SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN O İDDİALARA CEVAP

Özel bir TV kanalında sağlık müdürlüğü hakkında söylenen sözlere karşı Van sağlık müdürlüğünden açıklama yapıldı

VAN 11.02.2022 15:13:09 0
SAĞLIK  MÜDÜRLÜĞÜNDEN O İDDİALARA CEVAP
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ulusal yayın yapan Tivi 6 TV kanalında Kerim AKBAŞ isimli şahsın sunduğu “Haber Avcısı” adlı programda Ekrem OĞUZ adlı şahıs tarafından kurumumuza ve Destek Hizmetleri Başkanı olarak kurumumuzda görev yapan Şahabettin IŞIK’a yönelik mesnetsiz, haksız, iftira ve hakaret içeren iddialarda ve söylemlerde bulunması ile alakalı olarak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

İlimiz genelinde faaliyet gösteren Müdürlüğümüze bağlı sağlık tesislerimizin kışlık yakacak kömür ve odun alımları kurumumuz tarafından EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden yayınlanmakta, tüm vatandaşlarımızın rahatlıkla erişebileceği şekilde ve E-İhale yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Yapılan ihaleler sonucunda sözleşme imzalanan yüklenicilerin kömürlerinden numuneler alınıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün Katı Yakıt Numune Alma ve Analiz Genelgesi doğrultusunda numune alınarak yetkilendirilmiş bağımsız uluslararası gözetim firmaları tarafından fiziksel ve kimyasal analiz işlemleri yapılmaktadır. Yüklenici firmadan alınan numuneler üzerinde yapılan analiz sonucunda teknik şartnamede belirtilen kriterlere uygun olmayan kömürler yükleniciye iade edilmiş ve uygun özelliklerde kömür talep edilmiştir. Ancak yüklenici firma uygun özellikte kömür teslimatı gerçekleştirmemiş ve sağlık kurumlarımızca verilen siparişleri karşılamamıştır.  İhale mevzuatı ve kanuni yükümlülükler uyarınca yükleniciye ihtarname çekilmiş ve yasal işlem başlatılmıştır. Yüklenici firma hakkında başlatılan yasal işlemler sonucunda Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından firma hakkında kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı alınmış ve kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilmiş olup bu karar 12.01.2022 tarihli ve 31717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yukarda açıklanan nedenlerle sağlık tesislerimizin yakacak ihtiyacını karşılamak amacıyla idaremizce 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu 21. Maddesi’nin b) bendi Pazarlık Usulü ile 27/12/2021 tarihinde ihale gerçekleştirilmiştir. Yapılan ihaleye işin önemi gözetilerek ilimizde faaliyet gösteren 9 firma davet edilmiş olup 6 firma teklif vermiştir. Sağlık tesislerimizde ısınma kaynaklı problemlerin yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmış ve şeffaflık ilkesine bağlı olarak yeniden alım yapılmıştır.

Dolayısıyla İdaremizce usule ve hukuka uygun olarak ihale işlemleri gerçekleştirilmesine rağmen, yüklenici firmanın yükümlülüklerini eksik ve ayıplı olarak yerine getirdiğinden bahisle, firma hakkında sözleşme ve mevzuat uyarınca tesis edilen işlemlerden dolayı, idaremizi ve başta Müdürlüğümüz Destek Hizmetleri Başkanı Şahabettin IŞIK ve ihale sürecinde yer alan diğer personelleri zan altında bırakacak şekilde, TİVİ 6 adlı televizyon kanalında yayınlanan Haber Avcısı isimli programda dile getirilen hususlar tamamen asılsız, iftira, kurumumuzu ve memurlarımızı karalamaya yöneliktir

Bahsi geçen programın yayınlanmasından evvel, konuyla ilgili Kurumumuzun bilgisine başvurulmamıştır. İddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı açıklığa kavuşturulmadan, yalan beyanlarla kurumumuz ve yetkilileri zan altında bırakılmıştır. Basın, yayın ve etik ilkelerle bağdaşmayan, tek taraflı bir yayın yapılmıştır.

Hukukun evrensel ilkesi olan masumiyet karinesi anlayışına zıt düşen, iftira ve hakaret içeren yayını nedeniyle ilgili TV Kanalı ve program sunucusu hakkında, ayrıca devlet memuruna ve kurumlara karşı mesnetsiz iddiaları, hakaret, iftira ve suç isnadı nedeniyle Ekrem OĞUZ adlı şahıs hakkında 08.02.2022 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Sorumluların adalet önünde hesap vermeleri için kurumumuzun hukuki sürecin yakından takipçisi olacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.