Seçim sonrası ihtimal hesapları

Abdurrahman Dilipak

VAN 30.04.2015 08:56:57 0
Seçim sonrası ihtimal hesapları
Tarih: 01.01.0001 00:00
AK Parti eğer %45’in üzerinde alırsa bu başarıdır. CHP için başarı çizgisi %30, MHP için , HDP için .. SP-BBP koalisyonu için %2,5 diğerleri %1’i aşarsa bu bir başarıdır.

Burada en çok merak edilen HDP’nin alacağı oy.. Bu seçimin kilit partisi HDP.. HDP’nin alacağı oy, hem CHP’nin alacağı oyu, hem de parlamento aritmetiğini radikal bir şekilde etkileyecek.

Mesela, AK Parti %52 oy da alsa parlamento da anayasal çoğunluğa ulaşamaz.. Ama HDP mesela % 8 küsur oy alsa ve barajı geçemez ise, AK Parti % 45 oy alarak bile mecliste sandalye sayısı itibarı ile anayasal çoğunluğa ulaşabilir..

Şunu da söyleyeyim, HDP’nin meclise girmemesi, parlamentodaki Kürt milletvekili sayısını azaltmaz.. Sadece HDP meclise girmemiş olur..

HDP’nin alacağı oylar büyük ölçüde CHP’den alınan oylar olacak.. Mesela HDP % 9.8 oy alsa, bunun %3’ü CHP’den gider. CHP’nin kaybettiği oylar ve milletvekillerinin de hemen hemen tamamı AK Parti’ye gider.. CHP bu seçimde, Tarhan’a ve Perinçek’e de oy kaptıracak.. %5 civarında bir oy kaybı CHP’nin %25’in altına düşmesine vesile olur ki, bu da seçimden sonra CHP de ciddi anlamda bir iç hesaplaşmaya sebeb olur.. Kılıçdaroğlu orada rahat oturamaz. Zaten birileri de bu seçimde bu durumu bir fırsat olarak görüyor..

MHP’de aman aman bir değişiklik beklenmiyor. MHP’den az miktarda BBP’nin SP ile kurduğu ittifaka oy gidebilir, ama ağırlığı BBP tabanından olmak üzere, bu koalisyondan bir miktar AK Parti’ye oy gidecektir.

HDP bu seçime ilişkin şansını çok kötü kullandı. Kandil’deki açıklamalarını dün yazdım, bunu kolay kolay Müslüman kesime kabul ettiremez. HDP’de ada, dağ ve şehir yapılanması arasındaki görüş ayrılığı giderek derinleşiyor. Yine Türkiye, Irak, Suriye ve İran politikaları ve bölgedeki Kürt önderler arasındaki görüş ayrılıkları ayrı bir sorun.. HAKPAR ve HÜDAPAR bu seçime aktif olarak katılıyorlar..

Bu seçimde, evde yapılan hesapların çoğu sandığa uymayacak gibi gözüküyor..

Seçimden hemen sonra Musul konusu gündeme gelecek.. Birileri Türkiye’yi orada görmek istemese de, Türkiye olmadan da hiçbir çözüm mümkün gözükmüyor.. Meydan boş değil.. Kimsenin keyfine göre bir iş yapma lüksü yok..

Seçim sonuçları CHP ile birlikte HDP için de bir turnusol kağıdı görevi görecek..

Bu seçimin en önemli yanı, AK Parti’nin iktidar olup olmayacağı ile ilgili değil, anayasal çoğunluğa ya da referandum sayısı sandalyeye ulaşıp ulaşamayacağı ile ilgili..

HDP’nin barajı aşamaması durumunda HDP’nin geleceği de merak edilen bir diğer konu. Ve tabii CHP’nin geleceği. Bir diğer önemli konu ise, paralel yapının oy gücü ve bundan sonra izleyeceği yol ile ilgili olacak.

Paralel yapı ile, HDP arasındaki “arka kapı” diyaloğu, HDP’lilerin işini oldukça zorlaştıracağa benziyor.

Süryaniler HDP ile işbirliğinden beklediklerini bulamamış gibi gözüküyor.. 9 aday göstermişler. İki aday listeye girmiş. Biri Mardin’de 2. sırada, eğer HDP barajı aşarsa kazanacak yerde. Diğeri İstanbul’da çok alt sıralarda..

Bu arada, SP - BBP ittifakının İsmailağa ile kurduğu yakın temas, daha ilk günden koptu. CHP ve HDP’de trajik bir çözülme sözkonusu.. 1 Mayıs’tan sonra sürecin daha da hızlanması gerekiyor. Paralel yapı, yeni 5’li çete, HDP ve bunlara destek veren ABD, Avrupa, İsrail, Vatikan ve Suriye çıkacak bir yangına körükle gitmeye hazır bekliyorlar.

Neyse ki, halk oynanan bu kirli oyunu gördü..

Selâm ve dua ile.