“Sermaye bölgemizi güvenli liman olarak görmüyor”

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, Devlet il PKK arasında devam eden çatışma sürecinden dolayı sermayenin bölgeyi güvenli bir liman olarak görmediğini söyledi.

VAN 4.08.2015 16:15:45 0
“Sermaye bölgemizi güvenli liman olarak görmüyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Devlet ile PKK arasında yıllardır devam eden ve en büyük zararını bölge halkının gördüğü çatışma süreci, bölge ekonomisini de tehdit ediyor. Çatışmalarda can kaybının yanı sıra ekonomik kayıplar da bölge halkını ve yatırımcıları endişelendirirken, özellikle PKK’nin bölgede yapılmak istenen yatırımlara engel olması ve bunlara yönelik sık sık saldırılarda bulunması bölgede ciddi anlamda sermaye göçüne neden oluyor.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal, yatırımcıların ve sermayenin, yatırım açısından son derece müsait olan bölgeyi güvenlik gerekçesiyle güvenli bir liman olarak görmediğini belirtti.

“Bu bölgede güvenlik problemi çözülmedikçe yatırım olmaz”

Dünya savaşlarının hemen hemen hepsinin ekonomi endeksli olduğunu öne süren Kerem Baynal, “Bölgemizdeki 30 yıllık savaştan sonra yaşanan çözüm sürecine baktığımızda aynı endişeyi görüyoruz. Çünkü para veya sermaye güvenli liman istiyor. Örneğin Müslüman ülkelerin paralarının İsviçre bankalarında yatmasının sebebi bu güvenilirlik etkenidir. Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin doğu ve güneydoğuda çok daha düşük olduğu görülmektedir. Bunun sebebi de sermayenin bu bölgeleri güvenilir bölge olarak görmemesidir. Eğer bu güven olsaydı sınır bölgesinde olmamız hasebiyle de durum çok daha farklı olabilirdi. Ekonomi Bakanımızın da benzer açıklamaları olmuştu. Bu bölgede güvenlik problemi çözülmedikçe ne yerel ne de dışarıdan yatırımcılar yatırıma yöneliyor. Bunun pek çok sebebi olmakla beraber en önemli sebebi güvenliktir.” dedi.

Bölgedeki işsizlik oranlarının her şeyi ortaya koyduğuna değinen Baynal, “Neticesinde en büyük zararı da gençlerimiz görüyor. Çünkü yetişeceği bir iş ortamı bulamıyor ve vasıfsız işçi olarak kalıyor. Oysa vasıfsız işçilerin çalışabileceği bir ortamda değiliz artık.” şeklinde konuştu.

“Bölgenin tüm gerçekleri göz önüne alınıp yeni bir süreç başlatılmalı”

Bölgenin tüm gerçekleriyle göz önüne alınarak yapılacak bir çözüm sürecinin, bölge ve Ortadoğu coğrafyası için hayati önem arz ettiğinin altını çizen Baynal, “Çözüm, bu bölgenin hasretle beklediği hayati bir dönemdedir. Bunun tekrar ortadan kalkması ise tekrar sıkıntıların, fakirliğin, geçim ve yaşamın zorluğunun ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Yani çatışmalı sürecin pozitif hiçbir katkısı olmaz. Hep çatışma, hep kavgayı hiçbir insan kabul edemez. Çünkü insanların refah seviyelerinin yükselmesi, insanca yaşayabilecekleri ortamların oluşması gerekir. Bu ise ancak bir barış ve çalışmasızlık şartlarının mevcut olduğu bir ortamda gelişir.” diye konuştu.

“Artık iş konuşmamız gerekir”

7 Haziran seçimlerine de değinen Baynal, gelişmiş ülkelerin seçimden seçime siyaseti konuştuklarını onun dışında ticaret ve iş konuştuklarını ifade etti.

Baynal, “Dolayısıyla bir seçimden diğer seçime kadar seçimi ve siyaseti değil de artık iş konuşmamız gerekir. Üretimi, ihracatı, ithalatı ve sanayileşmeyi konuşmamız gerekir.” dedi.