Şehit Menderes ve arkadaşları, 27 Mayıs'ta Van'da anıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu ve beraberindeki 247 Belediye Başkanı ile birlikte üç günlük kampı için Van’a geldiler. Ziyaretin 27 Mayıs 1960 darbesine denk getirilmesi Vanlılar tarafından büyük tepkiye neden oldu.

VAN 27.05.2022 21:23:27 0
Şehit Menderes ve arkadaşları, 27 Mayıs'ta Van'da anıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bulunan Sivil Toplum Örgütleri merhum Başbakan Adnan Menderes’in fotoğraflarının olduğu bilboard ve afişlerle CHP’nin bu ziyaretini protesto ettiler. 


Darbenin yıldönümünde afişlerle CHP’nin Van ziyaretini protesto eden STK’lar arasında; Anadolu Yayıncılar Derneği Van İl Temsilciliği, bünyesinde 49 STK bulunduran Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi, Van Düşünce Platformu Derneği, Hayrunisa Kadın Derneği, Kardelen Kadın Derneği, Van Kadın Gücü Dayanışma Derneği, EKADER Kadın Derneği, İŞGEM, TÜFAD, ASKON, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği, Van Bedensel Engelliler Derneği, Tüketiciler Birliği Derneği Van Şube Başkanlığı, Muharip Gaziler Derneği’nin yanı sıra, çok sayıda Sivil Toplum Örgütü bu anlamlı protestoya destek verdi.


27 Mayıs tarihinde toplantı mekânı olarak Van’ı seçmesine tepki gösteren Sivil Toplum Örgütleri, 27 Mayıs 1960 darbe döneminde Van Garnizonu’nun darbeye geç katılması nedeniyle CHP’nin bilerek Van’ı seçtiğini ifade ettiler. 
Bilboardlarla tepkilerini dile getiren Van Sivil Toplum Örgütleri bu arada, “Daha iki gün önce askerlerimizi şehit eden PKK zihniyeti ile dirsek temasında bulunan bir zihniyete karşı durmakta elbette boynumuzun borcudur. Hele ki özenle seçilen bu tarihte ecdadımızın ruhunu incitmemek adına şehit Adnan Menderes ve dava arkadaşlarını idama götüren sürecin başlangıcı olan 27 Mayıs’ı unutmayarak tepkimizi dile getirmek değerlerimizin olmazsa olmazıdır. 1960 darbesinden sorumlusu CHP’nin vatandaşlarımızın katledilmesine sebep olan, terör örgütleriyle kurduğu zihni ve siyasi ilişkisinin her zaman karşısındayız” ifadelerini kullandılar.


Konu ile açıklama yapan Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) Van İl Temsilcisi ve Yerel Van Haber İmtiyaz Sahibi Erhan Uğurlu, Adnan Menderes’i asan, Turgut Özal’ı zehirleyen bir zihniyete, tüm mazlumların umudu olan Türkiye Devlet Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yedirmeyeceklerini belirtti.


Adnan Menderes’in 14 Mayıs 1950 yılında halkın hür iradesi ile Başbakan seçildiğinin altını çizen Uğurlu şu ifadeleri kullandı:


“Adnan Menderes, “Tanrı Uludur yerine Allah-u Ekber” diyerek tek parti diktatörlüğünü adeta yerin dibine sokmuştur. Türkiye siyasi tarihinde ilk defa demokrasiye geçiş yılı olan 1950 yılı, millet için zafer, karanlık güçler için kâbus yılı olmuştur. Her alanda büyük reformlar yaparak halkın kahramanı olan şehit Menderes’i böylesi anlamlı bir günde unutmak elbette mümkün değildi. Bu nedenle demokratik bir zeminde tepkimizi dile getirdik. Darbe sonrası asılarak şehit edilen Adnan Menderes’i, Fatin Rüştü Zorlu’yu, Hasan Polatkan’ı ve diğer şehitlerimiz ile birlikte rahmet ve minnetle anıyor, demokrasi dışı yapılan yeni girişimlere de milletimizin izin vermeyeceği inancıyla milletimizi saygıyla selamlıyorum ”