Şahin: Mesleğimiz alarm veriyor

Van Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası(SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, meslek yasalarının kabul edilişinin 26. yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Şahin, meslekte yaşanılan sorunların artık çözülmesi gerektiğine vu

VAN 15.06.2015 10:19:44 0
Şahin: Mesleğimiz alarm veriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Şahin; "13 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile muhasebe ve denetim mesleği yasal statüsüne kavuştu. 26 yıllık yasal statüsüne rağmen muhasebe ve denetim mesleği, ülkemizde yüzyılı aşkın bir geçmişe sahip bulunuyor." diye konuştu..

Muhasebe ve denetim mesleğinin yasal statüye kavuşmasının yıldönümü dolayısı ile SMMMO Başkanı Şahin, açıklamalarda bulundu.
SMMMO Başkanı Şahin; "1989 yılında çeşitli kesimlerin engellemelerini kırmak amacıyla 'göç yolda düzelir' mantığı ile kabul edilen, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Kanunu'nun önemli eksiklik ve sıkıntıları bulunmaktadır. Günümüz koşullarını kavramaktan uzak olan düzenleme, içinde barındırdığı anti demokratik hükümleri ile de mesleğin gelişmesini engelleyerek önünde önemli sorun ve sıkıntılara sebep olmaktadır. Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan, muhasebe ve denetim mesleğinin, yetki ve sorumluluğun dengeli dağıtıldığı bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Yıllardır biriken ve çözülmeyen sorunlar nedeniyle meslek mensupları sabırlarının sonuna geldi. 26 yıllık bir geçmişe sahip olan mesleğimiz, hazine ile mükellef arasında köprü görevi görmektedir. Ancak, sorun ve sıkıntıları çözülemeyen, üzerindeki yük sürekli artan bu köprü, maalesef artık alarm vermektedir. Muhasebe, finansal raporlama ve denetim, işletmelerin ve doğal olarak ülke ekonomilerinin gelişiminde önemli fonksiyonlar üstlenmektedir. Sağlıklı ve güvenilir finansal raporlama, sağlıklı bir ekonominin temel taşlarından biridir. Uluslararası gelişmelerle birlikte muhasebe ve denetim mesleği, kamu maliyesinin güçlenmesine katkı koymanın yanı sıra, işletmelerimizin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlenmektedir.TÜRMOB yılardır, mesleki çıkarları ön plana almak yerine, ülke çıkarlarını gözeterek taleplerini belirlemektedir. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin daha da iyileşmesi içindir, işletmelerimizi geliştirmek içindir, yani ülkemiz içindir. Muhasebe ve denetim mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir. Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Hazırladığımız çözüm raporlarının tozlu raflara terk edilmeden, hassasiyetle üzerinde durulmasını istiyoruz. Günümüz koşullarını kavrayan, mesleğin gelişiminin önünü açan, anti demokratik hükümlerinden arındırılmış bir meslek yasasını talep ediyoruz" dedi.

/ Haber MerkeziKaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -