize İran'dan ciddi bir rağbet var. Türkiye'ye gelen yabancı turistler içerisinde ekonomik olarak en kaliteli turist İran'dan gelen turisttir. Çünkü bunlar hem eğlenmeye hem de alışveriş yapmaya geliyor. Oysa İstanbul, Antalya ve İzmir'e gelen turistlerin büyük bir kısmı sadece eğlenmeye geliyor. Alışveriş kısmı çok eksik kalıyor. Bunun için Antalya, İzmir, İstanbul ve Erzurum gibi iller Van'a gelen turistlere göz dikmiş. Bu nedenle bizim Van'a gelen turistlerin sayısını her geçen gün arttırmamız lazım. İran'a yakın olmanın avantajını kullanmamız lazım. Eğer biz İranlıları burada namaz kılmaya, oruç tutmaya zorlarsak hiç biri buraya gelmez. Kendi ülkesinde de oruç tutabilir, namaz kılabilir. İlimize gelen her insanın aradığını bulabildiği bir ortam sunmalıyız. Kentimizi sürekli canlı tuttuğumuzda buradaki sorunlarımızı daha iyi çözüp birbirimizi daha iyi anlayacağız.”

   
      Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkan Vekili Faruk Biner, Van'ın her açıdan stratejik bir konumda olduğunu belirterek, "Van'ı geliştirmeye ve her açıdan yaşanabilir bir kent olmaya gayret gösterelim. Marka değeri olan şehirler ön plana çıkıyor. Bizler de şehrimizin marka değerini yükseltmeliyiz. Van son dönemlerde fuar ve festivallerle anılıyor, bunun devam etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri İbrahim Güray da İranlı ziyaretçilerin Van ekonomisine katkısı ve beklentileri üzerine bir yıl süren bir araştırma kapsamında 250 bin İranlıyla anket çalışması yaptıklarını anlattı.


 
       Araştırma sonucunda Van'a eğitim düzeyi yüksek turist geldiğini ifade eden Güray, turistlerin büyük çoğunluğunun Tahran kentinden geldiğini ve kaldıkları süre boyunca Van'dan memnun ayrıldıklarını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşkun da 2016'da 221 bin, 2017'de 421 bin İranlının Van'a geldiğini ifade etti.

 
       Kültür ve Turizm İl Müdür Muzaffer Aktuğ da festivalin şehrin turizmi ve ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Binlerce yıllık tarihi olan, uçan balığı, renkli gözlü kedisi ve Van Gölü'yle kardeş bir şehir. Kortej yürüyüşüyle başlayacak olan festivalin kente önemli katkı sağlayacak. Festival süresince çeşitli sokak gösterileri düzenleyeceğiz" dedi.

Toplantıya Vali Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Sinan Aslan, Ak Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli, Saray Kaymakamı Mehmet Halis Aydın, iş adamları, turizm sektörü temsilcileri de katıldı.