“SADDAM’I KULLANANLAR TÜRKİYE’Yİ DE KULLANIYOR”

Pınar Hilal BALTA

VAN 6.11.2016 11:01:38 0
“SADDAM’I KULLANANLAR TÜRKİYE’Yİ DE KULLANIYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Iraklı Şii lider: Saddam’ı teşvik edenler Türkiye’yi de teşvik ediyor 
İran destekli Iraklı Şii liderlerin Türkiye’yi tehdit eder mahiyetteki açıklamaları sürüyor. Irak’taki Türk askeri varlığını hedef alan son açıklama, Şiilerin ‘Ayetullah’ olarak nitelediği Muhammed Tagi Müderrisi’den geldi.
Şiilerin içerisinde bulunan türbelerden ötürü kutsal saydığı Kerbela’da bir açıklama yapan Muhammed Tagi Müderrisi, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki askeri varlığını “maceracılık” olarak tanımladı.
“TÜRKİYE KIŞKIRTILIYOR”
Türkiye’nin bölgede çıkarları olan bazı ülkeler tarafından kışkırtıldığını öne süren Müderrisi, Türkiye’nin bu ülkelerin düşmanlığını temsilen Irak’ta asker konuşlandırdığını öne sürdü. Irak’taki Şiilerin önemli liderlerinden Müderrisi, “Bugün Türkiye’yi Irak topraklarını işgal etmeye teşvik edenler dün Saddam’ı İran’a saldırmak için teşvik eden ve daha sonra onu yapan zümredir” dedi.
İBADİ DE AYNISINI SÖYLEMİŞTİ
İran destekli bir iktidar sahibi olan Haydar İbadi, “Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama böyle bir ihtimal olursa savaşa hazırız” içerikli açıklamasında Türkiye’nin kullanıldığını iddia etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bazıları kendilerinin Iraklı olduklarını iddia ediyor ancak Türkleri bize karşı devamlı tahrik ediyorlar ve iki devleti birbirine salmak için gayret gösteriyorlar. Bu bana çok şaşırtıcı geliyor. Türkiye ile diplomatik kanallar açtık ve konuyu sakinleştirmek için diyalog korduk ve bu vesileyle bazılarının yalan bilgiler aktardığını keşfettik. Bunların tek amacı Türkiye’yi krize sürüklemek. Bunlar Türkiye Irak’a geldikten sonra başa geçmeyi hayal ediyorlar. IŞİD ile yaptıkları hatayı şimdi yine tekrarlıyorlar. Zaten IŞİD’in Musul’a girişini bunlar kolaylaştırmıştı.”
“TÜRKİYE KENDİNİ KULLANDIRIYOR” İMASI
“Türkiye dahil her devletin sabit bir yöntemi vardır; kendi çıkarını düşünür, onun bunun hatırı için ordusunu başka ülkeye sokarak feda etmez. Şu ana kadar Türkiye ile çatışmayı önlemek için büyük çaba sarf ediyoruz.”
DEMOGRAFİK TEHLİKE
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun kontrolündeki Haşdi Şa’bi’nin Irak topraklarındaki ilerleyişinin ardından Felluce, Ramadi ve Tikrit gibi Sünni kentlerde demografik operasyonlar gerçekleşirken son 13 yılda Bağdat’ı büyük oranda “Şii kenti” haline getiren İran destekli güçlerin, Irak’ın doğusunda da aynı yolla nüfuzunu arttırabileceğine dair endişeler doğmuştu.
ANKARA ve ÇANKIRI’DAKİ TANKLAR SINIRA SEVK EDİLMİŞTİ
Türkiye’nin Irak’a yönelik askeri operasyon seçeneğini masada tuttuğu son günlerde Ankara’dan gelen açıklamalarla netleşirken İran destekli Şii milislerin (Haşd-i Şa’bi) Sünni Türkmen ve Arap kenti Tel Afer’e yönelmesinin ardından sınıra askeri sevkiyat da hız kazanmıştı.
SAVUNMA BAKANI SINIRDAYDI
Sevkiyat ile ilgili ilk açıklaması “Her şeye hazırlıklı olmalıyız” olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile sınır birliklerinde incelemelerde bulunmuştu.

Timeturk/ Pınar Hilal BALTA