Sendikalar Kılık Kıyafet Uygulamasına Ne Dedi?

MEB 'e bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, MEB'e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esasl

VAN 28.11.2012 12:01:37 0
Sendikalar Kılık Kıyafet Uygulamasına Ne Dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

MEB 'e bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, MEB'e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esaslar düzenlendi. Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. HÜR BAKIŞ , Eğitim sendikalarının yönetmelik hakkındaki değerlendirmelerini aldı...

EĞİTİM-BİR-SEN: Başörtüsü Bütün Derslerde Serbest Olsun!

"Kız öğrencilere yönelik, ‘imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde hariç olmak üzere okul içinde baş açık’ hükmünün tekrar konulması bireylerin inanç, temel hak ve özgürlüklerine aykırı buluyoruz.

Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikler genel anlamda olumlu olmakla birlikte kız öğrencilerin; sadece ortaokul ve liselerde seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerine başörtülü olarak girebilmeleri diğer derslerde ise başlarını açmak zorunda bırakılmaları, daha önce olduğu gibi, öğrencileri psikolojik olarak olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, söz konusu sınırlamanın tamamen kaldırılarak isteyen kız öğrencilerin sadece seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde değil, tüm derslerde başlarını kapatabilmeleri yönünde bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Kız öğrencilerle ilgili diğer derslerdeki kılık ve kıyafet yasağının kaldırılmasını istiyoruz."

TÜRK EĞİTİM-SEN: Akmerkez-Mahmutpaşa Tartışması Yaşanacak!

"Genel Başkan İsmail Koncuk, bu uygulamanın, okullarda Akmerkez-Mahmutpaşa tartışmasını başlatacağını, okulların podyuma döneceğini kaydederek, şunları söyledi: “Uzun zamandır tartışılan bir konuydu bu. Doğrusu bizim her zaman çekincelerimiz oldu bu konuda. Çekincelerimizin birinci nedeni ekonomik kaygılardır. Çünkü Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği söz konusu. Bu ciddi problemi çözmedikten sonra, bu uygulamaya geçmenin ciddi sıkıntılar getireceğini düşünüyorum. Belki de okullarda Akmerkez Mahmutpaşa tartışmasını hep beraber yaşayacağız. Mahmutpaşa’dan giyinen öğrenciler, Akmerkez’den giyinen öğrenciler şeklinde birtakım sözleri duyacağız.

'Dolayısıyla eğitim-öğretime odaklanma yerine, ne giyeceğine odaklanan bir öğrenci profili ile karşı karşıya kalacağız. Ben bunun çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Tek tip kıyafet uygulamasının, tek tip düşünen insan modeli yaratmaya yönelik olduğu iddiasını da saçmalık olarak görüyorum. Kabuk değiştirmekle kafa değişmez. Mesele zihniyeti değiştirmektir.'"

EĞİTİM-SEN: Laik Eğitime Karşı Yürütülen Amansız Mücadelenin Bir Yansıması

"Yönetmeliğin en dikkat çekici bölümü kız öğrencilerin, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur`an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek olmasıdır. AKP döneminde eğitimde yaşanan yoğun dinselleştirme uygulamaları dikkate alındığında "serbest kıyafet" gibi olumlu sayılabilecek bir düzenlemenin iktidar partisi tarafından kendi siyasal-ideolojik yaklaşımı üzerinden istismar edildiği çok açıktır. 

Eğitim Sen`in ilke olarak kıyafet serbestliğine karşı çıkması mümkün değildir. Ancak 10 yıllık AKP iktidarında eğitimde yaşanan dinselleştirme uygulamaları bizleri ciddi anlamda kaygılandırmaktadır. AKP`nin 10 yıllık pratiği sorunun "serbest kıyafet" sorunu olmadığını, yıllardır laik eğitim anlayışına karşı yürütülen amansız mücadelenin bir yansıması olduğunu göstermektedir.

Yönetmelikte siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyallerin kullanılmayacağı, kısa kollu gömlek ve tişört giymenin yasak olduğu, etek boyunun diz altında olması gerektiği belirtilirken, dini simgeleyen kıyafetlerin okullarda giyilecek olması büyük bir çelişkidir. Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, eğitim sisteminde yaşanan yoğun dinselleştirme uygulamalarının geldiği noktayı görmemiz açısından önemlidir."

ÖZGÜR EĞİTİM-SEN: Yönetmelik İnanç Özgürlüğüne İpotek Koyuyor!

"Tümüyle 12 Eylül Cuntasının yasakçı zihniyetiyle hazırlanan ‘Eski Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin ruhuna bağlı kalınmıştır. Yeni yönetmelik, yasakçı zihniyete şirin görünme gayreti içinde hazırlanmış düzenlemeler içermektedir.

Özellikle inançları gereği başörtüsü takan çocuklarımıza dönük hiçbir iyileştirme olmamakla beraber “okula baş açık gidilmesi” ibaresi ile durumlarını daha da kötüleşmiştir. Yıllardır okuldan okula sürgün edilen bu çocuklarımız daha bir mağdur edilmiş ve ‘yönetmelik böyle emrediyor’ diyecek olan idarecilerin insafsızlığına mahkûm edilmişlerdir.

İmam Hatip Okulları’nda ve Seçmeli Kur’an-ı Kerim dersinde takılabilmesinin önünü açmış olmak ve bunu bir lütuf olarak sunmak, tam bir yüzsüzlüktür. Birincisi zaten fiili olarak İmam Hatip Okulları’nda başörtüsü takılıyordu. İkincisi, bir derste (K.Kerim) takıp diğer derslerde açmayı teşvik eden bu uygulama çocuklarımızın sadakatini ve inanç bütünlüğünü bozan bir muhtevaya sahiptir. ‘Bir derste Allah’ın diğer derslerde diğer ilahların emirlerini yerine getirin’ demeye gelen müşrik karakterli bireylerin yetişmesi adeta zorbaların eliyle dayatılmış olmaktadır.

Tek tip kıyafet öngören eski yönetmelikten kurtulmak öteden beri bizim de talep ettiğimiz bir şeydi. Hatta sadece öğrenciler için değil, öğretmenlerin de bu kıyafet dayatmasından kurtulmasını talep ediyoruz. Ancak; bunu düzenlerken, inanç özgürlüğünü ihlal edecek, insanın serbest iradesine ipotek koyacak uygulamaların dayatılması hiçbir şekilde kabul edilemez."

EĞİTİM İLKE-SEN: Başörtüsüne şartsız sınırsız özgürlük!

"Yönetmelik kılık-kıyafeti serbest bırakırken “Öğrenciler okul içinde baş açık olarak bulunur.” hükmü ile başörtüsü yasağını sürdürdü!

Kız öğrencilerin sadece, İmam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebileceği hükmünü içeren yönetmelik hukuksuz bir yasağın sürdürülmesinden başka bir anlam ifade etmemektedir.

Yine sakal konusunda getirilen yasak da Müslüman erkeklere yönelik başka bir ayrımcı uygulamadır.

Kılık-kıyafet konusundaki serbestlik pedagojik açıdan farklı şekillerde ele alınabilir, değerlendirilebilir, destekleyici ya da karşıt argümanlar geliştirilebilir. Fakat bu yönetmelikte tartışılmadan itiraz edilmesi gereken bir husus varsa o da başörtüsü yasağıdır! 

Eğitim İlke-Sen, başörtüsüne sadece öğrenciler için değil herkes için şartsız-sınırsız serbestlik sağlanana kadar bu hukuksuz zorbalığın takipçisi olacaktır."

 

(ÖZEL HABER / HÜR BAKIŞ)