Seçimden Sonra Güneydoğuda Gerginlik Arttı

Yerel seçimlerin ardından BDP'nin bazı yerlerde itirazlarının değerlendirilmediği gerekçesiyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eylem yapıldı.

VAN 8.04.2014 23:16:27 0
Seçimden Sonra Güneydoğuda Gerginlik Arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yerel seçimlerin ardından BDP'nin bazı yerleşim yerlerindeki itirazlarının değerlendirilmediğini gerekçesiyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Son bir haftada biri şantiye şefi, 3'ü köylü 4 kişi kaçırıldı.

4 ARAÇ VE BAZI MALZEMELER ATEŞE VERİLDİ

Diyarbakır'da 2, Mardin'in Dargeçit ilçesindeki petrol arama şirketine ait 4 araç ve bazı malzemeler ateşe verildi. Seçim sonrası itiraz ve oyların yeniden sayımı sürecinde, özellikle BDP'nin seçimi kaybettiği bazı şehirlerde gerginlik sokağa taşındı.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Viranşehir ilçesi, Iğdır, Kars'ın Sarıkamış ilçesi, Muş, Bitlis ile Ahlat ve Tatvan ilçeleri, Ağrı ve Doğubeyazıt ilçeleri ile Hakkari ve Diyarbakır'ın Lice ilçesinde çeşitli eylemler düzenlendi. Atılan taş ve molotofkokteylleri nedeniyle 4'ü polis 7 kişi yaralandı, 49 kişi gözaltına alındı. Olaylarda çok sayıda iş yeri ve kamu binası zarar gördü.

Dargeçit'te petrol arama kuyusuna saldırı Mardin'in Dargeçit ilçesinde, özel bir şirkete ait petrol arama kuyusuna gelen silahlı 5 PKK mensubu, şantiyede görevli 5 bekçi ile yaklaşık 30 işçiyi, etkisiz hale getirdi. PKK'lılar, şantiyede bulunan sabit yakıt tankı, 1 kamyon ve 3 pikabı ateşe vererek bölgeden uzaklaştı.

YOLLARI TRAFİĞE KAPATTILAR

Diyarbakır-Bingöl karayolunun Tapantepe bölgesinde ise örgüt mensupları, yolu trafiğe kapattı. Yoldan geçen araçları durdurarak, jandarma karakolundaki inşaata malzeme taşıdıkları iddiasıyla iki kamyonu yaktılar. 4 KİŞİ KAÇIRILDI Van'ın Başkale ilçesinde ise bir şantiye şefi örgütün bölge sorumlusu olan kişi tarafından kaçırıldı. Kaçırılan kişinin, ilçeden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Tahılköy'ü kırsal alanına götürüldüğü bildirildi. Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde de önceki gün kaybolan ve kendilerinden haber alınamayan 3 kişinin PKK tarafından alıkonulduğu iddia edildi.

LİCE'DE YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Lice'de yolu trafiğe kapattılar Diyarbakır-Lice karayolunun Kayacık köyü yol ayrımında toplanan bir grup, yolu trafiğe kapatarak izinsiz gösteri yaptı. Güvenlik güçlerinin "dağılın" uyarılarına taş ve havai fişeklerle karşılık veren gruba, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale edildi. Müdahale sırasında gözaltına alınanlar oldu. Daha sonra tekrar bir araya gelen grubun gerçekleştirdiği eylem nedeniyle çok sayıda araç yolda kaldı.

Mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlar, güvenlik güçlerinin gruba müdahalesi sırasında atılan biber gazından etkilendi. Olay yerine çağrılan ambulanslar, yolun kapalı olması nedeniyle hastalara ulaşamayınca, gazdan etkilenenler sedye ile ambulanslara taşındı. Olaylarla ilgili gözaltına alınan 8 kişi yapılan adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

AĞRI'DA OYLARIN YENİDEN SAYIMI REDDEDİLİNCE GERGİNLİK ÇIKTI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, oyların yeniden sayılması nedeniyle izinsiz gösteri düzenleyen gruba polis müdahale etti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun "yerel seçimlerin iptali" kararının İl Seçim Kurulu'nca da kabul edilmesinin ardından Doğubayazıt ilçesinde iki gün süren izinsiz gösterilerde 17 kişi gözaltına alındı, atılan taşlardan 4 polis memuru yaralandı.

Hakkari'de askeri karakol inşa edildiği iddiasıyla Meskan Dağı'nda izinsiz gösteri yapan grup ile askerler arasında gerginlik yaşandı. Gruba biber gazı ile müdahale edilmesi üzerine çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı.

AHLAT'TA 24 KİŞİ GÖZALTINDA

Bitlis'in Ahlat ilçesinde seçim sonuçlarının açıklamasının ardından, BDP'li grupların düzenlediği 2 gün süren izinsiz gösterilerde 24 kişi gözaltına alındı.

SİLOPİ'DE MOLOTOF KOKTEYLİ ATTILAR

Yerel seçim öncesinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde 26 Mart'ta izinsiz gösteri düzenleyen grubun attığı molotof kokteylinin, İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bekçi olarak görev yapan kişinin aracına isabet etmesi sonucu araçta bulunan bir kadın polis ve 2 bekçi yaralandı. Olayda yaralanan polis memuru Zeynep Özçelik, kaldırıldığı Silopi Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) sevk edildi. Vücudunda yanıklar oluşan Özçelik'in tedavisi sürüyor.

KCK'DAN AÇIKLAMA KCK'dan yapılan açıklamada, hükümetin çözüm sürecini bitirmek istediği iddia edilerek, Öcalan ile yasal müzakere yapılmaması halinde tekrar silahlı mücadeleye başlanacağı savunuldu. "Hükümet çözüm sürecini seçimlerde bir argüman olarak kullandı.

Öcalan seçim sonrasına kadar süre tanıdı" ifadelerine yer verilen açıklamada, Öcalan'ın hukuki alt yapı olmaması halinde sürecin ilerlemeyeceğini belirttiği ileri sürüldü. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Çözüm süreci kritik bir noktada. AKP ya önderliğimizle yasallığa dayalı bir müzakere sürecine girecek ya da bunun dışındaki seçenek hiç kimsenin arzulamadığı yeni bir sürecin gelişmesi olacaktır."