Şahin: İkinci bir şans yok!

Van’da, mücbir sebepten dolayı ertelenen vergi borçlarını zamanında ödemediği için cezaya girenler için 31 Ağustos’a kadar yeni bir imkân tanındığını hatırlatan Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı

VAN 17.07.2018 10:15:09 0
Şahin: İkinci bir şans yok!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van’da, 2011 yılında, biri Ekim’de, diğeri de Kasım’da meydana gelen iki büyük deprem ardından Maliye Bakanlığı, “mücbir sebepten” mükelleflerin vergi borçlarını erteledi.
Erteleme, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle sonlandırılarak, vergi borçlarının 60 ay, 30 taksit şeklinde ödenmesi kararlaştırıldı.  
Taksitli ödeme şartları arasında “ilk taksit” zorunluluğu yer aldığı için ilk taksitini zamanında ödemeyen çok sayıda mükellefin dosyası cezaya girdi.
Bakanlık tarafından, bu durumda olanlar için yeni bir taslak hazırlandı ve 31.08.2018 tarihine kadar süre tanınarak ikinci bir şans verildi.
Bu süre içinde ilk ve sonrasındaki taksitlerini ödeyenler, 30 taksitli yapılandırmadan yararlanabilecekler. 

 

“FIRSATI KAÇIRMASINLAR!”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, esnafların, mücbir sebepten dolayı ertelenen vergilerini taksitlendirmeden yararlanarak ödemeleri için 31 Ağustos tarihini aşmamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Van’da çok sayıda cezaya giren esnaf bulunduğunu ifade eden Şahin, “Cezaya giren çok sayıda esnaf var. Bunlar esnaf odalarında mevcut. 31 Ağustos tarihine dikkat etsinler. Bu fırsatı mutlaka değerlendirsinler, ikinci bir şans tanınmayacak. Tabi bunların faizi yok, o günkü para ne ise o ödeniyor.” dedi. 

 

İLK TAKSİT ÖDENMEZSE NE OLUR?
Mücbir sebepten dolayı Maliye Bakanlığı tarafından ötelenen bütün beyanlar ve bildirimler 1 Mayıs 2017’de bitirildi. Biriken borçların 60 ayda 30 taksit şeklinde ödenmesi karara bağlandı. 2018 yılı Ocak ayında da ödemeler başladı.  Hazırlanan kanun taslağına ayrıca, şöyle bir ifade eklendi:  ‘İlk taksit mecburidir’. Yani mükellef ilk taksiti mecburen yatıracak, eğer yatırmazsa, 30 taksit bozulacak ve vergi borçlarını bir defada ödeyecek. 31 Ağustos 2018 tarihinden itibaren de, söz konusu borca gecikme zammı işlenecek. 

 

31 TEMMUZ’A DA DİKKAT ÇEKTİ
Van’ın özel durumundan dolayı vergi mükelleflerinin dikkat etmesi gereken tarihlerden birinin de 31 Temmuz tarihi olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:
“Van’da vergi borcu bulunanların dikkat etmesi gereken bir diğer tarih de, 31 Temmuz 2018 tarihidir. Tabi bu Türkiye geneli için de geçerlidir. Vergi borçları 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ertelenmiştir. Van esnafı hem bu borcunu, hem de mücbir sebepten dolayı ertelenen ve taksitlere bölünen borcunu ödemek zorunda. Bu her iki tarih, Van esnafının dikkat etmesi gereken iki önemli tarihtir.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi