Saray'da 'SU' değerlendirilmiyor

Van'ın Saray ilçesinde çok sayıda gölet ve dereye rağmen tarım ve hayvancılık istenen düzeyde yapılamıyor. İlçe belediyesi, tarım ve hayvancılığı teşvik etmek amacıyla kolları sıvadı.

VAN 28.04.2015 10:09:30 0
Saray
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Çarsere, İngiz ve Kurcen göletlerinin yanı sıra Saray'da Beyaslan ve Harapsor gibi büyük dereler var. İlçede 8-10 metre gibi yapılan kazılarda da su çıktığı belirtiliyor. İlçenin ekonomisi tarıma dayanıyor ancak tarım ve hayvancılık bol suya ve geniş arazilere rağmen istenen düzeyde yapılamıyor.

"TARIM BİLİNÇSİZ YAPILIYOR"
Gazetemize konuşan Saray Belediyesi Eş Başkanı Aldulkadir Çalışkan, yörede tarımın bilinçsiz bir şekilde yapılmasından dolayı istenen verimin alınamadığını söyledi.
Tarımın mühendislik bir iş olduğunu, ancak köylülerin bu konuda bilgilendirilmediğini belirten Çalışkan, "Herkes babasından, dedesinden öğrendiği gibi yapıyor tarımı. Tabi bu da değişen mevsimlere, şartlara, toprağın yapısına, suyun durumuna göre olmayınca verim alınamıyor. Eğer buralarda tarım bilinçli bir şekilde yapılsa, biz burada suyun üzerinde yaşıyoruz. Adından bellidir zaten 'Serav', yani 'suyun üstünde', bütün Van'ı idare edecek ürün çıkar buradan" diye konuştu.

"DAĞLARI AĞAÇLANDIRACAĞIZ"
Tarım ve hayvancılığın önünü açmak için çalışma içinde olduklarını da belirten Çalışkan, büyük bir hayvan pazarı çalışmalarının olduğunu hatırlattı. Tarım için de belediye olarak çalışma içinde olduklarını ifade eden Çalışkan, şunları söyledi: "Dağlarımızda ot değil artık hiçbir şey yetişmiyor, biz dedik ağaç ekelim, buraları ormanlaştıralım. Bizim buralarda eskiden ardıç vardı, ardıcın olduğu yerin de balı mükemmel olurmuş. Biz bir kaç yer belirledik, Tarım Komisyonu'na takıldık. Biraz da Orman bizi oyaladı. Biz şimdi bin tane badem fidesi aldık. Bir yer açtık, yüz dönümün üzerinde bir yer. 2 bin tane sarıçam, bin tane de dut akasya aldık. Yerini hazırlıyoruz, merkezi bir yerdir."

TOHUMLAMA SİSTEMİ
Dik yamaçlarda ve dağlarda bu işi tohumlama sistemiyle yapacaklarını anlatan Çalışkan, şunları kaydetti: "Kapıköy'de de bir yer belirledik, arkadaşlar 'burada olmaz' dedi, çok meyilli olduğu için, ben de dedim tohumlama sistemiyle yapacağız. Mesela Toroslarda 300 metre yükseklikte dimdik yerden tohum atılarak yetiştiriliyor. Biz de burada düz yerlere fidan ekeceğiz, dik yerlerde de tohumlama sistemini kullanacağız."