Rus Gazeteci: Esed Can Derdine Düştü!

Muhaliflerin operasyonları karşısında sonunun yaklaştığını düşünen Esed, tam bir psikolojik çöküntü yaşıyor.

VAN 5.12.2012 14:32:55 0
Rus Gazeteci: Esed Can Derdine Düştü!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Moskova'nın bilgisi dahilinde Esed ile görüşen Lukyanov, "Teşrin Sarayı'na sıkışmıştı ve çaresizdi. Gitse taraftarlarının kalsa muhaliflerin kendisini öldüreceğine inanıyor. Kaybettiğinden emin" dedi.

Suriye'de kazanamayacağını anlayan Beşşar Esed'in can derdine düştüğü ileri sürülüyor. Birçok ülkenin diplomatik baskısı ve muhaliflerin son zamanlarda artan operasyonları karşısında Rusya ve İran'dan beklediği desteği göremeyen Esed'in tam bir psikolojik çöküntü içinde bulunduğu kaydedildi.

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre Rusya yönetiminin bilgisi dahilinde Esed ile görüşmeye gönderilen isimlerden gazeteci Fyodor Lukyanov, Suriye liderinin 22'inci ayına giren iç savaştan zaferle çıkma umudunu yitirdiğini ve ne olursa olsun öldürüleceğine inandığını vurguladı. İki hafta önce bir grup yetkili ile birlikte Esed'i ziyaret eden Lukyanov, Moskova'da New York Times'a yaptığı açıklamada "Ruh halini özetlemek gerekirse çaresizdi" dedi.

'DÜŞMESİ AN MESELESİ'

Şam'a nazır Kasiyun Dağı'ndaki Teşrin Sarayı'na sıkışan Esed'in yaşadığı paniği gördüğünü ifade eden Rus gazeteci, izlenimlerini şöyle dile getirdi: "Eğer diplomatik güvence alıp başka bir ülkeye gitmeye kalkarsa kendi insanları ve akrabaları tarafından, kalırsa da muhalifler tarafından öldürüleceğini düşünüyor. Tam bir çıkmazdaydı. Tek endişesi fiziksel olarak hayatta kalmaktı."

Suriye'de bulunan BM gözlemcileri, yabancı ve Arap diplomatlar ile aktivistler de Şam yönetiminin dayanma pozisyonunu yitirmeye başladığını belirtiyor. Muhaliflerin Şam Havaalanı'nı kuşattığını belirten Arap Birliği Başkanı Nebil El Arabi de "Esed'in düşmesinin an meselesi" olduğunu vurgulamıştı.

SON UMUDU DA SÖNDÜ

New York Times'ın haberinde, önceki gün İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile görüşen Rus lider Vladimir Putin'in "Suriye rejiminin avukatı değiliz. Sadece ülkenin geleceğine dair endişeliyiz" yönündeki açıklamasının da Esed için moral bir yıkıma yol açacağı belirtilerek, "Türk yetkililerin açıklamalarına göre Putin, Esed'in ülkeden ayrılma konusunda isteksiz göründüğünü söyledi" denildi.

Gazeteye konuşan analistler ise ABD'nin, "kimyasal silah kullanması durumunda Suriye'ye müdahale edeceğini" açıklaması ile Türkiye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirilmesi gibi gelişmelerin de Esed'in paniğini artırdığını vurguladı.

Teşrin'den çıkış yok

Beşar ve Esma Esed çifti, başkent Şam'daki Teşrin Sarayı'na sıkışmış haldeler. Saray etrafında kuş uçurtmayan muhafızlar, yabancı bir ülkeye sığınma ihtimaline karşı Esed'in saraydan ayrılmasına da izin vermiyor.

Sığınmasına Sıcak Bakılmıyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Beşşar Esed'ın bir başka ülkeye sığınması ile ilgili hiçbir anlaşmayı desteklemeyeceğinin işaretini verdi.

BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılmak için Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Ban, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, BM'nin hiçbir suçlunun "cezasız kalmasına" göz yummayacağını söyledi. Ban, "Her kim insan haklarını ihlal ettiyse, bundan sorumlu tutulmalı ve adalet karşısına çıkarılmalıdır. Bu, temel ilkedir" dedi.

Esed, geçen ay Russia Today gazetesine verdiği röportajda, kimsenin kendisini sürgüne gönderemeyeceğini belirtmiş ve "Suriye'de yaşadım, Suriye'de öleceğim" demişti.