‘Sahil bandı, eskisinden de güzel olacak’

2019 yılının Mart ayında, beklenmedik bir anda, iş makinalarının kullanacağı yola çevrilen, halkın kullanımına ise kapatılan İskele Feribot Parkı ve Sahil Kordonunun, bu yılın sonuna kadar yeniden düzenlenerek halkın hizmetine sunulaca

VAN 17.08.2020 10:42:29 0
‘Sahil bandı, eskisinden de güzel olacak’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından, gar alanının genişletilmesi, kullanışlı hale getirilmesi, manevra alanının oluşturulması, ikinci feribotun yanaşabileceği hat yapılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonrası, İskele’deki park ve yürüyüş alanının kullanılamaz hale gelmesi, Van genelinde tepki toplamıştı. Oluşan kamuoyu isteğinin ardından Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de devreye girmiş ve feribot parkı ve sahil kordonunun yeniden yapılması yönünde talepte bulunmuştu. Van’a gelen TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, Vali Bilmez ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak; “Feribot İskelesini yeniden düzenleyerek halkımızın hizmetine açacağız. Eskisinden daha güzel olacak” dedi. Vali Mehmet Emin Bilmez de, TCDD’nin Van’dan yükselen sese kulak vermesinden dolayı teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, geldiği Van’da Vali Mehmet Emin Bilmez ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçti ve İskele Feribot Parkı ve yürüyüş yolu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Valilik önündeki bahçede basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Mehmet Emin Bilmez ve TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, ardından basın mensupları ile birlikte İskele sahil bandına giderek, incelemelerde bulundu.

“BU YILIN SONUNDA YÜRÜYÜŞ YOLUNU TEKRAR SİZLERE HEDİYE EDECEĞİZ”

Valilik bahçesinde, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, “Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda yapmış olduğumuz çalışmayla ilgili bilgilendirme yapmak istedik” dedi.

Bu yılın sonuna doğru sahil bandını yeniden Vanlılara hediye edeceklerini ifade eden Fleek, şöyle konuştu; “Yaptığımız inşaat için çalışan araçların gidip gelişi bitince, tekrar sahil yolundaki yürüyüş yolunu yapacağız. Bu kez feribotun yanaştığı yere kadar inilemeyecek. Belki 70 metre civarını güvenlik amacıyla çevireceğiz, geri kalan kısmını tekrar sahil yolu şeklinde yapıp eski şeklinden daha güzel olacak şekilde, banklarıyla, oturma yerleriyle, yeşilliğiyle, yürüyüş yolunu tutabildiğimiz kadar geniş tutarak halkımızın hizmetine sunacağız. Sırf bu yürüyüş yolu için projemizi revize ettik. Rayları kaydırdık. Yürüyüş yolu bırakmak için, makaslarla oynadık, projede revizyona gittik. İnşallah tatmin edecek kadar bir yürüyüş yolu yapacağız. Van İskele sol hat yollarının yenilenmesi ihalesini 9 Mart 2020’de yaptık. Kararnamelere de uygun olarak, müteahhit firma, bir müddet COVİD 19’dan dolayı iş durdurma talep etti. Eleman bulamadığından, belli bir süre ekipman sağlayamadığından bir miktar iş durdu, daha sonra 17 Haziran 2020’de yeniden işe başlandı. Normal süremiz 2020 yılı Kasım ayı. Kasım ayında yolumuzu attıktan hemen sonra biz devamında bahsettiğimiz yürüyüş yolunun düzenlemesini yapacağız. Kamyonlar, araçlar, büyük araçlar oradan geçtiği için, buradaki işlerimiz belli ölçüde tamamlamadan yürüyüş yolunu yapamıyoruz. Ama bu yılsonuna kadar Allah nasip ederse o yürüyüş yolunu tekrar Van halkına hediye edeceğiz.”

İSKELE’DE NELER YAPILIYOR?

İskele’de ne tür bir çalışmanın yapıldığını da detaylarıyla anlatan Bölge Müdürü Felek, “2 adet feribotumuz var. Birisi 1.5 yıldır, birisi de 3.5 yıla yakındır çalışan, yeni yaptırılan 2 adet 50 vagonluk feribotumuz var. Bu 50 vagonluk feribotlarla, Türkiye’nin her yerinden Van ve İran’a gelen yükleri taşıyoruz. Biliyorsunuz demiryolu Tatvan ile Van arasında yok. Buradan feribottan indirerek Van’dan İran’a ve Van’a gelen yükleri taşıyoruz. Bu iki feribotumuzdan biri daha önceden yapıldı, sağ hat dediğimiz yeri bitirdik, bu feribot orada çalışıyor şuanda. Bir de sol hat var. Yani ikinci feribotun yanaşacağı diğer bir hat var. Onun yollarını yapıyoruz. Yani ikinci feribot yanaştığı zaman onun içindeki vagonları indirebileceğimiz demiryolunu yapıyoruz şuanda. Orada yaptığımız inşaat bu. Manevra yolumuz yoktu. Ayrıca 3 adet vagon bekletebileceğimiz, manevra yapabileceğimiz yol yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken orada kafeleri de boşaltıyoruz. Ama kiracılarla ilgili bazı sıkıntılar oldu. Sözleşmemizde olmasına rağmen kiracılar çıkmak istemedi, onlarla mahkemelik olduk, mahkemeler biraz süreç aldı. Henüz devam eden mahkemeler var. Bu süreçte hemşehrilerimiz de bir serzenişte bulundu, ‘yıktılar niye başlamadılar’ diye. Ama bunların bir yasal süreci var, onlar beklendiği için böyle oldu” diye konuştu.

“ARAÇLARIN GEÇECEĞİ YOL YOKTU, MECBUREN YÜRÜYÜŞ YOLUNU KULLANDIK”

İskele’ye feribotlar için yeni hat yapmak durumunda olduklarını, burada çalışacak olan ağır iş makinalarının geçişi için de mecburen yürüyüş yolunu kullandıklarını, başka alternatifleri olmadığını anlatan TCDD 5. Bölge Müdürü Felek, şunları söyledi; “Feribotun yanaşacağı iskelenin bir beton yapısı var. Oranın büyük bir beton yapısı var ve göl tarafı doldurularak yapıldı. Orası yapılırken vinç, büyük ekskavatörler kullanıldı. Bu araçların, çalışma yapılacak alana gidebileceği başka bir yol yoktu. Mecburen yürüyüş yolu tarafından bunların gidip gelmesi gerekiyordu. Bundan dolayı orası araçların yolu olarak kullanmak durumunda kalındı. Zaten burasını yol olarak kullandığımız için de Tuşba Belediyesi’ne şuanda 15 Temmuz Parkı olarak kullanılan alanı verdik. Orada park yapıldı. Vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyoruz; hakikaten ihmal edilen bir şey yok. Yapmamız gereken bir işimiz var.”

“PANDEMİ SÜRECİNDE YÜK TAŞIMACILIĞIMIZ 2 KATINA ÇIKTI”

Pandemi sürecinde trenle yük taşımacılığının 2 katına çıktığını ve talebe yetişmekte güçlük çektiklerini belirten Bölge Müdürü Felek, “Pandemi sürecinde İran’la karayolu kapısı kapandıktan sonra demiryolu ile İran’a yük taşımacılığımız iki katına çıktı. Kapasitemizi çok artırmak durumunda kaldık. Yoğun bir şekilde yük talebi var. Sadece bizim ülkemizden değil, başka ülkelerden gelip bizim ülkemizden demiryoluyla İran’a giden yükler oldu. Bizim yüklerimiz arasında muz var, karpuz var, bunların taşımacılığında müthiş bir yoğunluk oldu. Öyle oldu ki gıda taşımacılığından dolayı kendi yükümüzü taşıyamadık. Bizim işimiz çok çok arttı. Dolayısıyla iki feribotumuz birden çalışmasına rağmen yetiştiremedik. Zor bir süreçti. Demiryollarının Türkiye’deki taşıma payı yüzde 3,5 – 4 civarlarında. Bizim hedefimiz bunu yüzde 10’a çıkarmak. Bir tane feribotun İskeleye yanaşmasıyla biz bu hedefi gerçekleştiremeyiz. Bütün hazırlığımız pandemi sürecinde olduğu gibi bundan sonra da taşımacılıktaki payımızı arttırmak. Kendi demiryollarımıza ait olan arazilerde yine ileriye dönük hazırlıklar yapıyoruz. Bütün amacımız bu, kimseye zarar vermek değil. Kiracılarımız da zarar görsün istemeyiz, böyle bir şey yok. Bunun böyle bilinmesini rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KUZEY DEMİRYOLU DİYE BİR PROJE GÜNDEMİMİZE HİÇ GELMEDİ”

Ara ara Van gündemine gelen Kuzey Demiryolu ile ilgili konuya da açıklık getiren TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, böyle bir çalışmanın veya projenin, bugüne kadar gündemlerine gelmediğini de açık bir şekilde dile getirdi.

VALİ BİLMEZ: “İRAN’IN DIŞARIYA AÇILAN PENCERESİ KAPIKÖY OLDU”

Bölge Müdürü Felek’ten sonra Vali Mehmet Emin Bilmez de, kısa bir değerlendirme yaptı. Vali Bilmez, karayolunun kapanmasının ardından demiryolu ulaşımının öneminin daha da arttığını belirterek, şöyle konuştu; “Özellikle İran’a batının uyguladığı ambargo sebebiyle İran’ın dışarıya açılan penceresi Kapıköy demiryolu oldu. İhracat ve ithalatın büyük bir kısmı demiryoluna kaydı. Eskiden Gürbulak’tan, Esendere’den tırlarla giden yükler, demiryoluyla gidiyor. Şuan görünen bizim ülkemizin de, İran’ın da yük taşımacılığında Kapıköy demiryoluna ağırlık verdiği. Bunun kapasitesini nasıl geliştirebiliriz? Mersin limanındaki malzemeleri buraya nasıl taşıyabiliriz? Buradan Tahran’a nasıl gidebilir? Hem Ticaret Bakanlığı hem Ulaştırma Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı bunu gündemine almış durumda. İnşallah et kemiğe bürününce, bir ileri noktaya gelince bunu o zaman kamuoyuyla paylaşırız. İran, uzun bir süre bizi Kapıköy’de oyaladı, transit yol ile ilgili de Hoy Razi arasındaki yolu onlar yapacaktı, biz de Saray - Van arasındaki yolu. Biz yolu bitirdik, açtık, kapıyı bitirdik ama onlar oyalıyorlardı. Şimdi öğrendim ki, onlar da bizim modeli almışlar, kapıyı özelleştirmişler. Öğrendiğime göre kapıyı da yolu da aynı firmaya vermişler. ‘Tır buradan geçemez’ diyen İran, şimdi tırların bir an önce Van’a gelmesi, bizim tırların da oraya transit geçebilmesi için çalışıyor. Onlar da dünyaya açılan pencerelerinin Türkiye olduğunu, hatta belki de zor günlerinde yanlarında sadece Türkiye’nin olduğunu daha iyi anladılar. İşin doğrusu şuana kadar İran ipe un seriyordu ama şimdi bir hızlanma var, hem de umduğumuzdan daha hızlı. Günlük azami İran’a gönderebildiğimiz vagon sayısı 75, İran’dan da aldığımız 75, toplam 150 vagon. Onun için İran da yükü tamamen demiryoluna kaydırmak istiyor, biz de kentimizi buna hazırlamaya çalışırsak iyi bir ivme yakalarız, ekonomimize, bölgemizin ticaretine büyük bir katkı sağlamış oluruz…”

ÇALIŞMALAR YERİNDE İNCELENDİ

Valilik bahçesindeki açıklamaların ardından Vali Bilmez ve TCDD 5. Bölge Müdürü Felek, basın mensupları ile birlikte İskele sahil bandına geçti. 

Alanda, TCDD 5. Bölge Müdürü Felek’ten çalışmalara ve projeye ilişkin bilgi alan Vali Mehmet Emin Bilmez, TCDD’nin, Van’dan yükselen sese cevap verdiğini belirterek, teşekkür etti. Vali Bilmez, “Sağ olsunlar, Van’dan yükselen sese, talebe kulak verdiler. Buradaki park ve yürüyüş yolu ile ilgili bir kamuoyu oluştu. Kamuoyunun bu beklentisi, talebi de karşılık buldu. Bundan dolayı da projede bir değişiklik yapılarak, park yapımı yeniden projelendirildi. Bundan dolayı mutluyuz.” dedi. 

Bölge Müdürü Felek, çalışmalara ilişkin alanda yaptığı bilgilendirmenin ardından, proje görsellerini de Vali Bilmez’e sunarak, yapılacak olan çalışmaların kente hayırlı olmasını diledi. Haber: M.Selim Kurt / Umut Tarhan

(Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi