Sabri Ok: Van kanton bölge olabilir

KCK'nın yöneticilerinden Ok, seçimden sonra Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve Mardin, kazanmaları halinde 'Bu büyükşehirler kanton bölge olabilir.' dedi.

VAN 28.03.2014 22:35:46 0
Sabri Ok: Van kanton bölge olabilir
Tarih: 01.01.0001 00:00

KCK'nın yöneticilerinden Sabri Ok, seçimden sonra Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve Mardin, kazanmaları halinde bu büyükşehirlerin 4 ayrı kanton bölge olabileceğini savundu. Ok, "Bu seçimlerde Güneybatı'da Urfa büyükşehir olarak BDP tarafından kazanılırsa, orta sahada Diyarbakır'ı zaten BDP kazanır. Botan da Mardin'i kazanırsa, Serhat'ta Van büyükşehir olarak kazanırsa, Kürdistan'da dört büyükşehir dört kanton olabilir. Kürtlerin artık buna kilitlenmesi gerekir." dedi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok, örgütün yayın organlarından Fırat Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Öcalan'ın Nevruz'da okunan son mektubuna değinen Ok, "Önderliğimiz birçok kere bunu kamuoyu ve hareketimizle paylaştı. AKP ile 2013 yılı başlatılan süreç neredeyse son noktasına gelinmiştir. Hareketimiz de bir deklare ile bu durumu açıkladı. Kürdistan halkı bütün bunları yaşayan, gören durumdadır. Dolayısıyla bu saatten sonra AKP'den yana abartılı bir beklenti içerisinde olması düşünülemez. Son bir yıl içerisinde AKP'nin pozisyonu ve duruşu bundan sonra ne yapacağını açıkça ortaya koymaktadır. Kürdistan'da demokratik özerklik, önderliğimizce daha önce birçok kez hareketle, halkla hatta AKP ile paylaştığı sekiz boyutun gelişmeden bu yıla cevap olmamız mümkün değildir. Bunun altında olan hiçbir durum da bizim için yeterli olmaz. Nevruz'un ortaya çıkardığı şudur; Kürdistan özgürlük mücadelesi gerçekten de iyi bir düzey yakalamıştır." ifadelerini kullandı.

"AKP'NİN PİSLİKLERİ ORTAYA SAÇILMIŞTIR"

Ok, şunları söyledi: "Şayet seçimlerden sonra AKP aklını başına alır, yaşadığı bütün bu kaotik sıkıntılı sorunlu süreçlerde gerçekten radikal bir demokrasi ile önderlikle köklü bir müzakere gerçekleştirip bunun gereklerini yerine getirirse iyidir. Halkımızın ve bizim arzuladığımız budur ama bu küçük bir kapıdır. Küçük bir şanstır. AKP'nin bunu gerçekleştireceğini pek sanmıyorum. AKP müzakere koşullarına göre doğru yaklaşmazsa bugünden itibaren bizim yine büyük serhildanlarla özgürlüğümüzü isteyen meşru mücadelemizle ve sistemimizi inşa ederek bu yıla cevap olmamız gerekiyor. Bunun zemini vardır. Şunu söyleyebilirim. Mesela bu seçimlerde Güneybatı'da Urfa büyükşehir olarak BDP tarafından kazanılırsa, orta sahada Diyarbakır'ı zaten BDP kazanır. Botan da Mardin'i kazanırsa, Serhat'ta Van büyükşehir olarak kazanırsa Kürdistan'da dört büyük şehir dört kanton olabilir. Kürtlerin artık buna kilitlenmesi gerekir. Kürtler 'şunu istiyorum bunu istiyorum'dan ziyade istediğini gerçekleştirme mücadelesini vermeli, zaman bu zamandır. AKP'nin ve sömürgeciliğin bütün pislikleri, yanlışları, kirleri ortaya saçılmış ve ortaya çıkmıştır. Şu saatten sonra Kürtlere söyleyecekleri hiçbir şey olamaz. Hepsi eskinin tekrarı, yalanı, dolanı, zulmü, zorbalığıdır."

ÖNDERLİK ADINI KOYDU: 30 MART SEÇİMLERİ REFERANDUMDUR

"Ne olacaksa şimdi olmalı, dolayısıyla kahramanlık haftası bu bahardaki görkemli çıkış halkımızı ve hareketimizi bu belirgin hedeflere yöneltmelidir. 30 Mart seçimleri diyorsunuz, tabi seçimlere şurada 2-3 gün kaldı. Halk bilmeli, önderlik adını koydu, referandum dedi. Neyin referandumu. Kürtler kendilerini yönetecek mi, yönetmeyecek mi? Eğer başarılı çıkarlarsa bu seçimlerde BDP, HDP arzuladığı sonucu alırlarsa bunun anlamı nedir; Kürtler kendi öz yönetimlerine kavuşacaklar. Bu kadar önemli. Her Kürt, Kürdistanlı herkes, bu seçimlere böyle yaklaşmalı, oyunu kullanmalıdır. Önderliğimizin Türkiye gündemini belirleyen konumu, halkın hiç bir zamanla kıyaslanmayacak düzeyde kendine olan güveni, önderliğe harekete olan güveniyle, düzen partilerinin hepsinin ipliğinin pazara çıkarmış oldu. Bunun da anlamı halkımızın kendi öz iradesine, kendi öz yönetimine kavuşarak Kürdistan'ın özgürleştirilmesidir. Dolayısıyla seçimler Kürt halk önderinin özgürleşmesi olacaktır."