Sağlıkçılar, 'Güvenimizi kaybediyoruz' dedi ve çağrı yaptı; 'Barıştan yana tarafız'

Bölgede yaşanan olaylarda son bir hafta içinde üç sağlık çalışanı yaşamını yitirirken, ortak bir basın açıklaması yapan Van Hakkâri Tabip Odası, Van Hakkâri Bitlis Eczacı Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, y

VAN 2.09.2015 19:26:18 0
Sağlıkçılar,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Urfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve 33 gencin ölümüyle sonuçlanan patlama ardından bölgede tırmanma eğilimine giren olaylar hızından bir şey kaybetmezken, son bir hafta içinde de sağlık memuru Eyüp Ergen, Eczacı Yunus Koçak ve Dr. Abdullah Biroğul, saldırılarda yaşamını yitirdi.
OLAYLAR SAĞLIKÇILARI HAREKETE GEÇİRDİ

Sağlıkçılara yönelik bu olaylar ise, Van'daki sağlık kuruluşlarını harekete geçirdi. Dün Bölge Hastanesi önünde bir araya gelen Van Hakkâri Tabip Odası, Van Hakkâri Bitlis Eczacı Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, yaşananlara ortak yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

"SAVAŞIN TARAFI DEĞİLİZ, OLAMAYIZ!"

Üç sağlık kuruluşu adına açıklama yapan Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç, duyarlılık gösterilmediği için olayların giderek çığırından çıktığına dikkat çekerek, "Son bir ay içinde, aniden toplum olarak kendimizi içinde bulduğumuz ve her geçen gün daha da derinleşerek tüm toplumu içine alan şiddet - çatışma ve savaş sarmalı daha da derinleşmekte, ülkenin her köşesini bir yangın yerine çevirmiş ve içinden çıkılmaz bir duruma sokmuştur." dedi.

Sağlıkçıların kimsenin savaşının tarafı olamayacağına vurgu yapan Koç, şöyle devam etti:

"Biz sağlık çalışanları hastanelerde, eczanelerde alışık olduğumuz basit adi şiddet olaylarının daha korkunç örneklerini her gün daha dramatik ve daha sistematik bir şekilde yaşamaya başladık. Son bir hafta içerisinde sağlık memuru Eyüp Ergen, Eczacı Yunus Koçak ve en son olarak Doktor Abdullah Biroğul, 7 Haziran seçimlerinde sonra ortaya çıkan anlamsız ve kirli savaşın kurbanı oldular. Acımız derin ve tarif edilemez boyutlardadır. Tüm sevdiklerine ve tüm sağlık çalışanlarına sabırlar diliyoruz. Bu savaşın hiçbir tarafı olmayan biz sağlık çalışanları olarak bugüne kadar, temel görevlerimiz olan insanı yaşatmak, sağlık hizmeti sunmak, insanlara yardım eli uzatmak ve hayat kurtarmak dışında bir şey yapmadık ve bundan sonra da yapmayacağız."

"GÜVENİMİZİ KAYBEDİYORUZ!"

Sadece hayat kurtarmaya kendilerini adayan bir meslekten geldiklerini, ancak yaşanan olaylar nedeniyle giderek güvenlerini kaybettiklerini ifade eden Op. Dr. Koç, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Daha dün 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutladığımız bir ortamda yaşanan bu elim ve talihsiz olaylar, sağlık çalışanlarında büyük umutsuzluk, mutsuzluk ve geleceğe olan güvenimizde ciddi sarsılmalara yol açmıştır. Üzülerek belirtmeliyiz ki, seçim endeksli olduğunu düşündüğümüz bu savaşın ve çatışmaların bir an önce son bulmasını umut ediyoruz. Aksi halde çığırından çıkan çatışma ve savaş ortamının gün be gün ülkemizi ve bölgemizi, Suriyelileştirme ve Iraklaştırmaya adım adım götürdüğünü kaygı ile izlemekteyiz. Buna dur demenin temel vatandaşlık görevimiz olduğunun bilincindeyiz ve onun için buradayız."

"BARIŞ KARARI sALINABİLİR"

Çatışan tarafların "savaş kararı aldıkları gibi barış kararını da alabileceğine" inandıklarını belirten Koç, şunları kaydetti:

"Bu ülkede bir an önce farklılıklarımızla, bir arada kardeşçe ve barış içinde yaşamayı becerebilecek çözümler aramalıyız. Barışa ve kardeşliğe olan inancımızı yitirmemeliyiz. Bunun için taraf olmalıyız ve biz sağlık çalışanları olarak barıştan yana taraf olduğumuzu her koşulda vurgulamaya devam edeceğiz. Dün nasıl aniden bir savaş kararı verilmişse, bu kararın değiştirilebilineceğini ve yeniden barış kararı verilebileceğini geçmiş yaşanış olan tecrübelerimizden dolayı çok iyi biliyoruz. Yine son 30 yılda yaşanan kirli savaşın tecrübelerinden biliyoruz ki, savaşın kazananı olmaz ve kaybeden her zaman masumlar ve tüm toplum kesimleridir. Biz sağlık çalışanları olarak daha fazla insanımızın canının yanmadan bu saldırıların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Ve bizler, sağlıkçılar olarak ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı her koşul ve zamanda savunmaya devam edeceğiz. Ülkemizi yönetenleri aklı selime davet ediyor, halkın her kesiminin temel isteği olan barışın hakim olacağı bir ortamın sağlanmasını umut ediyor ve savaşın tarafları olanlara 'barış hemen şimdi!'diyoruz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı