SATICILAR DUYARLI

'SATAN SATMASIN, AVLAYAN AVLAMASIN' !..

VAN 17.04.2015 09:34:47 0
SATICILAR DUYARLI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

"Ekmek teknenize sahip çıkın"

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki Somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarak derelere yolculuk eden İnci Kefali balığının av yasağı döneminde avlanmaması ve satılmaması için Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı çağrıda bulundu.

Haber: Fazıl ERÜŞ

Zabıta ekipleri, konu ile ilgili denetimlerini en üst seviyede gerçekleştirmek için de hazırlıklarını tamamladı. Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Zabıta Destek Hizmetleri Şube Müdürü Orhan Alpaslan, av yasağı döneminde herkesin duyarlılık göstermesi gerektiğini belirterek, satıcılara da "ekmek teknenize sahip çıkın, satmayın" diye uyarılarda bulundu. 
15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan İnci Kefali balığını avlayanlara karşı zabıta ekipleri geniş kapsamlı çalışmalar yürütmeye hazırlanıyor. İlçe belediye sınırları içinde de denetim yapacak olan Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri yasağa uymayanlara göz açtırmayacağını vurguluyor. Av yasağı boyunca inci kefalinin satışını engellemeye yönelik geceli gündüzlü çalışılacağının altını çizen zabıta ekipleri, vatandaşları ve balık satıcılarını da duyarlılığa davet ediyor. 
İnci Kefali av yasağı döneminde Zabıta, Emniyet ve Jandarma koordinasyonlu bir şekilde çalışarak balığı kaçak avlayanlara yönelik idari para cezaları uygulayacak. Van Gölünde yaşayan tek endemik tür olan İnci kefali balığının üreme döneminde kesinlikle avlanmaması gerektiğini belirten Zabıta Destek Hizmetleri Şube Müdürü Orhan Alpaslan, gazetemize açıklamalarda bulundu. Alpaslan, esnaflara; "Ekmek teknenize sahip çıkın, satmayın" derken, vatandaşlara da; "Duyarlı olun, 3 ay boyunca inci kefali almayın, yemeyin" çağrısında bulundu.

"SATAN SATMASIN, AVLAYAN AVLAMASIN" !..
15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan İnci Kefali balığının kesinlikle avlanmaması gerektiğini vurgulayan Alpaslan, "Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri olarak ciddi anlamda çalışmalar yürütüyoruz. İlçe belediye zabıta ekipleri de bu konuyla ilgilenmesine rağmen biz de ciddi anlamda denetimlerimizi sürdüreceğiz. İnci Kefali Van için değerlidir. Van gölünde yaşayan tek endemik tür olan İnci Kefali Van'ın markası ve simgesidir. Van'ın enlerini saydığımızda bunların başında şüphesiz inci kefali geliyor. Bu nedenle buna sahip çıkmamız gerekir. El birliği ile bu balığı geleceğe taşımalıyız. Bu balık bu kentin en önemli ekonomik kaynaklarından biridir. Vatandaşlarımızın birçoğu bu balık sayesinde evine ekmek götürüyor. Dolayısıyla burada en büyük görev yine vatandaşlarımıza düşüyor. Bunu satan satmasın, avlayan avlamasın yasak boyunca" dedi.

SATICILAR DUYARLI 
Duyarlı vatandaşlar tarafından yapılan ihbarları dikkatle değerlendireceklerini belirten Alpaslan, "İnci Kefali balığını satan esnaflarımız çok duyarlı. Bu konuda onlara teşekkür ederim. Ama bilinçsizce avlama yapan vatandaşlarımız da var. Bu kentin markasını, değerini yok ediyorlar. Buradan hepsine çağrıda bulunuyorum: Av yasağı dönemine saygı gösterin ve bu balığı avlamayın. 
Ayrıca köylerde de nehir kenarlarında bu balığın avlandığı ihbarlarını alıyoruz. Bu konuyla Jandarmanın titizlikle ilgilenmesi gerekir. Ayrıca bizim ceza kesme yetkimiz yok. İlçe belediyeleri ceza kesebiliyor. Biz sadece imha ediyoruz. Bu ceza da cüzi olduğu için caydırıcı olmuyor" şeklinde konuştu.


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş