Şeker pancarında rekor üretim gerçekleşti

Van ve Bitlis ile Ağrı’nın Patnos ilçesindeki şeker pancarında bu yıl rekor seviyede üretim gerçekleştiği ve üretilen pancarın tamamının fabrikaya yansıdığı belirtildi. Erciş Şeker İş Sendikası Başkanı Yavuz Şahin, bu yıl rek

VAN 3.12.2018 09:35:38 0
Şeker pancarında rekor üretim gerçekleşti
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Erciş Şeker Fabrikası’nda şeker pancarı alımları, Eylül ayında, fabrikada yapılan açılışla başladı, üretici ile yapılan sözleşme gereği alımlar, 20 Kasım’da da son buldu.  

Üretilen şeker pancarının tamamının fabrikaya aktarıldığı ve 8 Aralık’a kadar da ürünün fabrikada değerlendirileceği öğrenildi.

Erciş Şeker Fabrika’sı, Erciş ilçe merkezi, Gevaş-Akdamar, Muradiye, Ağrı’nın Patnos ilçesi ile Bitlisin Adilcevaz ve Ahlât ilçelerinden şeker pancarı sağlıyor.

 

“REKOR KIRILDI”

Bu yıl gerçekleşen üretimle ilgili olarak açıklama yapan Erciş Şeker-İş Sendikası Başkanı Yavuz Şahin, çiftçinin verimli bir sezon geçirdiğini söyledi.

Beklentilerin üzerinde bir üretim gerçekleştiğini belirten Şahin, şu bilgileri verdi:

“Sezon başında beklentimiz 150 bin tondu, fabrikaya ise 153 bin ton geldi. Pancarın tamamı fabrikaya aktarıldı. En son Tatvan’dan geldi. Diğer tüm üretim bölgelerindeki pancarlar fabrikaya aktarıldı. Fabrikada üretim devam ediyor, silolara döküm devam ediyor. 8 Aralık’a kadar bu işlemler tamamlanmış olacak.”

 

1’E 10 VERİM

Bazı bölgelerde çiftçinin 1’e 10 gibi bir verime ulaştığını ifade eden Şahin, “Bu yıl şeker pancarı için iyi bir sezon oldu. Bunun en büyük payını da fabrikanın teknik kadrosu ve yönetiminin çiftçi ile olan diyaloguna saymak lazım. Tabi çiftçi de ürününe özendi, değer verdi. Dolayısıyla iyi bir hasat ortaya çıktı. Bazı yerlerde 1’e 8, bazı yerlerde 1’e 9, bazı yerlerde de 1’e 10’a varan verimler elde edildi.” dedi.

 

“TARLADA ÜRÜN KALMADI”

Çiftçinin ürettiği tüm ürünün fabrikaya aktarıldığını ve hiçbir üreticinin mağdur olmadığını söyleyen Şahin, “Kimsenin ürünü tarlada kalmadı. Tatvan’da biraz gecikme oldu, ancak oradan da tüm ürün fabrikaya ulaştırıldı. Çiftçi hiçbir konuda mağdur edilmedi. Her açıdan bu yıl üretici de, fabrika da verimli bir sezon geçirdi. Son derece kaliteli bir ürün fabrikaya yansıdı” diye konuştu.

 

“DEĞERİMİZ YENİ YENİ ANLAŞILIYOR”

Özelleşen şeker fabrikalarıyla çalışan çiftçilerin özelleşmeyen fabrikaların değerini anlamaya başladıklarını belirten Şahin, “Bizim devlete ait olan bu fabrikalarımızın değeri daha yeni yeni anlaşılıyor. Özelleşen fabrikalarla çalışmayı sürdüren üreticiler bizim bu fabrikaların değerini yeni yeni anlıyorlar. Şikâyetlerini duyuyoruz, görüyoruz.” diye kaydetti.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi