Şehrivan Gazetesin'den önemli analiz...

Peki, mutlu muyuz?

VAN 19.04.2014 10:20:20 0
Şehrivan Gazetesin
Tarih: 01.01.0001 00:00


Metrobüsler… Dev parklar… Olimpik stadyumlar… Büyük yaşam alanları… Seçim öncesi siyasetçilerin ağzından düşürmedikleri hizmetleri vadetme süreci tamamlandı. Siyaset bitti hizmet beklentisi başladı. Yoğun ve gergin geçen bir yerel seçimin ardından yeniden günlük yaşantısına dönen Van’da herkes resmen ‘büyükşehir’ olan Van’ın büyük hizmetler alarak ismine yakışır bir büyükşehir olmasını bekliyor. Yetkileri de kapsamı da genişleyen büyükşehirden ‘büyük’ işler bekleyen halkın büyük çoğunluğu Van’ın büyük köy görüntüsünden kurtulmasını istiyor.


Yoğun ve gergin geçen bir yerel seçimin ardından yeniden günlük yaşantısına dönen Van’da herkes resmen ‘büyükşehir’ olan Van’ın büyük hizmetler alarak ismine yakışır bir büyükşehir olmasını bekliyor. Yetkileri de kapsamı da genişleyen büyükşehirden ‘büyük’ işler bekleyen halkın büyük çoğunluğu Van’ın büyük köy görüntüsünden kurtulmasını istiyor.

Şehrivan Gazetesi 30 Mart yerel seçimlerinde sonra günlük hayatına dönen halkın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Büyükşehir olmakla birlikte beklentilerinde yükseldiği, Van Belediyesinin neler yapması gerektiğini ve Van’ın en büyük problemlerini Van halkına sorduk. En büyük sorun olarak işsizlik, ulaşım ve kentleşmeyi dile getiren vatandaşların Van Belediyesinden beklentileri ise öncelikli olarak bu sorunların çözülmesi ve Van’a yeni yatırımların yanı sıra daha iyi bir hizmetin getirilmesi oldu. Van’ın en önemli üç sorunu dinlediğimiz vatandaştan Büyükşehir Belediyesi’nden beklenen hizmetleri sorup, araştırmalarda yüzde 58’lik mutluluk oranının vatandaşa ne derece yansıdığını sorduk. Türkiye’de mutlulukta 49’uncu sırada olan vatandaşların hem devletten hem de yerel yönetimlerden beklentisi hep ortak bir paydada buluşurken Vanlı mutluluğu da refah seviyesi ve aldığı hizmetler ile bağdaştırıyor. Herşeye rağmen ‘mutluyuz’ diyen ve bunu araştırmalarda da dile getiren Van halkının en büyük sorunu ise Van’ın gerçek anlamda büyükşehir olması ve yüzde 7,8 oranında olan işsizlik oranının düşmesi…

SOKAĞIN NABZI ARTIK SİYASET İLE ATMIYOR…

Gazetemize konuşan Vanlı esnaf, işletme sahipleri, işçi ve diğer birçok vatandaş özelikle Van’daki işsizlikten yakınırken Van’ın büyükşehir olması ile birlikte beklentilerin artığını dile getirdi. Siyasetin tam anlamıyla gündemden düştüğü ve vatandaşların siyasi boyuttan çıkıp hükümetten ve yerel yönetimlerden partiler üzeri bir hizmet bekleyişi içine girdiği şu günlerde kentin resmen büyükşehir olması hasebiyle beklentiler de artmış durumdu. İşsizlik konusundan yakınan vatandaş, ‘Büyükşehir olduk bu yüzden yeni yatırımların yapılmasını ve bununla birlikte işsizliğin artmasının önüne geçilmesini istiyoruz’ dedi. Bu sorunlardan dolayı kendileri mutlu olmalarına rağmen mutsuzluk içerisinde olduklarını belirten vatandaşlar, ‘Bizim şahıs olarak mutlu olmamız önemli değil önemli olan memleketimizin mutluluğudur’ sözlerine yer verildi. İşte Vanlı vatandaşın Büyükşehir’den, büyükşehrin yöneticilerinden beklentileri…

EN BÜYÜK SORUN: İŞSİZLİK, ULAŞIM VE KENTLEŞME

Sizce Van’ın en büyük 3 problemi nedir?

“ŞEHİRLEŞME ŞART”

Öncelikle şehirleşmenin olmayışıdır. Van bir büyük şehir değil de büyük bir köy olmasıdır. Büyük göç alması, çarpık bir kentleşme olması, trafik sorununu olması yani anlayacağınız her şeyi ile bir sorundur. Sadece 3 sorun değil, ciddi anlamda çok ve aşırı derecede sorunlar var. Bu saydıklarımın yanı sıra daha aklıma gelmeyen birçok sorun bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra ayrıca bir medeniyetsizlik söz konusudur. (Bir Esnaf)

KENTLEŞME ÇARPIK, ULAŞIM ÇARPIK!

3 problem olarak şehir merkezi bana göre çok basık şehrin genişletilmesi gerekiliyor. Çarpık kentleşme olarak büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konunda kesinlikle üzerinde durulması gerekiliyor. Ulaşım olarak sıkıntılar yaşıyoruz. Saçma sapan minibüs olayları yaşıyoruz ve en büyük minibüs sorunlarından bir tanesi de model olarak çok eski olmalarıdır. (Cafe For You İşletmecisi Mustafa Kota)

“İŞÇİYİM İŞ İSTİYORUM”

En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi ulaşımdır. Özelikle de büyük caddelerimiz olan Maraş ve Cumhuriyet caddelerin büyük sorunlar yaşıyoruz. Bunun yanı sıra bir işçi olarak söylüyorum işsizlik sorunumuz var. Üçüncüsü olarak Vanlı esnafın çekmiş oldukları sıkıntılardır. Özelliklede kira konusunda yaşanılan büyük sıkıntılar bulunuyor. Kiralarda bu kadar büyük yükselişler varken bunun yine cefasını maalesef vatandaşlar ve esnaflar çekiyor. Bu da her türlü insanlara yansıyor. Bundan dolayı vatandaş büyük sıkıntılar yaşıyorlar. (İşçi Yusuf Tanık)

BÜYÜKŞEHİR OLDUK AMA…

Bana göre Van’ın en büyük sorunu işsizliktir. İşsizliğin en büyük nedeni ise siyasidir. Bunu da şu şekilde açıklayayım. Siyasi bu durum olduğu için her hangi bir yatırımda söz konusu olmuyor. Proje olarak da bir elle tutulur gözle görülür bir şey yok. Büyükşehir olduk getirilerinde artık daha fazla olması gerekiyor ama şimdilik hiç bir şey görünmüyor. Biz siyasi partilerden seçim sürecinde dolayı çok mustarip olduk. Bu yüzden iş yapamaz hale de geldik. İlk dediğim gibi bizim tek sorunumuz işsizliktir. Bu sorun çözülürse diğer belli başlı sorunlar kendiliğinde çözüme kavuşacağına inanıyorum. (Halil İbrahim Sofrası İşletmecisi Servet Yitiz)

İŞTE VANLILARIN BELEDİYEDEN BEKLENTİLERİ:

Van belediyesinin yapması gereken en önemli işler nelerdir?

“GÖZLE GÖRÜLÜYOR BİR İŞ YOK”

Bana göre Van belediyesi bugüne kadar hiç bir şey yapmamıştır. Yani anlayacağınız her şey yapması gerekiyor. Bugüne kadar yaptıklarının hangi birini doğru düzgün yaptı ki? Her şey sorundur bana göre ve bunların hepsini yapması gerekiyor. Belediye ancak Cumhuriyet Caddesinde kaldırım taşlarını kaldırıp yeniden bırakıyor. 5 yılda Van belediyesi bundan başka hiçbir şey yapmadı. Yani anlayacağınız gözle görülür hiçbir şey yapılmamıştır. Cumhuriyet Caddesinde ki kaldırım taşlarını kaldırıp yenilemekten başka hiçbir şey yapılmamıştır. (Bir Esnaf)

“BELEDİYENİN İLK İŞİ ŞEHİRLEŞME OLSUN”

Van belediyesinin öncelikli olarak caddeleri genişletmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra birde yolların çok daha kaliteli bir şekilde yapılması gerekiliyor. 3 en önemli sorundan bahsettik bunun yanı da elbette sorunlarımız var ama öncelikli olarak bu saydığım sorunlar öncelikli olarak çözülmesi gerekiliyor. Daha sonrasında ise var olan diğer sorunlara da elbette el atılması gerekiliyor. (Cafe For You İşletmecisi Mustafa Kotan)

BELEDİYE İŞSİZLİĞE UMUT OLUR MU?

“Van belediyesinin öncelikli olarak işsizlik konusunda gençler için iş sahaları yapması, kurması gerekiyor. Bunun yanı sıra ulaşım ile ilgili kesinlikle çalışmaların yapılması gerekiliyor. Sizin gazetenizde manşette yer alan çok katlı otoparkların yapılması gerekiliyor. Bunun yanı sıra kentleşmede sorunlar çok büyük bu yüzden boş olan yerlerin değerlendirilmesi gerekiliyor. Sadece iki büyük caddemizde değil diğer birçok caddelerin de artık genişletilmesi ve geliştirilmesi gerekiliyor. Depremden yıkılan binaların yerleri kesinlikle çok iyi anlamda değerlendirilmesi gerekiliyor. Bunun yanı sıra Cumhuriyet Caddesinin bir İstiklal Caddesi olmasını istiyoruz. O caddenin kesinlikle trafiğe kapatılmasını istiyoruz. Son olarak belediyemizden bir rica daha var. Çok amaçlı her türlü kullanabileceğimiz ve herkese hitap eden bir park yapılmasını istiyoruz.” (İşçi Yusuf Tanık)

ÇILGIN PROJEMİZ DE OLSUN!

Belediyenin öncelikli olarak alt yapıya önem vermesi ve bu konuda çalışmalar yapması gerekiyor. Su sorunun çözüldüğünü söylüyorlar ama biz halen evimizde ve diğer birçok yerlerimizde su sorunu ve sıkıntıları yaşıyoruz. Bunun yanı sıra sahil yolu halen tamamlanmış değil, metrobüsten bahsediliyor bunun için artık adımların atılması gerekiliyor. Bu konuda projenin sahibi kim olursa olsun memleketin faydası için bunun yapılması gerekiliyor. A, B ya da X partisi olduğu önemli değil, önemli olan bu memlekete yatırımın yapılmasıdır. Güzel işler yapıldığı zaman hep takdir ediyoruz. Ama yapılmayan işler olduğu zamanda tenkit ediyoruz. Bunun için söylüyorum parti o ya da bu olur fark etmez. Biz çalışanları takdir ediyoruz. Bu yüzden tüm kurum ve kuruluşların birlikte olması gerekiyor zıt olmamaları gerekiyor. Van’ın kalkınması adına çalışmamız gerekiyor. Van’ı kavga dövüşle değil güzellikler ile gündeme gelmemiz gerekiyor. İnşaat sektörü olsun, gıda, giyim her konuda kalkınmamıza yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor. Memleketimiz karalayarak değil güzellikler içerisinde yaşamamız ve ileriye dönük adımlar atmamız gerekiyor. Kısacası Van’a yatırımların yapılması gerekiliyor. (Halil İbrahim Sofrası İşletmecisi Servet Yitiz)

ŞAHSİ OLARAK MUTLUYUZ AMA…

Yapılan istatistiklere göre Van Türkiye’de mutluluk sıralamasında 49’ncu sırada yer alıyor. Peki, siz mutlu musunuz? Mutluysanız ya da değilseniz bunun sebebi nedir?

ÖZERKLİK VATANDAŞI KORKUTTU…

Ben şahsi olarak mutlu olabilirim ama bu memlekette yaşadığım için mutsuzum. Size bir şey anlatmak istiyorum buna kesinlikle yer vermenizi istiyorum. Deprem döneminde Vanlı bir vatandaş İranlı bir arkadaşını buradan alıp Batıya gezdirmeye götürüyor. İstanbul, Antalya, Bodrum, Kuşadası gibi bir çok tatil, turistik mekanları gezdiriyor. Daha sonra bu iki arkadaş Van’a dönüyorlar. Ve İranlı vatandaşın arkadaşıma şunu söylüyor ‘Siz Van’da yaşadığınız için devlet size fazladan para veriyor mu?’ Arkadaşım hemen soruyor, ‘Nasıl yani?’ İranlı tam olarak şunu söylüyor; “Siz o kadar güzel memleketler yerine burada yaşadığınız için fazladan bir para mı alıyorsunuz? Neden oralarda değil de burada yaşıyorsunuz?” İşte o zaman arkadaşım kendi kendine düşünüyor. İranlı bile bunun artık farkına varmış. Bizler nasıl burada yaşıyoruz? Kısa ve öz hali budur o kadar güzel memleket varken bizler burada yaşıyoruz işte bu yüzden bizler mutsuzuz. Bu memleket son dönem içerisinde düzeldi düzeldi, yok düzelmedi zaten başbakan da özerklik ilan etti, bizlerde artık burada yaşamayız ve ben bu memleketi terk ederim. (Bir esnaf)

“DOĞU’NUN PARİSİNDE YAŞIYORUZ, MUTLUYUZ”

Öncelikle ben Vanlı değilim. Ama 6 yıldır bu memlekette yaşıyorum. Van olarak 49’ncu sıradaysak bu bana göre çok önemli bir başarıdır. Çünkü insanlar burada mutsuz olmak adına ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Şahsım olarak söylemek gerekirse evet mutluyum ama insanların mutsuz olduklarını da çok iyi biliyorum. Bana göre herkesin söylediği gibi burası gerçekten Doğu Paris’idir. Ama hiçbir şekilde kadir kıymet bilinmiyor. Herkesin bu memleket için artık elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor. İnşallah insanlar nankörlüklerinde vazgeçerler ve bu memleketin kıymetini bilerek hep beraber mutlu olurlar. (Cafe For You İşletmecisi Mustafa Kotan)

“İŞİM YOK MUTLU DEĞİLİM…”

Aslında Van olarak yani ilimiz olarak çok büyük güzelliklere sahibiz. Denizimiz, Akdamar’ımız, Muradiye Şelale’miz ve bunun yanı sıra birçok güzelliklerimiz ile veli nimetlere sahibiz. Ama mutluluk olarak ben şahsi olarak mutlu değilim. Çünkü memleketimizde pahalılığımız çok fazla ve artmaya da devam ediyor. Bunun yanı sıra dışarda boş dolaşan gençleri gördüğüm zaman içim kan ağlıyor. Bu gençler işleri olmadığından dolayı farklı yönlere yöneliyor ve kendilerine zarar veriyorlar. İşsizlikten dolayı halkımız çok durgun, memleketimiz altın değerinde ama bizler bu sorunlardan dolayı mutlu değiliz. Son olarak söylüyorum, gençlere sahip çıkılması gerekiliyor. (İşçi Yusuf Tanık)

MUTLULUK BİRLİKTELİKTE…

Ben kendimi mutlu hissetmek isterim ancak az önce belirttiğim gibi bu sorunların çözülmesi gerekiliyor. Şunu çok ciddi anlamda söylüyorum ki bizim ortamımız, çevremiz ve en önemlisi ailemiz mutlu olduğu zaman bizlerde kesinlikle mutlu oluruz. Ben şahsım olarak mutlu olabilirim ama çevrem mutsuz olunca bende mutsuz oluyorum. Bizim durumumuz iyi olabilir ama dışarda insanların yüzlerini asık gördüğüm zaman benim mutlu olma gibi bir durumun kesinlikle söz konusu değildir. İnşallah bu sorunlarımız çözülür ve her zaman yüzleri güler. Bu şekilde oldukça hepimiz mutlu oluruz. Vurup kıran değil eğitimli insanlarımız ile birlikte emin adımlar ile ilerleriz. (Halil İbrahim Sofrası İşletmecisi Servet Yitiz)


Önder ALTINAL – Özel Haber