Saldırının amacı “AK Parti Kürtleri öldürtüyor“ algısı yaratmak!

Vahdettin İnce ve İlhami Işık, Suruç’ta 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği 100’den fazla kişinin de yaralandığı terör saldırısını Haber10’a değerlendirdi. İnce, saldırının bölgedeki diğer olaylarından bağımsız ol

VAN 21.07.2015 09:35:52 0
Saldırının amacı “AK Parti Kürtleri öldürtüyor“ algısı yaratmak!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Geçmişte de terörü araç olarak kullanıp, sonuç devşirmek için girişimler oldu. Türkiye’nin rotasını çevirmek, siyasi sonuç devşirmek için nice canlara kıyıldı. Reyhanlı, Diyarbakır ve Kobani’den sonra bu kez Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi, acının merkezi oldu. Peki ama tam da koalisyon arayışları sürerken ve Kandil’den “Halkımız meşru savunma örgütlenmesini ve bilincini geliştirmeli. Bu sadece askeri güçlerin büyütülmesi temelinde değil; halk olarak meşru savunmasını geliştirmeli. Tüm halkımız silah almalı” açıklamasının sonrasında gerçekleşmesi tamamen bir tesadüf mü?

Yapılan saldırıyı, alınmak istenen sonucu ve üst aklın hedefini bölgeyi ve bölge sosyolojisini yakından tanıyan yazar Vahdettin İnce ve İlhami Işık’a sorduk.

İşte İnce ve Işık’tan saldırıya dair çarpıcı açıklamalar...

Vahdettin İnce/Yazar

BİRBİRİNDEN KOPUK OLAYLAR DEĞİL

“Gencecik insanlar hayatını kaybetti, 100’e yakın yaralı var. Ben öteden beri bölgemizde meydana gelen herhangi bir olayı sadece kendi sınırlarımız dahilinde değerlendirmekten yana değilim, bütün olarak düşünmemiz gerekiyor. İsimlendirmeler belki bir şeylerin anlaşılması için yararlıdır. Evdeki eşyaları tasnif edersiniz mesela ama sonra bunların hepsi evin eşyasıdır diyebilmek gerekir. Suriye’dir Yemen’dir, Libya’dır, Irak’tır her yerde olaylar oluyor ama parça parça ele alınınca olayın vahimliği gözden kaçırılmış oluyor. Dolayısıyla bayramın 1. günü Bağdat’ta meydana gelen bombalama ile 100 kişi hayatını kaybetmiş ve Suruç’ta bugün 30 kişi hayatını kaybetmişse bunlar birbirinden kopuk olaylar değildir.

MEDENİYETİMİZE SALDIRI

Bölgeye evimiz olarak bakarsak, bunlar bizim evimizin köşelerinde yaşanan olaylardır. Bu bakımdan ben bütün bu saldırıların medeniyetimize, kültürümüze, adetimize yönelik bir hain saldırı olarak düşünüyorum. Son senelerde bölgemizde meydana gelen olayları düşünebiliyor musunuz, bizim kültürümüzle hiçbir alakası olmayan bir Vandalizm sergileniyor. Bütün bunlar bize mal ediliyor. Kürtlere, Türklere, Araplara, Şiilere, Sünnilere mal ediliyor. Bu hain bir plandır. Bu elem vericidir. Olayları lokalize etmeden bütünsel bakarsak, bütün bu hain planlara karşı bir strateji geliştirebiliriz. Benim önemsediğim husus budur.

KİME NE USLÜP KULLACAKLARINI KARIŞTIRMIŞLAR

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, daha henüz olayın failleri belli değilken gayet sert ve kendinden emin açıklamalarda bulunmasıyla ilgili olarak da İnce, çok net ve çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

Sayın Demirtaş’ın bu olay karşısında böyle sözler kullanmasını olayın atmosferiyle alakalı görülebileceğini belirten İnce, “Bütün siyasetçilerin özellikle Kürt siyasetçilerin sağduyulu bir dil kullanmaları gerekiyor. Kürt siyasetçiler kime karşı nasıl bir üslup kullanmaları gerektiğini bilmeliler. Elbette sert bir üslupta siyasetin gereğidir fakat bu üslubun da doğru şekilde doğru yere kullanılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinden bu yana Kürtlerin mağduriyeti olarak sayabileceğimiz bütün olayların altında imzası bulunan Kemalist, laik, ulusalcı cepheye karşı sergilenen o yumuşak üsluba karşılık, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kürtlere verilmiş bütün hakları veren bir partiye karşı kullandığı sert üsluba baktığımız zaman şunu görüyoruz, Kürt siyasal hareketi kime ne üslup kullanacağını karıştırmıştır. Bu bakımdan ben yadırgamıyorum. Kendinden emin bir şekilde konuşmakta bu kadar aceleci olmaması lazım.

TÜRKİYE’YE SINIR BİÇİYORLAR

Elbette bu bölgede ismine DAEŞ denilen vahşi bir örgüt var. Batılılar bu örgütün oluşmasını desteklediler ve kendi başkentlerinde, kendilerine karşı bilenmiş Müslüman gençleri buraya sevkederek bir anlamda onlardan kurtulmaya çalışıyor. Bu örgütün birinci işlevi budur. Bu insanları Ortadoğu’ya kanalize ederek, birbirlerini öldürsünler, bizde bunlardan kurtulalım diyerek gönderdiler. İkinci işlevi de batılıların kabul ettirmek istediği planları bunları kullanarak kabul ettiriyor. DAEŞ gibi bir belaya eylem yaptırarak Türkiye’ye sınır biçiyorlar. “Sen Müslümanlar’ın Arapların Kürtlerin yanında olamazsın, sistemin dediğini yapmak zorundasın” şeklinde ayar yapıyorlar. Hem Demirtaş hem de diğer siyasetçilerin, bu büyük aklın farkında olmaları gerekiyor. Bunu bilerek hareket etmeleri gerekiyor. Böyle olduğu zaman gerçek faili bulabiliriz ve en önemlisi, hepimizin besin kaynağı olan İslam medeniyetini bu şekilde terörize edilerek insanlığa düşman ediyorlar. Buna izin vermemeliyiz, İslam insanlığın vicdanıdır. Bu zalimler kendi suçlarını gaddarlıklarını, gölgelemek için İslam’ı terörize göstererek bu dinin mensuplarını kışkırtarak sistemlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Yoksa isimlerin önemi yok, hepsi aynı amacın oluşumu.

İlhami Işık/Yazar

SALDIRININ AMACI: “AK PARTİ KÜRTLERİ ÖLDÜRTÜYOR” ALGISI YARATMAK

Yaşanan olayları yorumlayabilmek için, okur-yazar, stratejist, analist olmak gerekmediğini belirten yazar İlhamı Işık da “Bu saldırının bir amacı var, o da “AK Parti iktidarı IŞİD eliyle Kürtleri öldürtüyor” algısını sağlamak. Böyle olunca bizlerin bu saldırıya karşı tepkimiz ve duruşumuz da berrak olmalıdır. Birileri Suruç’u seçerek, biliyorsunuz Suruç bir öksürük mesafesi kadar yakın Kobani’ye, aylardır IŞİD üzerinden, Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği algısı üzerinden ve Kobani’de yaşananlar üzerinden, Türkiye’nin iç dengelerinde AK Parti-IŞİD üzerinden bir seçimin sonlanması, bunlar toplandığı zaman görülüyor ki buna bir final katmak istemişler ve Kürtleri kin ve nefret üzerinden mobilize etmek istiyorlar. Öldürülen insanlar üzerinden bir kardeş kavgası çıkarmaya ve ülkeyi Suriye’ye çevirme çabası var.

SADECE KÜRTLERE DEĞİL TÜRKLERE DE SALDIRILDI

Demirtaş’ın açıklamalarıyla ilgili olarak da ise İlhami Işık, şunları kaydetti:

“Zaten amaçlanan bu ve açıklamanın da bu olacağı açıktı. Çünkü siz bu algıyı yarattığınız zaman, IŞİD’e “Gelin, insan öldürün” demiş oluyorsunuz. Bu propagandayı aylarca yaparsanız, bu IŞİD için bulunmaz bir katliam hazinesi olur. El birliğiyle IŞİD’e yol açtılar. Bu tuzağa düşmemek lazım. Düşenleri de bir anlamda uyarmak gerekiyor. Bu saldırı sadece Suruç’a değil, Türkiye’nin her yerine yapılmış bir saldırıdır. Sadece Kürtlere değil, Türklere de saldırıldı. Sünni’ye, Şii’ye hepimize yapılmış bir saldırıdır. Bu algıda baktığımız zaman, IŞİD ve ona benzer örgütlerin yapacağı katliamları engellemiş oluruz. Umarım bu sağduyuyla bakılır olaya ve IŞİD’in yıllardır ülkemize yönelik bütün hamleleri artık herkes tarafından görülür. Türkiye’ye yönelik düşmanlık görülür ve bunu Kürtlerde görür ve ona göre tedbirler alınır.”