SEÇİM İLKLERİ GETİRDİ

Van tarihinde bir ilk

VAN 1.04.2014 12:01:39 0
SEÇİM İLKLERİ GETİRDİ
Tarih: 01.01.0001 00:00


30 Mart yerel seçimlerinde birçok ilde olduğu gibi Van'da da ilkler ve ilginç sonuçlar ortaya çıktı.



Haber: Adil HARMANCI

Türkiye’nin gündemini uzun süre işgal eden ve sıcak bir kampanya dönemine tanıklık eden 30 Mart yerel seçimlerini Van’da BDP yüzde 53’lük oy oranı ile kazandı. AK Parti ise yüzde 42’lik bir oranla ikinci sırayı aldı.
Daha önce BDP ile başa baş yarışan AK Parti’nin bu seçimde geriye düşmesi ve farklı yansıyan seçim sonuçları ilklerin de yaşanmasına yol açtı.

VAN TARİHİNDE BİR İLK
Her şeyden önce 30 Mart yerel seçimleriyle Van tarihinde bir ilk yaşandı. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yapılan yerel seçimlerde ilk kez bir belediye başkanı ikinci kez seçilmiş oldu. Van’ın Büyükşehir statüsüne alınmasıyla ilçe ve köylerden de gelen yüksek oy oranı ile Bekir Kaya tekrar ikinci kez belediye başkanı seçildi.

4 KADIN BELEDİYE BAŞKANI
Yaşanan bir başka ilk ise kadın belediye başkanlarında oldu. BDP ilçelerde de elde ettiği yüksek oy oranı ile 11 belediye başkanlığı elde ederken bunlardan dördünde kadın adaylar seçimi kazandı. Beş yıl boyunca İpekyolu, Edremit, Erciş ve Özalp ilçelerini kadın belediye başkanları idare edecek.

BAHÇESARAY EL DEĞİŞTİRDİ
Ulaşılması güç olduğu için “Dokuzuncu Gezegen” olarak adlandırılan ve AK Parti Milletvekili Gülşen Orhan’ın memleketi olan Bahçesaray’da da belediye ilk kez el değiştirdi. Neredeyse ilçe olduğu tarihten bu yana Orhan ailesinin etkili olduğu ilçede bu kez BDP ipi göğüsledi.

BDP YERİNE BTP
30 Mart yerel seçimlerinde bölge genelinde olduğu gibi Van’da da bir ilginç durum da ortaya çıktı. BDP’nin çok az bir oyla seçimleri kaybettiği Gevaş ilçesi başta olmak üzere ilçe ve köylerde çok sayıda kişinin BDP yerine mührü BTP’ye bastığı ortaya çıktı. BDP’li yetkililer, Gevaş’ta hemen hemen bu nedenle seçimi kaybettiklerini düşünüyor.

OY PATLAMASI
Van’da BDP’nin en garantili saydığı ilçe olan Başkale ilçesi bu seçimde de yanıltmadı. Yıllarca AP kökenli eski Belediye Başkanı İskender Ertuş tarafından idare edilen belediye başkanlığını ikinci kez BDP kazandı. İskender Ertuş’un da yerel seçim kampanyası sırasında BDP’ye geçtiği ilçede oy patlaması yaşandı. BDP, bir süre KCK’den tutuklu da kalan İhsan Güler’i tekrar aday gösterdiği belediyeyi yüzde 90´ın üstünde yüksek bir oranla bir önceki sonucu da egale ederek kazandı.

7 KADIN EŞBAŞKAN
Tabi bu arada BDP belediyelerinde Kürdistan genelinde eşbaşkanlık sistemi uygulansa da, Van’da 4 kadın belediye başkanının yanı sıra, 7 kadın da eşbaşkan olarak seçilmiş oldu.