SATICILAR AREFE GECESİNİ BEKLİYOR

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala şehir merkezinde birçok sokak ve caddelerde tezgâhlar kurularak bayramlık ihtiyaç malzemeleri sergilenmeye başlandı.

VAN 22.09.2015 11:52:58 0
SATICILAR AREFE GECESİNİ BEKLİYOR
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yılmaz Sönmez/ Van Olay


Trafiğe kapatılan cadde ve sokaklarda kurulan seyyar tezgâhlarda bayram alışverişine yönelik her türlü ihtiyaç malzemeleri sergilenirken, bayramlık ihtiyaçlarını daha ucuza temin etmek isteyen vatandaşların rağbet göstermesiyle pazar yerleri kalabalıklaşmaya başladı.

Bu yılı geçen bayramlara göre değerlendiren satıcılar, olaylardan dolayı işlerinin umdukları gibi gitmediğini belirterek, arefe gecesini beklediklerini söylediler.

“GİYSİLERİ KÂR OLARAK DEĞİL, ALIŞ FİYATIYLA SATABİLİYORUM”
Yaşanan olaylardan dolayı sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını söyleyen tezgâhtar Semyan Dayan, “İşlerimiz şuan çok kötü. Geçen Ramazan Bayramı’yla birlikte 2 aylık süreden sonra tekrar yaklaşan Kurban Bayramı’yla çok az sayıda çamaşır satabildim. Giysileri kâr olarak değil, alış fiyatına satabiliyorum. Seçimlerden önce işlerimiz çok güzeldi. Bir liraya aldığımız bir çamaşırı yaklaşık 5 liraya satabiliyorduk. Şuan için de 3 liraya aldığım tişörtleri zararına satmak zorunda kalıyorum. Malzemelerim şuan elimde kaldı ve bu durumdan çok mağdurum. Burada sattığımız giysilerde piyasa fiyatına göre çok ucuz, piyasada 35 lira olan bir giysiyi aynı kalite ile biz burada 15 liraya satmaktayız. Fakat buna rağmen halk bize rağbet etmiyor. Bunun sebebi olarak da vatandaşlarda para yok, maddi açıdan sıkıntı yaşamaktadırlar.” dedi.

“ARTIK BIKTIK”
Geçen yıla oranla bayrama sayılı günler kalırken işlerinin çok iyi gittiğini söyleyen Dayan, “Geçen yıl gerçekten işlerimiz güzeldi. Burada kâr edebiliyor ve evimize ekmek götürebiliyorduk. Ev halkı kazancımızdan gayet memnundu. Bayram gününe kadar 3 gün boyunca gece-gündüz buradayız, inşallah durum düzelir ve bu şekilde gitmez. Ayrıca bu olayların artık son bulmasını umuyoruz. Barış olduktan sonra maddi açıdan düzelme de olacağına inanıyoruz. Ama durum böyle devam ederse artık herkes bölgeden kaçar gider.” İfadelerini kulandı.

“HALK BU BAYRAMDA ALDIĞI HER MALZEMEDE BORÇLANIYOR”
17 yıldır Van’da yaşadığını söyleyen Abdurahman Aslan isimli vatandaş ise; “Bölgemizde son birkaç yıldır barış hâkimdi. Fakat ne yazık ki daha fazla devam etmedi. Bu çoğrafyada yalnız Kürt olarak değil; Türk’ü, Arab’ı, Çerkez’i, Laz’ı ile bu coğrafyada İslam çatısı altında yaşamayı umuyoruz. Şuan ekonomik durumumuz çok kötü. Halk bu bayramda aldığı her malzemede borçlanıyor. Çocuklarına aldıkları giysileri de yine aynı şekilde borçlanarak alabiliyor. Sürecin devam etmemesinden dolayı işler tamamı ile durma noktasına geldi. Olaylar nedeniyle kapanan sınır kapıları açılır ve barış süreci devam ederse bu kötü gidişatın biteceğini umuyorum. Bu Kurban Bayramı’nda mağdur olan halk, ekonomik sıkıntılardan dolayı kurban dahi kesememektedir. 3-4 aylık süreçte esnafları dolaşmaktayım, görüyorum ki işleri yok, halimiz ortadadır. Şuan gözümüz barışta, barış ve birlik gelirse her şeyin düzeleceğini umuyorum.” şeklinde konuştu.

“BEKLENTİLERİMİZ BOŞA ÇIKTI”
Aynı şekilde yakınan Metin Şeker isimli satış sorumlusu ise Kurban Bayramı ve kış sezonunu aynı anda yaşanmasına rağmen, beklentilerinin umdukları şekilde gitmediğini ifade ederek; “Şuan sıkıntılarımız hat safhada, bayram telaşının başlamasına rağmen işlerimiz durgundur. Giyim sektöründe hem kış sezonu hem de bayram sezonunu aynı anda yaşamaktayız. Buna rağmen bir yoğunluk bekliyorduk, ama durum istediğimiz gibi gitmiyor. Kış ve bayram hazırlıkları beklentilerimiz boşa çıktı. Tabi bu durumda yalnız giyim değil, diğer sektörlerde çok kötü etkilendi.” diye konuştu.

“İŞLERİMİZİN DURGUN OLMASINI YAŞANAN OLAYLARA BAĞLIYORUZ”
Geçen Kurban Bayramı’nı bu yılki Kurban Bayramı ile değerlendiren Şeker, “Geçen bayramda işlerimiz gerçekten çok iyi durumdaydı. Şurada bayrama sayılı günler kalmasına rağmen, oturmuş bekliyoruz. İşlerimizin durgun olmasını yaşanan olaylara bağlıyoruz. Van’da özellikle İran sınır kapısının kapatılması ve buna bağlı olarak ilimize gelemeyen turistlerden dolayı tam durma noktasına geldi. İranlı müşterilerimiz gelince, Van’da bayram havası hâkimdi. Şuan taleplerimiz ise İranlı müşterilerin gelebilmesi için sınır kapısının tekrar açılmasıdır.” dedi.




 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ