`Saldırganlar arasında BDP`li yöneticiler de vardı`

Van`ın Edremit ilçesinde biri ağır iki HÜDA PAR üyesinin yaralandığı olayla ilgili İLKHA`ya konuşan görgü tanıkları, saldırganlar arasında BDP`li yöneticilerin de olduğunu söylediler.

VAN 21.03.2014 23:34:59 0
`Saldırganlar arasında BDP`li yöneticiler de vardı`
Tarih: 01.01.0001 00:00
 - Dün akşam saatlerinde Edremit TOKİ konutlarında broşür dağıtan HÜDA PAR üyelerine bıçaklı, sopalı ve taşlı saldırıda bulunan 30-40 kişilik BDP’li çetenin içinde BDP ilçe yöneticileri ile BDP’li meclis üyelerinin de olduğu ve yanlarında silahlı kişilerin de olduğu belirtildi.

BDP yandaşlarının saldırısında yaralanan HÜDA PAR gönüllüsü Zafer Yaren, parti üyesi Fikret Dayı ile görgü tanıklarından M. Şirin Yılmaz ve Salih Balka, olay anı ve sonrasında yaşanları anlattı.

Saldırının önceden planlandığına dikkat çeken HÜDA PAR üyeleri ve görgü tanıkları saldırgan grubun içerinde BDP ilçe yöneticileri ile BDP’li meclis üyelerinin de olduğunu ve saldırganların kaçtıkları anda üzerlerinde silah olduğunu da fark ettiklerini belirttiler.

Saldırı sonrasında kaydedilen görüntülerde ise saldırıya uğrayan Fikret Dayı’nın yaklaşık olarak yarım saat boyunca ambulans beklediği görülüyor. Çevredeki vatandaşların yardımıyla ilk müdahalesi olay yerinde yapılan Dayı ve Yaren, yarım saat sonra olay yerine gelen ambulansla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılıyor.

Sırtında bıçak darbesi, kafasında ise darp alan HÜDA PAR üyesi Fikret Dayı, her zaman olduğu gibi seçim çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, saldırganların kendilerini takip ettiğini ve bir anda saldırdıklarını ifade etti.

“Ellerinde kesici aletler, demir borular ve sopalar vardı”

Saldırı anını anlatan Dayı, “Her şey normal gidiyordu. Bunlar meğer pusuya yatmışlar 30-40 kişi, haberimiz yoktu. Bunları fark etmedik tam aracımıza bineceğimiz sırada daha kapılarımız açıkken birden bize saldırmaya başladılar ellerinde kesici aletler ve demir borular vardı. Biz kendimizi savunmaya çalıştık. Onlar bu sırada kafama demir parçasıyla vurdular. Gözlerimde bir kararma oldu daha sonra sırtımda bir sıcaklık hissettim. Arkadaşlar sağ olsun oradaki esnaf falan geldi. Binalarda inenler oldu. Kaçmaya başladılar. Gecenin karanlığından faydalanarak ortadan kayboldular.” dedi.

“Saldırılar planlı olarak yapılıyor”

Kendilerine yapılan saldırının önceden planlandığını ifade eden Dayı, “Küfür ya da slogan attıklarını görmedik birden üzerimize çullandılar. Belli ki önceden planlanmış bir saldırıdır. Bunlar pusuya yatmışlar. Bizler onları fark etseydik olay yerinden uzaklaşacaktık. Demek ki bunlar daha önceden planlarını kurup pusuya yatmışlar ki üzerimize saldırdılar.” diye konuştu.

“Sırtımdan ve karnımın sağ tarafında bıçak darbesi aldım”

Sırtında ve karnının sağ kısmında bıçak darbesi aldığını ifade eden parti gönüllüsü Zafer Yaren de Edremit Gençlik Kolları üyeleri ile birlikte broşür dağıttıklarını belirterek, “Her zamanki gibi Edremit TOKİ’de 2’şer gruplar halinde bloklara dağılarak broşür dağıtıyorduk. En son çıkacak olan arkadaşlarımızı bekledik. Arkadaşlarımızın gelmesiyle araçlarımıza yöneldik. İlk etapta 2-3 kişiyi gördüm. Yolun karşı tarafında ise yaklaşık 7-8 araç vardı. O araçlardan inenler oldu. Neye uğradığımız şaşırdık. Ben sırtımdan ve karnımın sağ tarafında bıçak darbesi aldım tabi sonradan fark ettim. Yaramın sıcak olmasından dolayı fark edemedim. Araçlara bindiğimiz sırada ellerinde sopalar, demir çubuklar ve bıçaklarla saldırdılar. Herhangi bir tartışma yaşanmadı. Direk bize saldırı yaptılar.” şeklinde anlattı.

“BDP’li grubun saldırısına uğradık”

Olayın görgü tanıklarından M. Şirin Yılmaz, parti broşürlerini dağıttıkları sırada kendilerine engel olmak isteyen BDP’li bir grubun saldırısına uğradıklarını belirterek, “Bizler ayrı ekipler halinde çalışıyorduk bizim ekibimize gelen BDP’li bir bayanla bir erkek bizden buradan gitmemizi istediler. Güya partinin bizi zorla çalıştırdığını söylediler bizler ise gönüllü olarak çalıştığımızı ifade ettik. Bir sıkıntı yaşanmasın diye oradan uzaklaşmaya çalıştığımız sırada olay yerinde bulunan 30-40 kişilik grup bir anda bize saldırdı. İki arkadaşımızı da bıçakladılar.” dedi.

“Saldırganlarda silah da vardı”

Olayın Parti broşürünü dağıttıktan sonra dönüş için hareketlendikleri sırada yaşandığını ifade eden Yılmaz olay anını şu şekilde anlattı:

“Broşür dağıtımından sonra dışarı çıktığımızda 4-5 kişiyi fark ettik ikinci binadan çıktığımızda 15-20 kişi olduklarını fark ettik. 3 binadan çıktığımızda ise bunların 30-40 kişiye kadar çoğaldıklarını gördük tabi bunların saldıracaklarını tahmin etmiyorduk. Ancak araçlarımıza bineceğimiz esnada silah sopa ve bıçaklarla saldırdılar. Herhangi bir ateşleme olayı olmadı ama kaçan saldırganların silahlı olduklarını fark ettik. Yalnız sopa ve silahlar bize saldırdılar.” şeklinde konuştu.

Kendilerine saldıran şahıslar arasında Edremit eş başkan adayının broşürlerini dağıtan şahısların da olduğunu söyleyen Yılmaz, söz konusu şahısların ellerinde BDP broşürleri de olduğunu sözlerine ekledi.

“Saldırganların arasında BDP’nin üst düzey yetkilileri, ilçe yöneticileri ile BDP’li meclis üyeleri de var”

Diğer bir görgü tanığı olan Salih Balka ise akşam saat 19.30 sıralarında Edremit ilçesi Yeni TOKİ konutlarında broşür dağıtmaya çalıştıklarını belirterek, “Bir grup BDP’li ve bilhassa BDP’de çalışan ve aralarında tanıdığımız kişilerinde olduğu bir grubun saldırına uğradık. İki arkadaşımız bıçaklandı. Olaydan 10-15 dakika önce bizim farklı bir grubumuz tehdit ederek, burada broşür dağıtmamaları ve bu partiden çalışmamalarını söyleyip tehdit etmişler. Bir anda kendimizi saldırının ortasında bulduk. 30-40 kişilik bir grupla birlikte bize saldırdılar.

İçlerinde BDP’nin üst düzey yetkilileri, ilçe yöneticileri ile BDP’li meclis üyeleri de vardı. BDP’den faal durumda olan insanlar da var. Bunlar orada olduğumuzun bilgisini alarak bize tuzak kurdular. Bıçaklar ve sopalarla saldırdılar. Ayrıca yanlarında silah da getirdiklerini gören arkadaşlar olmuş. Kaçarken silahlarını fark eden tanıklar da var.” diye konuştu.

Öte yandan bıçaklanan HÜDA PAR üyelerine ölümcül darbeler vurduğu gözlenirken saldırgan çete içerinde kaçan iki kişi de silah olduğu ancak halkın olay yerine erken gelmesiyle kullanmaya fırsat bulmadıkları kaydedildi.

Saldırganlar hakkında suç duyurunda bulunan HÜDA PAR üyeleri, saldırganlar arasında tanıdıkları kişiler olduğuna da dikkat çekti. (Murat Dalgın-İLKHA)