Şentop: Erdoğan'ın numarasını bilmeyenler...

Osman Gökçek'in babasından daha çok gelecek vaadettiğini söyleyen Mustafa Şentop aday belirleme süreciyle ilgili önemli ayrıntılar verdi.

VAN 15.04.2015 10:17:37 0
Şentop: Erdoğan
Tarih: 01.01.0001 00:00
 AK Parti 7 Haziran seçimleri için birlikte yola çıkacağı adayları belirledi ama seçilen ve seçilemeyen isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Mustafa Şentop aday belirleme sürecinde yaşananların perde arkasını ve tartışma yaratan isimleri anlattı.

“Aday listeleri hazırlanırken Erdoğan’ın geniş manada müdahalesi oldu” diye bir açıklama yapmıştınız. Nasıl bir müdahaleydi?’

Açıklamam tam olarak böyle değildi. Sayın Cumhurbaşkanı’nın aday belirleme konusunda ya da başka konularda müdahalesine gerek yok, süreçler zaten onun arzu ettiği sonuçları üretecek şekilde kurulmuş ve işliyor. Parti tüzüğündeki kurallar Tayyip Erdoğan’ın siyasi tecrübesinin neticesi. Ayrıca buradaki bütün arkadaşlar uzun yıllar Cumhurbaşkanı’mızla siyaset yapmış isimler. Aynı amaçları ve hassasiyetleri benimsedikleri için listeyi ona göstermek ve üzerine konuşmak gibi bir ihtiyaç da yok.

ERDOĞAN'IN VAZGEÇTİĞİ İSİMLER

İsimler belirlenirken kendisiyle doğrudan fikir alışverişinde bulundunuz mu?

Böyle şeyler olabilir. Sonuçta bu partide yıllarca genel başkanlık yapmış bir isim. Bazı yakınları ya da 30-40 yıldır siyaset yaptığı insanlar kendisinden referans olmasını isteyebilir, ama konu dışarıdan görüldüğü gibi değil. Kimse kendi istediği kişilerle ilgili ısrarcı davranmıyor. 30 Mart öncesinde de önerdiği insanlar oldu, ama hiçbir zaman dikte etmedi. Yakından tanıyıp, önerdiği kimi isimlerden, aday belirleme süreçlerinde öne çıkamadıkları için vazgeçtiği oldu.

Mülakatlarda aday adaylarına neler sordunuz?

En çok “Niçin milletvekili olmak istiyorsunuz?” ve “Milletvekili olsanız neler yaparsınız?” sorularını sorduk.

"PARALELCİLER KENDİLERİNİ BELLİ EDİYORDU"

Esprili anlar yaşandı mı?

Paralel yapıyla bağlantılı adaylar kendilerini belli ediyordu. Hoşumuza gideceğini düşündükleri temel şeyler üzerinden konuşmaya çalışıyorlardı. 2023 hedefleri, yeni Anayasa, başkanlık sistemi, Yeni Türkiye... Ezberlemiş gibi konuşuyorlardı! Zaten kişiyi ilk gördüğünüzde ciddiyetini anlıyorsunuz.

ERDOĞAN'IN SANTRAL NUMARASINI VEREN ADAY ADAYI

Çoğu kişi referans olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ve Başbakanı’mızın adını vermiş. İletişim bilgilerine bakıyoruz, Cumhurbaşkanlığı santral numarasını yazmış! “Nereden tanışıyorsunuz?” diye soruyoruz, “Bir açılışta yanına gidip selam vermiştim” diyor!

Listeler hazırlanmadan önce Erdoğan-Davutoğlu çekişmesi yaşanacağı söyleniyordu. Sonuçta kimin istekleri ağır bastı?

Bu tür değerlendirmeleri doğru bulmuyorum, işleyiş böyle değil. Kişilerin şahıslara yakınlığını değil süreçler içinde öne çıkmasını dikkate aldık. Bu şekilde yapmazsak bir seçimde başarıyı yakalayabiliriz belki ama bir sonraki seçimde faturası ağır olur. Milletin teveccühünü kazanan adayları seçmek zorundayız. Meclis’te ve yürütmede görev alacak nitelikte olan kişileri de tercih etmeye çalıştık ve il dengelerine dikkat ettik.

‘KADIN ADAYLARIN 42’Sİ BAŞÖRTÜLÜ, 58’İ BAŞI AÇIK’

Adayları belirlerken eşinin başörtülü olması, alkol kullanmaması gibi kriterleri dikkate aldınız mı?

Hayır. Sadece kadın adayları belirlerken başörtülü başörtüsüz dengesine dikkat ettik. 100 kadın adayımızdan 42’si başörtülü 58’i başı açık. Türkiye’deki genel tabloya yakın olmasına özen gösterdik.

‘OSMAN GÖKÇEK BABASINDAN FAZLA İSTİKBAL VAAT EDİYOR’

Berat Albayrak’ın aday olması ‘akraba kuralına aykırı’ diye eleştirildi...

Cumhurbaşkanı’mız siyasi bir partinin üyesi değil. Ayrıca Berat Albayrak’ı sadece Cumhurbaşkanı’mızın damadı olarak görmemek gerekir. Kişisel nitelikleri bir yana, kendisi, bu siyasi hareketin en önemli isimlerinden biri olan Sadık Albayrak’ın oğludur. Sadık Albayrak, Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü olmadan önce de bu siyasi mücadelenin içinde rol almış, fikir suçlusu olarak uzun yıllar hapis yatmış, bu yolda çok çile çekmiş, değerli biridir.

Osman Gökçek neden aday olamadı?

Osman Gökçek’in mülakatını benim başında olduğum heyet yaptı. Vasıflı bir çocuk. Babasından da fazla istikbal vaat eden birisi olduğuna kanaat getirdim. Kendisine de söyledim, eğer soyadı Gökçek olmasaydı, mutlaka değerlendireceğimiz adaylardan biri olurdu. Başka belediye başkanlarımızın da çocukları vardı, onlar da seçilemedi.

‘TUĞÇE KAZAZ ADAY OLABİLİR’

Ayşe Böhürler neden aday olamadı?

İstanbul’da 1. ve 2. Bölge’den 31 aday gösteriyoruz. Başlangıçta çok gibi görünebilir ama mevcut milletvekillerinden devam edecekleri çıkardığımızda seçilecek yere ancak 6 kişi kalıyor. Giremeyenlerle ilgili özel bir durum yok.

Tuğçe Kazaz çok çabaladı ama aday olamadı...

Tuğçe Hanım bana da geldi, ama sadece ziyaret etti. Adaylık istediğini söylemedi. Resmi olarak adaylık başvurusu yoktu zaten. Belki ileride aday olur...

Savcı Sayan’ın aday gösterilmesi?

Savcı Bey benim de şahsen tanıdığım bir arkadaşımız. CHP’deki genel başkan değişikliğinden sonra büyük ölçüde dışlanmıştı. CHP mezhep temelinde bir siyasi yapı kurmaya, söylem üretmeye doğru gidiyor. Sayan’ın bu konuda eleştirileri vardı, bizden aday oldu.

Kaynak : Habertürk