SATIŞLAR DÜŞTÜ

Van'da, sofraların değişmez yiyeceklerinden biri olan otlu peynir satışlarının geçen yıla göre % 50 oranında düştüğü belirtildi. Fiyatı 25 TL'ye kadar çıkan otlu peynirin alıcısı düştü. Peynirci esnafı, peynirin satışının dü

VAN 19.11.2015 10:34:12 0
SATIŞLAR DÜŞTÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Bölgede baş gösteren olaylar yaşamın birçok alanında olduğu gibi ticarette ve üretimde de önemli sıkıntılar yarattı. Bölgedeki ekonomik işleyişin büyük bir bölümü turizm ile bağlantılı ivme kazanıyor. Turizmin sıkıntıda olduğu dönemlerde bağlantılı iş yapan esnaf ve üretici sürekli zarar ediyor. Bu sektörlerden biri de hiç kuşku yok ki hayvancılık sektörü. 
Hayvancılık sektörüne bağlı olarak yapılan en önemli üretimlerden birini de otlu peynir üretimi oluşturuyor.

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Bölge illerinde ve özellikle de Van'da sofraların değişmez yiyeceklerinden biri de otlu peynir. 
Peynir kış aylarında en fazla tüketilen yiyecek maddelerinin başında geliyor. Çoğu vatandaş yaz aylarında bidonlarla gömdüğü peyniri kış ayında çıkarıyor ve kış boyunca sofrasından eksik etmiyor. 
Böyle bir olanağı olmayanlar ise ihtiyacı olan peyniri daha çok Peynirciler Çarşısı'nda bulunan esnaftan, ya da marketlerden karşılıyor.

SATIŞLAR DÜŞTÜ

Hayvan üreticisi tarafından Van'ın ilçelerinde üretilen peynirler marketlere ve özellikle de Peynirciler Çarşısı'nda bulunan esnaflara satılıyor. 
Peynirci esnafı da belli bir kâr payı ile tüketiciye satıyor. Van'daki peynirler il dışına da gönderiliyor.
Peynir satışlarıyla ilgili gazetemize konuşan Peynirciler Çarşısı esnaflarından ve eski Bakkallar Odası Başkanı Rüstem Apaydın, geçen yıla göre bu yıl satışların % 50 oranında düştüğünü söyledi.
Satışların düşüşünü turist sayısına ve vatandaşın temkinli tutumuna bağlayan Ayaydın, şunları söyledi:
"Otlu peyniri daha çok Van dışından gelen yerli ve yabancı turist alıyor, merak edip alıyor. Belki sofrasında birçok şey vardır, ama peyniri de görmek istiyor. Fakat bu yıl hiç turist yok. Bakın hiç turist görüyor musunuz, ama geçen sene vardı. Burada Akdamar'da ilk ayin yapıldığında ne kadar Enmeni vardı, ama şimdi kimse Van'a uğramıyor. İşte o ölçüde satışlarımız da durdu. Kentte var olanlar da paralarını temkinli kullanıyor. O nedenle satışlarımız geçen yıla göre % 50 düştü diyebilirim."

FİYATLAR YÜKSELDİ

Otlu peynirin kilo fiyatının 20-25 TL arasında olduğunu ifade eden Apaydın, satışlar düşerken fiyatların da yükseldiğini belirtti.
Bunun da fiyat karşılaştırmasından kaynaklandığını söyleyen Apaydın, "Peynir üreticisi bakıyor ki her şeyin fiyatı yükseliyor. O da, 'madem bir deste soğan 5 liraya çıktı, neden benim peynirim daha az paraya satılsın' diyor ve fiyatını ona göre belirliyor. Tabi hayvan üreticisinin belli bir masrafı da vardır. Bunun da etkisi vardır, ama daha çok başka ürünler fiyatlanınca beraberinde peynirin de fiyatı yükseliyor" diye konuştu.

VEKİLLERDEN YAKINDILAR

Peynirciler Çarşısı esnafı ayrıca TBMM'de yapılan kayıt işlemleri sırasında her ilden vekilin kendi ilinin yiyeceklerini tanıtırken, Van'dan seçilen milletvekillerin otlu peynir ile gitmemesini eleştirdi.
Esnaflar, "Bizim 8 vekilimiz meclise gitti, onlar da orada otlu peynirimizi tanıtabilirlerdi, ama bunu yapmadılar." şeklinde yakındı.

ESNAFIN BEKLENTİLERİ

Peynirciler esnafı ayrıca belediyeden hizmet beklediklerini ifade etti.
Peynirciler Çarşısı'nın restore edilip modern bir satış merkezi haline getirilebileceğini ifade eden peynirci esnafı, "burası şu an çok kötü bir durumda, restore edilmelidir. Ve ayrıca en önemli ihtiyacımız bir soğuk depodur. Belediyeden talebimiz, daha iyi ve hijyen kurallarına uygun bir satış için bu söylediklerimizin yapılmasıdır" diye belirtti.

İL DIŞINDAKİ SATIŞLAR

Van'da özellikle Çatak, Özalp, Gürpınar, Gevaş ve Çaldıran'da üretilen otlu peynirin Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya gibi batı illerine de toptan satışlar şeklinde gönderildiği ve peynirlerin buralarda kadın çarşılarında satışa sunulduğu belirtildi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı