Rus uçağının düşürülmesine giden sürecin detayları

Türkmenler Kızıldağ’ı nasıl geri aldı?

VAN 25.11.2015 10:48:23 0
Rus uçağının düşürülmesine giden sürecin detayları
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Rusya, Suriye’de, 2015 Temmuz’da devrimci gruplara karşı Esed’i desteklemek için hava bombardımanı etkinliğini arttırmaya başlamıştı. Temmuz ayından sonra giderek artan Rusya’nın hava operasyonlarına İran’ın gösterdiği hedefler vurulmuştu. Temmuz ayında, Türkiye ilk ihlal uyarısını yapmış ve aynı gün Ankara’da Rus Büyükelçiliği uyarılmıştı.

Temmuz ayı ile Ekim ayı arasında geçen süre içinde Rus uçakları Türkiye sınırına yaklaştı ve uyarıldı. 

3 Ekim’de 2015’te Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov
Dışişleri bakanlığına çağırıldı ve uyarıldı. Rus uçaklarının sınırı ihlal ettiği ve bu konuda Türkiye’nin angajman kurallarının ne olduğu bütün ayrıntılarıyla anlatıldı. Türkiye’nin angajman hassasiyeti ve sınır ihlali olduğu anda ateş açılacağı bilgilendirmesi yapıldı.

5 Ekim’de 2015’te Rusya Büyükelçiliğinin Askeri ataşesi Genel Kurmay Başkanlığına davet edildi ve sınır ihlalleri konusunda uyarıldı. 
Türkiye’nin angajman kuralları, bu kurallar konusundaki hassasiyet ve saha uygulamalarında olabilecek askeri senaryolar bütün ayrıntılarıyla bildirildi.

6 Ekim’de 2015’te Rusya’nın Savunma Bakanlığı Ateşesi Genel Kurmay Başkanlığına davet edildi sınır ihlalleri konusunda uyarı yapıldıktan sonra dün gerçekleşen durum ihtimali dahil olmak üzere bütün olabilecekler hakkında bilgilendirildi. 

6 Ekim’de 2015’te Ekim ayı içinde deki 4. ihlal, Temmuz ayından beri 7. İhlal gerçekleşti. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
“Türkiye'nin hava sahasının ve sınırlarının ihlal edilmesine sabretmesi mümkün değil” açıklamasını yaptı.

7 Ekim’de 2015’te Rusya Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Genelkurmay Başkanlığına çağırıldı. Daha önce yapılan toplantılar ve o toplantıların konusu hakkında bilgilendirme yapıldı. Türkiye’nin angajman hassasiyeti ve kararları anlatıldı.
15 Ekim’de 2015’te Rus ordusunda görevli bir Tümgeneral ve beraberindeki 8 üst düzey askeri personel den oluşan 9 kişilik Rusya Federasyonu Askeri Heyeti ile Genelkurmay başkanlığında bir toplantı bir toplantı yapıldı. Toplantıda Türkiye’nin angajman kuralları ve Rus uçaklarının sınır ihlalleri konusunda bütün ayrıntılar paylaşıldı ve uyarılar yapıldı.

24 Kasım 2015: Rusya Hava Kuvvetleri Çelyabinsk 6980'nci Hava Muhafız Filosuna AS C/N 0715323 envanteriyle kayıtlı SU-24M tipideki mühimmat yüklü savaş uçağı, saat 09:19:36 da sınır ihlaline başladı.

Saat 9:20: Pilotlar Vajor Rumyantsev ve Sergei Aleksandrovich açık olan telsizlerinden uyarıldı.
İlk uyarıdan sonra Su-24M tipinde Rus savaş uçağı 16.000 olan irtifasını 20.000’e çıkardı. İkinci uyarı yapıldı.

Saat 9:21:
Pilotlar Vajor Rumyantsev ve Sergei Aleksandrovich iki kez daha uyarıldı.
Saat 9:22: 
2 kez daha uyarıldı
Saat 9:23: 
2 kez daha uyarıldı
Saat 9:24:
Son uyarı yapıldı 
SU-24M tipnde Rus savaş uçağının seyir izleri Mardin ve Adana radar üsleri tarafından kaydedildi. 
Devriye göre görevi yapan Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F16 savaş uçakları tarafından açık telsizlerden aldıkları bütün uyarılara rağmen sınırı ihlal etmeye devam eden Rus savaş uçağına ateş açıldı.
SU-24M, F16 tarafından yapılan atışa karşılık kaçma manevrası yapmaya başladıktan sonra isabet aldı ve 20.000 metre irtifadayken düşmeye başladı. SU-24M uağında yan yana oturan pilotlar aynı anda fırlatma koltuğu ile uçaktan ayrıldılar ve otomatik açılan paraşütleryle inişe geçtiler.

-------------------------------------------

Türkmenler Kızıldağ’ı nasıl geri aldı?

Türkmen Devrimcilerden Muhammed ağlayarak anlatıyor: 
“Salı sabahı dua istedik, dua ettik. Rusların teknolojisi, İran’ın oyunları ve Şebbiha’nın bütün barbarlıklarından daha etkili silahlarımızı kuşandık sabah namazını kılarken. Bir davaları, haklı oldukları iddiaları yoktu biliyorduk. Savaş bile değildi onların tarafından. Barbarlık ve Esed’in intikamını almak için işkenceye gelmişlerdi. Tecavüz naraları atıyorlardı, ırzımıza, toprağımıza, inancımıza söverek geliyorlardı. Rus papazları ve İran molaları aynı dua etti bize diye gülüyorlardı”
Saat altı olduğunda ata toprağı Kızıldağ’ı sardık. Biz zaten üç gündür çarpışıyorduk civarımda ama bu sabah başkaydı. Çok övündükleri kafirin ağzında övülen düşman bir kaç saat sonra bozguna uğramıştı. Bizim 600 senelik yuvamız Kızıldağ’ı bir gün ellerinde tuttular ve Şaytani kibirleriyle birlikte dağa gömüldüler. 8 kardeşim şehit oldu Allah kabul ederse. Biliyorduk ve bekliyorduk.”
Türkmenler Kızıldağ’da bir destan yazdılar Salı sabahı. Düşman dağdan kovuldu, bir Rus savaş uçağı düştü ve devrimciler iki Rus helikopterini düşürdüler. Kızıldağ, bütün noktalarıyla devrimcilerin kontrolüne geçti. 1 Tank, 3 Doçka ve bir İş makinesi ele geçirildi. Mihraç Ural teröristlerinden, Baas’lı teröristlerden ve Irak’tan gelmiş Zülfikar Tugayından yüzlerce ölü Kızıldağ'da kaldı.