Said Nursi'nin Eğitim Modeli 'Medresetüzzehra' Sempozyumda Ele Alınacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 12-14 Ekim tarihleri arasında 'Medresetüzzehra Sempozyumu' düzenlenecek.

VAN 5.10.2012 21:14:23 0
Said Nursi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 12-14 Ekim tarihleri arasında 'Medresetüzzehra Sempozyumu' düzenlenecek. Sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından bilim adamlarının katılacağı sempozyumda, Bediüzzaman Said Nursi'nin hayata geçirmek istediği, 'Medresetüzzehra' eğitim modeli ele alınacak.

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı, Van'da, Medresetüzzehra Sempozyumu': 'Said Nursi Eğitim Felsefesi' adlı bir sempozyum düzenleyecek. 12-14 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan sempozyumda Bediüzzaman Said Nursi'nin eğitim felsefesi ele alınacak. Sempozyumla ilgili düzenleme kurulu tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, yaşanılan küresel çağda 'digital kuşakların' ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek şu bilgilere yer verildi: "Bu modelin sahibi Bediüzzaman Said Nursi'dir. 100 yıldan bu yana arayışında olduğumuz, hedefleriyle evrensel düşünceyi, amaçlarıyla yerelliği, bize özgü düşünceyi yansıtan eğitim modeli, tam burada yani Türkiye'de kendisine ulaşılmayı bekliyor. İşte bu model, bundan tam 100 yıl önce Van'da konuşulan ve İstanbul'da yankılanan yeni bir eğitim modeliydi. Bu sade ve anlaşılır eğitim modelinin sahibi Bediüzzaman Said Nursi'ydi." denildi.

Açıklamada ayrıca şu görüşlerde ifade edildi: "Mektep merkezli modernleşme anlayışı karşısında, mektebi reddetmeden medreseyi ayağa kaldıran, ikisini de tekkenin irfanıyla buluşturan bu model, aslında yerli bir modernitenin nasıl üretilebileceğinin müşahhas bir beyanıydı. Şöyle diyordu Said Nursi: "Aklın nuru fünun-u medeniye (Medeniyeti meydana getiren fen bilimleri), kalbin ziyası ulum-u diniyedir (dini ilimlerdir). Bu ikisi birlikte okutulduğunda hakikat (bireysel ve toplumsal, evrensel yasalara ve psiko-sosyal gerçeklere uygunluk) tecelli eder. Ayrıştırıldığında birinden inkar diğerinden taassup çıkar." Bediüzzaman Said Nursi bu modeli bir deneme okulu olarak "Medresetüzzehra" (Zehra Okulu) adını verdiği ve merkezi Van'da, iki şubesi de Bitlis ve Diyarbakır'da olmak üzere açmak istedi. Ömrünü insanlığa ve özellikle bu vatandaki insanların mutluluğuna ve gelişmişliğine adayan Bediüzzaman Said Nursi'nin söz konusu Medresetüz-zehra okulu bağlamında eğitim felsefesini müzakere etmek için; Van Valiliği, 100.Yıl Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliği ile Van'da bir sempozyum düzenlemiş bulunmaktayız."

Açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Ak Parti Sözcüsü Doç. Dr. Hüseyin Çelik'in yapması planlanan sempozyuma Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Prof. Dr. Mazhar Dağlı, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr Ekrem Manisalı, Prof. Dr. Gürbüz Aksoy Hazim Nazim Fadıl, Prof. Dr. Peyami Battal ve daha çok sayıdaki bilim adamının katılması bekleniyor.