“SAVAŞ MAKİNALARI ÖLÜM KUSACAK” MUSUL OPERASYONU BAŞLADI

IŞİD ham petrolü ateşe verdi

VAN 17.10.2016 10:44:32 0
“SAVAŞ MAKİNALARI ÖLÜM KUSACAK” MUSUL OPERASYONU BAŞLADI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Irak devlet televizyonunun canlı yayınında konuşan Başbakan İbadi, “Zafer vakti geldi ve Musul’un özgürleştirilmesi için operasyon başladı” dedi. İbadi, operasyon kapsamında Musul’a sadece Irak ordusu ve polis güçlerinin gireceğini belirtti. Buna rağmen bölgeden gelen bilgilere göre operasyona Peşmerge güçleri de katılıyor.
T24
Irak Başbakanı Haydar El İbadi, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’u IŞİD’in elinden almaya yönelik operasyonun başladığını açıkladı. Saat 5.30’da Peşmerge güçleri, Musul yakınlarındaki IŞİD kontrolündeki köylere doğru havan atışına başladı. Musul yakınlarındaki köylerden, IŞİD militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor.
Irak devlet televizyonunun canlı yayınında konuşan Başbakan İbadi, “Zafer vakti geldi ve Musul’un özgürleştirilmesi için operasyon başladı” dedi.
İbadi, operasyon kapsamında Musul’a sadece Irak ordusu ve polis güçlerinin gireceğini belirtti. Buna rağmen bölgeden gelen bilgilere göre operasyona Peşmerge güçleri de katılıyor.
Peşmerge ve ABD topçu birlikleri vuruyor
Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi’ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, IŞİD hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmerge’nin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul’a bağlı Hamdani’ye ve Karakuş ilçelerinin IŞİD’den alınması olduğu kaydedildi.
IŞİD ham petrolü ateşe verdi
Bu arada IŞİD militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul’a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.
Operasyon öncesi görüşme
Hürriyet’in haberine göre, Musul Operasyonun başlamasından çok kısa bir süre önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD’nin başkenti Washington’da ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüştü.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği rezidansında Orgeneral Akar’ı ziyaret eden Dunford ile Akar arasındaki görüşme iki saate yakın sürdü.
Genelkurmay Başkanlığından, iki ülke genelkurmay başkanlarının görüşmesinde Suriye ve Irak’ta devam eden harekatlar konusunda bilgi ve görüş alışverişinde bulunduğu açıklaması yapıldı.
Açıklamada, Irak’ta kısa süre içinde başlaması beklenen Musul operasyonun da ele aldığı belirtilerek, “Görüşmede Musul Harekatı da gündeme gelmiş ve Musul Harekatı’nda sivillerin zarar görmemesi konusu özellikle vurgulanmıştır” ifadesi kullanıldı.
Peşmerge Mahmur’da
Peşmerge güçleri de operasyona katılmak için Kerkük kentinden yola çıkarak, Musul’un Mahmur ilçesinde konuşlandı.
Musul’un kuzey, doğu ve güney bölgelerinde Peşmerge’nin 5’e yakın cephesi var.
Söz konusu bölgelerde Peşmergelerin yanı sıra Irak ordusu, Türk askerleri tarafından eğitilen Ninova Muhafızları da cephelere konuşlanmış durumda. Hazır Cephesi’ndeki gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi.
“Aşiret reisleri dört gözle bekliyor”
Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu Musul’un geri alınmasının kolaylaştırılması için kent merkezindeki aşiret reisleriyle güçlü iş birliği ve koordinasyonun sağlandığını belirtti.
Nuceyfi, “DAEŞ’in hakimiyeti altında 2 yıldan uzun süredir yaşayan aşiret reisleri operasyonun başlamasını dört gözle bekliyor” dedi. Esil Nuceyfi, kent içerisinde, IŞİD’in hedef alınması ve örgütün zayıflatılması için gizli birliklerin kurulduğunu da belirtti.
Aşamalı operasyon
Eski Musul Valisi, operasyonun birkaç aşamadan oluşacağını da söyledi. Buna göre ilk etapta , kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.
“İki hafta sürebilir”
Nuceyfi, kent çevresindeki bölgelerin geri alınmasının iki hafta sürebileceğini belirtti. Esil Nuceyfi, “Eğer kent merkezine girecek güçler, Musul sakinleri tarafından benimsenirlerse, operasyon kısa bir süre içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanır” dedi.
Askeri sevkiyat yapılmıştı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Musul operasyonu hazırlıklarının tamamlandığını açıklamış ve bu operasyonun Kürdistan Bölgesi için devasa önem taşıdığını ifade etmişti.
Erdoğan, “Bildiğimizi okuyacağız” demişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Nasıl Cerablus’ta katıldıysak, Rayi’de katıldıysak, Musul’da yapılacak operasyonlara da katılacağız” demiş, “İşgalci Türk askeri Başika’dan çekilsin” çağrısı yapan Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye seslenerek, “Sen benim kalitemde, kıratımda, seviyemde değilsin, haddini bil. Musul’da biz bildiğimizi okuyacağız” ifadelerini kullanmıştı.