Şahin: Yerel esnafla dayanışmak lazım

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, pandemi nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirterek, normalleşme sağlanana dek yerel esnafla dayanışmak gerektiğini söyledi.

VAN 15.02.2021 09:29:28 0
Şahin: Yerel esnafla dayanışmak lazım
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, pandemi sürecinde Van’da esnafın karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekti. 
Esnaf alışverişinde işlerin durma noktasında olduğunu belirten Şahin, “Pandemi ile birlikte işlerin durma noktasına geldiğini görmekteyiz. Sektörel bazda düşündüğümüzde bir çok sektör sıkıntılı fakat en sıkıntılı olan sektörün hizmet işletmeleri olduğu görülmektedir.” dedi. 

KAPANMA RİSKİ 

Alışverişin uzun süreli durağanlık yaşadığı durumlarda kapanma risklerinin arttığına işaret eden Şahin, “Van’ın işletmeleri de genelde küçük ölçekli işletmeler. Sermayeleri sınırlı olan bu tür işletmeler bitme noktasına geldiklerinde tamamen kapanırlar ve kapanan işletmeler ilimizin ekonomisini negatif yönünde etkiler” diye konuştu.

YEREL ESNAFLA DAYANIŞMA

Alışverişin yerel esnafla yapılamasının bu dönemde düşünülebilecek en iyi önlemlerden biri olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:
“Pandemi kısıtlamaları devam edeceğe benziyor. Sağlık sorunu en önemli sorun fakat yaşam için ekonomi de önemli. Birey olarak hepimiz sorumlu davranarak işletmelerin bilinçli bir sorumluk içinde açılmasını sağlamalıyız. Kentin ekonomisini yerel esnaf dayanışması halinde kampanya yapabilirsek bir nebze katkı sağlayabiliriz.”

SINIR KAPISI ETKİSİ

Kapıköy sınır kapısının da Van ekonomisi üzerinde önemli bir etkisin olduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:
“Yaklaşık bir yıldır kapalı olan sınır kapısı ilimizle İran arasındaki ticaret ilişkilerini etkilemiştir. Sınır kapısının giriş çıkışlara kapanışı tamamen Covid-19’la alakalı, fakat sınır ticareti ile ilgili ticari işlemler devam etmektedir. Covid-19 kontrol altına alınabilecek düzeye gelebilirse o zaman kapının açılması sağlıklı olur. Kapıköy sınır kapısı ilimiz için önemli ticaret kaynağı, İran’dan gelenlerin girişlerini teste tabi tutarak yapabilirsek belki çözümlerden biri olabilir.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi