Sağlık Müdürü Yanmaz, obezite ve diyabete dikkat çekti

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, obezite, diyabet ve metabolik hastalıklara dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yanmaz, diyabetin önlenmesi ve erken tanı konmasının önemine işaret etti.

VAN 11.11.2016 19:25:51 0
Sağlık Müdürü Yanmaz, obezite ve diyabete dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Türkiye Diyabet Programı ile diyabetin önlenmesi ve erken tanı konması, diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisi, çocukluk çağı diyabet bakım ve tedavisi ile diyabetin etkin izlenmesi ve değerlendirmesinin hedeflendiği açıklandı.

   Van İl Sağlık Müdürlüğü 14 Kasım Diyabet haftası nedeniyle bir bildiri yayınladı.

   Bildiride, diyabet veya halk arasındaki adı ile şeker hastalığının sıklığı gittikçe artan ve prevalansı %13,7’ye ulaşan bir hastalık olduğu belirtilerek, “Bu hastalık, uzun soluklu etkin bir müdahale gerektiren, kontrol altına alınmadığı zaman kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde neden olduğu yapısal değişiklikler nedeniyle ek hastalıklara ve mortaliteye (ölüme) yol açabilen kronik bir hastalıktır” denildi.

    Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz ise, diyabetin önlenmesi ve erken tanı konması, diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisinin, çocukluk çağı diyabet bakım ve tedavisi ile diyabetin etkin izlenmesi ve değerlendirmesinin hedeflendiğini söyleyerek, “Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Diyabetle mücadele için; sağlıklı beslenme, hareketli hayatı teşvik, tütün, alkol ve madde bağımlılığının önlenmesini içeren “sağlıklı yaşam” kavramı stratejik öneme sahiptir.  Kontrol altına alınmadığında kalp hastalıklarından böbrek tahribatına kadar başka birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. İki tipi var. Tip 1 ve Tip 2 diyabet. Tip 1 diyabetli kişilerde yeterli insülin üretimi yoktur ya da çok azdır. Tip 1 diyabeti olan bireyler için insülin yaşam için elzem olan, vazgeçilmez bir ilaçtır. Diyabetli kişilerin yüzde 5-10’u Tip 1 diyabetliler oluşturur. Tip 2 diyabetli kişiler insüin üretir fakat üretilen insülin hedef dokularda etkili olarak kullanamazlar. Diyabetli kişilerin yüzde 90’ı tip 2 diyabetine sahiptir. Diyabeti olmayan birinin kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir” dedi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi